Kálmán-Geszti: milyen a blogger stílus?

Kálmán Olga meghívta Geszti Pétert,

hogy beszélgessenek egy kicsit az ATV Egyenes beszéd című műsorában a friss közösségi videoklipről, amely a Hungarian in Europe címet viseli.
Korántsem mellékszálként előbukkant az az észrevétel is, hogy az online médiában rettenetesen erős kritikai hangvétel fogadta a klipet.
Kálmán Olga egyenesen úgy vélte: bloggerek, újságírók illetve önmagukat újságírónak valló emberek úgymond blogger stílusban írták meg kritikáikat.
Geszti Péter mindehhez hozzá is fűzte: nem birkózik takonnyal.

A félreértések elkerülése végett jegyzem meg, hogy mind Kálmán Olga, mind Geszti Péter produkcióit tehetséges emberek munkáinak tartom, de a blogger stílus nevű képződményt (fogalmat?) az adott összefüggésben nem fogadhatom el. (Se takonnyal, se takony nélkül!)

Blog, bloggerek és a stílus

Korábban, hosszú évekig a blogger fogalmát Tomcat-tel azonosította be a média jelentős része, vagyis balhés alakként, szélsőséges eszmék hordozójaként, pofonosztogatóként festve sötétre egy általánosnak és tipikusnak vélt blogger ábrázatát. > Miért nevezik bloggernek Tomcat-et a hírekben?
Kálmán Olga most más oldalról közelít, a tahó kritikus, az ordenáré hangvétel, a csak negatívumokra éhes jelzősort ragasztja a bloggerre.

Tisztelettel jelezném, hogy számos nagy műveltségű bloggert ismertem meg az elmúlt esztendőkben, akik komoly szakmai blogot vezetnek, többen az orvosi pályáról, a pszichológia, a szociológia tudományának területéről, de elismert irodalmárok is fel-feltűnnek irodalmi webnaplóval, sőt politikusok és egyéb szakmák képviselői is, vagyis tisztes iparosok, vízvezeték szerelők, menedzserek, cégvezetők is vezetnek blogot.

Megemlíteném, hogy ezek az emberek soha nem dobálóznak az online könyvükben takonnyal!
Sőt! Olyan bloggert is ismerek, például Balla D. Károly József Attila díjas írót, aki a magyar nyelv és irodalom szépségét hirdeti a weben, de ami ennél is több, irodalmat kedvelő csoportokat gyűjt maga köré, előadásokat tart nekik például a szonettről. De  takonnyal például ő sem foglakozik.

Ám azt is tudomásul kell vennem, hogy valóban olvashatóak szélsőséges hangvételű, nem átgondolt tartalmú, a normasértő szavakat öncélúan használó, romboló webegységek. Hogy egy hasonlattal éljek, olyan dájcstomis stílusúak.
Javaslom is ebből eredően, hogy a taknyozással vádolható online műveket inkább ezzel a jelzővel tessenek illetni. Ez a hasonlat egy személyre vonatkozik és nem egy sokszereplős, értékeket képviselő, persze korántsem homogén csoportra. És mindenki érteni fogja, miről van szó!

***

Kapcsolódó blog bejegyzések:

Geszti és a kultúrgettó

Blog – a blogger és a szolgáltató viszonyáról

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Kálmán-Geszti: milyen a blogger stílus?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Jó írás! Nekem is megütötte a fülem a „blogger stílus”, bár nem hiszem, hogy pejoratív értelemben használta volna, inkább a klasszikus újságírást helyezte a „bloggerkedés” felé/elé, amiben egyébként igaza van. Az, hogy az említett sajtóorgánumok (444.hu, index.hu) melyik kategóriába tartoznak, mindenki döntse el saját maga, de nem hiszem, hogy a „blogger stílus”-sal bárkit is meg akartak volna bántani (a 444.hu-n és az index.hu-n kívül 🙂 ). A taknyozás is nekik szólt – vannak még itt kultúrbloggerek 😉

  2. Kedves Attila!
    Sajnos nem érthetek egyet azzal a felfogással sem, amely az újságírást a blogolás elé helyezi.
    Két önálló műfajról van szó, más-más szabályrendszerrel, más-más látásmóddal és megoldásokkal. Mint ahogy a dráma sem lehet se alacsonyabb, se magasabb rendű mondjuk a festészetnél.
    Vagyis aligha mondhatjuk egy rossz drámáról, hogy festészeti stílusú volna! Vagy fordítva 🙂
    Persze, könnyebb a blog és az újságírás „egybemosása”, mert mindkettőt klaviatúrán vezetik elő, sok újságíró blognak kinéző formában jeleníti meg gondolatait és a két műfaj egy kicsit „konvergál” is. (Gondoljunk csak arra, hogy a klasszikus újságírás esetén egy jó glosszához nem szólhatott hozzá az olvasó, online megjelenés esetén pedig – elvileg és több helyen gyakorlatilag is – igen.)
    Más példa. A reklámszöveg író és az újságíró is klaviatúrán ír, de ég és föld a különbség a megközelítési módjaik között. (V.ö.:
    http://seoblog.bognarstudio.hu/ujsagiro-vagy-szovegiro-irja-a-pr-t/ )
    Egyszer még egy hírt és egy ugyanazon dologról szóló blogbejegyzést is elemeztem, hogy kiderüljenek a különbözőségek.
    https://szolgaltato-blog.hu/a-blogbejegyzes-es-a-hir-kulonbsegei/

  3. A blogolást az Amerikából érkező technológia teszi lehetővé, a blogolás az önálló véleménynyilvánítás, az azonos gondolkodást vallók egymásra találásának az eszköze, így a mi kultúrkörünkben zsigerből támadni kell. pont

Szólj hozzá!