A blog nagy ellensége: a tüdőgyulladás

Dohányzás és tüdőgyulladás

Mint arról korábban írtam is, a nejem, a ki nem feküdt tüdőgyulladása után, két munkanapot követően – visszaesett! Na, most aztán annyi a melónak meg a blognak!
Szépen rámszakadt a háztartás összes nyűge, s az itt a baj, hogy ezeket a feladatokat (a porszívó gondos izgetése, a portörlő rongy bravúros mozgatása, a napi százhúsz mosogatás, a szemét levitele, a virágöntözés, a boltba futkosás, a teafőzés, az étel beszerzése…) többnyire élvezet nélkül végzem el!

Ráadásul, Klári elhatározta most, hogy a dohányzást abbahagyja! Ezért aztán ma úgy indulunk neki a harmadik “nem gyújtok rá” napnak, hogy tudom – még több kifogás éri majd a szakszerű ápolói tevékenységemet és a munkálkodásomat! Ennyi szigorú megjegyzés nincs is a földön, amennyit két napja kapok!

– Miért rángatod a függönyt? – kérdi morcosan a szellőztetés után!
– Miért mindig ugyanazt a fajta teát hozod? – és se vége, se hossza a morgolódásnak!

De a legnehezebb dolog, hogy engem is rá akar venni a bagózás abbahagyására! Mert az egészséges! Persze, ezt én nem vitatom, csak nem vagyok erre még érett, harminc évnyi dohányzás után.

Persze mindaz, amit elmondtam fentebb, nem a szeretet hiányára utal, pusztán az én kényelmességem és az asszony frissen szerzett füstmentes életmódjának összesített lenyomata.

Most reggelit viszek be, finom, kakaós kalácsot vettem, tej is van! Szellőztetni is fogok – s gondolom, a snidling majd beröhög a nyitott ajtót át – valamit biztosan elcseszel El Lobo, te hősi farkas(!) – de akkor a cserepét felrúgom!

—-

Upgrade pár perc múlva:

Korán vittem a reggelit. Még alszik, s fáradt az arca, nagyon. A tenyeremet rátettem a homlokára – hál’isten nem volt forró!
Erre átfordult a másik oldalára – alszom még picit, mondta mosolyogva, s tényleg újra elaludt.

“A blog nagy ellensége: a tüdőgyulladás” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. gyógyulást az asszonynak, el lobo, neked meg kitartást.
  csak mostanában kezdtelek el olvasni: te télleg tudsz spanyolul, vagy csak stílus a név?

 2. Kedves Nelli!
  1) A gyógyulást elősegítő kívánságot köszönöm!

  2)
  a, No lo se! 🙂 Valaha latint tanultam, s az a bolondos ötletem támadt úgy harmincöt évvel ezelőtt, hogy kevéske tudásomat “átmentsem” spanyolra. Azért erre a nyelvre, s nem az olaszra példának okáért, mert nagyon izgatott annak idején mindaz, ami Latin-Amerikában történt.
  Vitathatatlan szimpátiával viseltettem Che Guevara, Fidel Castro, Allende, Viktor Jara baloldaliságával (pedig mennyire KÜLÖNBÖZŐEK), Kuba eredményeivel pl. az iskoláztatás, az egészségügy terén – amit csak az érthet meg igazán, aki ismeri valamennyire a nyomor, a kizsákmányolás és az elnyomás latin-amerikai mértékét azokból az időkből!
  Nem igazán vagyok nyelvtehetség, finoman szólva… de nem tudom miért, újra vágyakozom a spanyol könyveim után, hogy legalább valamennyit a net-en megértsek!
  Egy bizonyos Luis Barrientos Camacho nevű costaricai úr, mint egyetemista fordított rám anno némi időt – nem irigylem érte! 🙂
  Na ja, híjja volt nála a baloldaliságnak, Costa Rica (már a neve is Gazdag Part-ot jelent) nem ismerte már akkor sem a katonai kiadás fogalmát, semleges kis ország volt – de ezt nem folytatom, mert lesz, aki félreérti, hogy azért mondom, pedig nem – szóval nem ismerte ő a szegénységet!

  b) De a blogger nevem nem innen ered, hanem innen:
  https://szolgaltato-blog.hu/archives/40

 3. muy bien, ya lo entiendo. hasta ahora no he tenido tiempo para estudiar los movimientos izquierdas de América Latina, pues todo es más diferente de que nos estámos hablando del término izquierda. Las Américas son una cultura muy interesante, los términos de política se explican en una forma diferente de lo européo o americano. pero, gracias para atrager mi intereso sobre el tema.

 4. Jobbulást az asszonynak, az elhatározásához gratulálok, és sok örömöt kívánok neki a nemdohányos léthez! Neked is kitartást El Lobo – A farkas, és tudd meg: szeretem a schnittlinget!

 5. Az elmúlt napokban, amióta Klári nem nyel füstöt, a következőket tudtam meg magamról és ténykedéseimről:
  – kényelmes vagyok és lassú
  – rángatom a függönyt, mikor becsukom az erkélyajtót
  – büdös bagószagom van
  – csapnivaló a munkabírásom
  – rosszul osztom be az időmet
  – nem veszem észre magamtól, hogy mi a teendő
  – sok vizet használok mosogatáskor
  – nem teszem jól és szépen a helyére a dolgokat
  – nem lehet ebben a porban élni, mert nem takarítok elég gyakran
  – meg minden!

 6. Szia Morvax!
  A gyümölcsös ötleted nagyon jó! A banánt például parádés gyorsasággal készítem és szolgálom fel, a narancs hámozása is megyeget (ha vastag héjú a gerezdes jószág), a kiwi már necces, a csüngőjénél vagy hogy a fenébe hívják azt a részt, amivel tapad a fához, ott a késsel olykor sokat kell babrálni. 🙂
  Nem főzök, most éthordóban hozom, de azt is el kell mosogatni!

 7. Huha, de jól locsolsz, nem?

  Szerintem, ne főzz, akkor nem kell mosogatni:)
  Tudod, gyümölcs.
  Azt javasolják, hogy naponta ötször kell élő enzimet enni, azaz vagy zöldséget, vagy gyömölcsöt.
  Akkor eszel egészségesen.
  Cigi ebben nincs benne:)
  Nekem szerencsém van, mert körülöttem sehol senki nem dohányzik.
  Tudom, szenvedélyekről nehéz leszokni, azonban pl. a nikotin még öt évig ott van a tüdőben.
  Ez durva:(

 8. Két-három napja az ágybanfekvést felváltotta már a “kímélő életmód”! Ez előrelépést jelent – de még nem vagyok nyugodt!
  Köpetminták, miegyéb – hol a drága nőt, hol “mintaként belőle egy-egy darabot” viszek be a városba!
  Már nyugodtan viseli a nem-dohányzást, azt hiszem, átesett az első elvonási-krízisen!
  Én viszont be vagyok…, mert el kell határoznom előbb-utóbb, hogy le KELL szoknom, de már a gondolattól is ideges leszek!
  Tulajdonképpen nem merek szembenézni a dologgal! Majd, vagy ahogyan a spanyol mondja, de nem úgy érti: manana (ejtsd: manyana)!

 9. Csak lassan a “kíméléssel” ! 🙂
  Ez jó hír.
  A legjobban akkor segítet a “drága nőt”, ha magad is leszoksz.
  Legfőképpen magadat segíted majd ezzel! 🙂
  De, kívülről tudom, hogy vacak dolog tanácsolgatni ilyesmit, ha Te nem vagy ezzel így.

Szólj hozzá!