A net csőcseléke: A blogoszféra szereplői

A védekezés művészete

Mint már kiderült, a net (pontosabban a valódi világ) kitermeli a maga csőcselékét is, s ahogy nem lehet minden pofon mellé rendőrt állítani, minden klaviatúra mellé sem.

Vívás: védekezés
Védekezés

Ez persze nem azt jelenti, hogy e sorok szerzője a kínai megoldás híve volna: azaz államilag ellenőrzött, egyen-öltönnyé kívánná fegyelmezni a hálót, s benne a blogoszférát is, hiszen akkor az ő szabadsága is elveszne, eltünnének a szabadságról zengő farkas-dalok, azaz lényegében minden elveszne!

Tehát meg kell alkotni a csőcselék, a banditák, a terminátorok elleni védekezés sajátos, a szabadság értékeit megőrző hatékony eljárásmódokat – ez volna számomra az igazi farkas-kaland.

Amikor kísérletet tettem a terminátorok tipizálására, azzal máris lehetőséget teremtettem magamnak a védekezés alapjainak kidolgozásához, s a gyakorlatban már e szerint járhatok el.

A net banditái ellen a Csepeli blogban látom a legelkeseredettebb küzdelmet, ahol a terminátor-elhárító farkasok “falkájának” drukkolhatok.
A szexuálpszhihológiai megközelítés, amellyel a szemérmetlen vandálokat illeti, sajátos bájt kölcsönöz a bájtok védelmezőjének! Ezen a terepen, ha a műfaj művelője éppen fenn van a hálón, megszégyenülnek a net bolondjai, úgy kell távozniok.

Tudunk-e összefogni, hogy tisztább lehessen a net?

***

A fenti bejegyzés 2006-ban, a Blogtér nevű, már rég megszűnt szolgáltató felületén született, közösségi térben.
Ha valahol a terminátorok, mai közhasznú szóval élve a trollok elleni fellépés igényéből született.
***
A témában elolvasásra ajánlom:

A moderáció szükségességéről

“A net csőcseléke: A blogoszféra szereplői” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. 151 Komor 2006-05-14 17:03:08
  2006-04-16 16:52:21
  Valósnak tűnik.

  152 El Lobo – A farkas
  2006-04-25 09:04:01
  Kedves Látogató!
  Zárszó nincs, minek is volna…
  A választások végeztével csöndesebbek a terminátorok… A tudatos fajta romboló most romjaiban hever. Nem ért, nem érhetett célt, pedig számos posztban gaztettet követett el.
  Most nyilván felmenti magát. Civilként, éppen úgy, mint egy becsületes polgár, éli az életét. Így van jól! És tényleg, amúgy becsületes polgár.
  Reméljük, amikor eztán a netre lép – az is marad.
  13300 rákattintás és 151 hozzászólás után ( a második részt is ide számítva 16000 látogató!) megállapíthatjuk: itt, ebben a posztban nem jelentkezett be terminátor. Pedig biztosan itt voltak ők is: hát akkor mi lehet az ok?
  Talán az, hogy a net csőcselékéről beszéltünk, s nem volt szíve, mersze senkinek bejelentkezni: a csőcselék ÉN VAGYOK!
  Ez reményt ad arra, hogy ha széles körben ismert a terminátor természetrajza, az összefüggésrendszer, amely alapján net-terminátor lesz valaki, akkor az visszatartó erővé válik!
  A közösen megszerzett, megvitatott tudásunk “anyagi erővé”, viselkedést befolyásoló tényezővé vált?
  Ha igen, akkor ez jó farkas-kalandnak bizonyult. Akkor minden időt, minden sort érdemes volt ideütnünk: mert MEGÉRTE!

  153Alexander Kosov
  2006-05-14 05:26:08
  Jó estét!
  Én sosem akartam senkit semmiben korlátozni. Ha csak rajta múlna, az internetre az kerülne fel, amit a felhasználók feltöltenek, esetleg viseljék el a hatóságok által kiszabott következményeket. Sosem érdekelt hogy más hogy és mit terjeszt, én csak azt védem, aki szerény véleményem szerint megérdemli, és aki emberi lénynek születik azt ugyanazok a jogok illetik meg mint bárki mást. VESSZEM A DISZKRIMINÁCIÓ!!!

  Szerencsére egy alkotmány sem tartalmaz kikötést az IQ-ra való tekintettel.

  154 Alexander Kosov
  2006-05-14 05:29:10
  UI: inkább vagyk mocsok k*rvapecér pszichológia eset, rohadék, aki lakótelepi bunkónak születik és egzotikus prostik kegyeit keresi mint egy aljas, magát “értelmiséginek” valló alak, aki másokat bírál, anélkül, hogy magába nézne!!!! (Egyetemre járok, de még nem halt ki az igazságérzetem)

  155El Lobo – A farkas
  2006-05-14 05:53:10
  Kedves Alexander!
  Aggódom Önért, mert lehet, hogy a 153-as hsz-ában freudi az elütés.
  Vesszen a diszkrimináció helyett Ön ezt írta: VESSZEM a diszkrimináció.
  Mielőtt az ön-elveszejtése bekövetkezne, tudatom, ezzel a mondatával teljesen egyetértek:
  “inkább vagyk mocsok k*rvapecér pszichológia eset, rohadék, aki lakótelepi bunkónak születik és egzotikus prostik kegyeit keresi mint egy aljas, magát “értelmiséginek” valló alak…”

  156 pikk
  2006-05-14 06:50:03
  .
  Egy példa.
  Egy sértett felhasználó azzal próbál elégtételt venni – akár önmagának is köszönhető – sanyarú helyzetén, hogy mások beszélgetését zavarja meg pusztán bomlasztási szándékból. A hatás a reakciókból is lemérhető és a példánk elégedetten hátradől, legalább valami neki is sikerűlt és csak az elvesztegetett éveket sajnálja, amikor nem ezt csinálta.
  A rendszer ezért a többiek érdekében védelmet alakít ki az ilyen statisztikailag feltételezhető résztvevők ellen remélve azt az esetet amikor ez a személy nem a moderátor.:-)
  Én találkoztam ilyen bomlasztó jelenségekkel és éreztem a többség szomorú tehetetlenségét.

  157El Lobo – A farkas
  2006-05-14 07:00:39
  Köszönöm Pikk (Vuk) a higgadt, mértéktartó és bölcs bejegyzést.
  (Te sohasem “kapod föl a vizet”? Ezt hogyan csinálod?)

  158 Alexander Kosov
  2006-05-14 16:04:01
  Hello!

  Én nem vagyok diszkrimináló, egyszerű elírás volt. Én nem akarok semmit bomlasztani, és bocs ha elragadtattam magam, de védem a liberálisok azon gondolatát, hogy mindenkinek mindenhez joga van, amíg más ugyanezen jogát nem korlátozza vagy a törvényt nem sérti.

  Nem szeretem azokat akik felülről elítélnek másokat… előbb láss bele a lelki világukba, értsd meg őket. Biztos van oka hogy “elk*rvulnak” a lányok, minden bizonnyal nincs egy srác sem aki tényleg érez valamit irántuk, ezért inkább kalandoznak. Amúgy meg sok fiatalt túl szigorúan fognak, erre jön az “azért is megmutatom” mentalitás. Akivel meg nem foglalkoznak, az pedig lehet hogy rossz példát követ. Amúgy a dohányzás, mértéktelen szeszivás, szexközpontúság a kamaszoknál életkori sajátosság (személyes tapasztalataim alapján), és ez idővel változik. 15 évesen csak a szexen járt az agyam, és 15 éves korunk körül ittunk először szeszt, kezdetben alig-alig. 17 körül volt a csúcspont, 20 éves vagyok és ma már csak sört iszom, semmi rövidital. És ma már nem csak a külső alapján ítélek meg egy csajt.

  Az kritizáljon, vagy moderáljon ki innen, aki sznt, 18. szülinapja előtt egy korty szeszt sem ivott, egy slukk cigit nem szívott és nem is foglalkoztatta a szex, amíg nagykorúvá nem vált, és azóta is csak komoly kapcsolata volt, ahol a szex csak sokadik szempont.

  Aki nem ilyen az önmaga ellen is szól. Én nem szólok önmagam ellen, “bűnös” vagyok, ha bűnnek minősítitek a szexet és a (tiltott de kollektívan be nem tartott) 18 előtti szesz és cigaretta fogyasztást.

  159 Alexander Kosov
  2006-05-14 16:08:07
  Ja, valami ismét lemaradt.
  Szesznél anno nem válogattunk, most már csak sört iszok, de általában olcsó sört. A legtöbb szempontból igénytelen vagyok, ugyan az igazi, belső vágyaim irreálisan nagyok. Magyarul él bennem egy kettősség, a személyiségemet egy földhözragadt és idealista álmodozó alkotja (állítólag ez a mérleg csillagjegy sajátossága).

  Szóval én még kannás bort is ittam VBK-nak régen, a haverokkal együtt.

  160 El Lobo – A farkas
  2006-05-14 17:03:08
  Kedves Alexander Kosov!
  Valószínűleg félreértjük egymást!
  Mi ehelyütt arról a jelenségről beszélgettünk ápr. elején, (nem elsején!), hogy egyesek a neten szétrombolják a normálisan folyó beszélgetéseket, ill. megakadályozzák azok kialakulását.
  Jellemzőjük a durva szavak használatával, és más módszerekkel a rombolási szándék volt.
  Arra törekedett egy kicsiny, majd egyre gyarapodó csapat, hogy a zavart okozók tevékenységét elemezze, őket tipizálja és kidolgozza a hatásos védekezés mechanizmusát.
  Ennek a törekvésünknek igen fontos árnyalása történt meg Lux és Komor véleménye után, tehát igenis különbséget tettünk a tudatos, politikai szándékú rombolás, valamint a különféle személyiségjellemzők talaján (pl. éretlenség) jelentkező rombolás között.
  Eszünk ágában nincs éretlen fiatalokat elítélni, megalázni, viszont a tudatos rombolóknak, terminátoroknak sem engedhetjük meg, hogy kényükre-kedvükre uralhassák a netet.
  (Kérem, ne feledje, hogy ez akkor, a választások előtti időben, igen élesen jelentkezett.)
  Ha Ön figyelmesen elolvassa az ide vonatkozó vélemények szintézisét, mindarról, amit itt megvittatunk, Ön közénk tartozónak fogja érezni magát!
  Üdvözlettel:
  El Lobo – A farkas
  (a farkas a terminátor ELLENTÉTE, aki épít a neten!)

 2. Kósza
  2006-04-12 08:31:21
  (Állam)Polgár-e a csőcselék?
  Mihez van, és mihez nincs joga a csöcsléknek? És ezt ki dönti el?
  Hol a demokrácia erkölcse?

  2

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 08:52:35
  Net-csőcseléknek azt a népességet tekintem, amelyik kifejezetten ártó szándékkal, egy beszélgetés szétzúzásával van elfoglalva.
  Jellemzője: nem érvel, csak sérteget!
  Fent, a törzsszövegben (kenyérszövegben) a terminátorok tipizálása linkre kattintva a típusok leírásánál előjön, hogy a csőcselék mit cselekszik.

  3

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 09:01:30
  B.I.B. azaz Bloggers in Black!
  Kis piros villanófénnyel kitöröljük emlékeiket, sőt egész létezésüket a téridőkontíniumból. 😀

  Ha az nem meg, akkor csak elvesszük a billentyűzetük… 🙂

  4

  Kaktuszka
  2006-04-12 09:12:31
  Szerintem ugyanaz az eljárás, mint szemtől szemben társaságban, közösségben. Max. egyszer reagálni, utána levegőnek nézni, ha nagyon uszul, akkor kihívni a hárshegyi karbantartókat. Más példával, a természetes-szokásos reakció: menekülni, kiritkulni mint metróban bolond és/vagy büdös ember körül a tömeg.

  5

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 09:14:47
  Mondja mindezt egy szúrós kaktusz! 😀

  6

  Kósza
  2006-04-12 09:34:05
  Olvastam a Terminátor természetrajzával foglalkozó írását, és egyet is értek az osztályozásával.

  No de mit lehet ezzel kezdeni?
  Mindaddig, amíg az ízlést nem foglalják törvénybe, a szabadság nekik is biztosítja a jelenlét jogát, még ha Önnek, vagy nekem nem is tetszik.
  Ilyen az emberiség, a civilizációnk, a magyar társadalom.
  Vagy zártkörű klubokba menekülünk, vagy el kell viselnünk a Terminátorok jelenlétét.
  Sőt, mintha a Terminátorok korát élnénk. Ők is állampolgárok.

  7

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 09:35:41
  Kaktuszka!
  1) Azt írod védekezésként: menekülni, ritkulni az átkozott csürhe körül!
  HÁT NE HOGY MÁR MI RITKULJUNK, mi meneküljünk!!! Hé!
  2) Vajon a csürhét zavarja-e, hogy MEGNEVEZZÜK, hogy magár ismer?

  8

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 09:40:40
  A Terminátorok egyébként jól szemléltetik a magyar nép manapság legelterjedtebb vélemény-nyílvánítási kultúráját!
  Egy olyan országban, ahol Győzike a legnézettebb? És a délután beszélgetőshowk olyan címmel futnak, hogy:
  “Beszólok X.Y.-nak!”
  “Elegem van belőled, elvállok”
  “Nem bírom tovább titkolni, megcsallak!”

  Nemcsoda, hogy az esti tévézésem az ismeretterjesztő és a sportcsatornák felé tolódott! Néha Hiradó, A Kultúrházat néha csípem, meg a Mindentudás Egyetemét is. Delta – tudományos híradó, aztán kifújt!
  Már az mtv-n is beszélgető show megy, mert ugye arra van igény! Sajnos…

  9

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 09:41:32
  Kedves Kósza Úr!
  Kérdi: a tipológiával mit lehet kezdeni.
  Nos fent két gyakorlati példa is van.
  1) link a “gyakorlatban” szóra kattintva, amely piros színű
  2) A Lux Erik nick nevű egyén pályafutása.
  Szerintem ma Magyarországon ő az első számú, a leghatékonyabb terminátor-elhárító!
  Vagy ismer valaki jobbat?

  10

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 09:44:16
  Szerintem Andrew Vajna is hasonló hatékonysággal pusztította el a Terminátor film kultuszát egy borzalmas 3. résszel!

  11

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 09:45:27
  Kedves Pizsama von Flanel!
  Nagyon egyetértünk – a csőcselék nem a neten terem, ide csak átszivárog.
  Szóval te ismeretterjesztő csatornákat nézel – látod, belőled aligha lenne jó terminátor :- )
  Merthogy művelten azért az nehéz! Vagy legalábbis nehezebb lehet.?

  12

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 09:54:54
  Szerintem valamiféle neveltetésből fakadó intellektüel kell ehhez! A Terminátorok viselkedésének legmeghatározóbb mozanatát én abban látom, hogy elhatározzák, hogy ők rombolni mennek!
  Engem is gyakran felidegesít ez-az, mégse megyek az aktuális fórumra, hogy ott szitkozódva fejtsem ki a véleményem, mert az nem megoldás!
  Felmehetnék mondjuk a Magyar Nemzet fórumára és orrba-szájba anyázhatnám a jobboldali sajtót, ha akarnám, de nem akarom! Mert úgy gondolom, nem ez a módja a véleménynyílvánításnak!
  Inkább egy – általam legalábbis – függetlennek vélt médiában (például itt a blogteren) fejtem ki véleményem a Magyar Nemzet publicistáiról! És még itt sem – ahol egyébként megtehetném – terminátorkodom ellenük. Hanem szubjektív látásmódommal és higgadtan bírálom őket!
  Például nemrég Farkas Melinda írását tituláltam kicsit paranoidnak, pedig fogalmazhattam volna sokkal durvábban, de célom nem a mocskolódás volt, és sohasem az! 😀
  Bár néha maró gúnnyal és ironizálással írok a jobboldalról és a Fideszről, az sohasem csapott át pocskondiázásba! Legalábbis remélem… 😉

  13

  Kósza
  2006-04-12 10:04:33
  A ?gyakorlatban? linkre kattintottam.
  Nem igazán értem, miről van szó.
  Lux Erik-et nem ismerem, soha sem olvastam, félő, hogy nem is fogom, hacsak ide nem jön.

  A Terminátor elhárítás számomra nem téma és nem probléma. Egyénileg kezelem, ha nagy-néha találkozom egyel.

  14

  Lux Erik
  2006-04-12 10:16:40
  🙂 Bár erős túlzás, de azért köszi.

  15

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 10:17:38
  Kedves Kósza-koma!
  A “gyakorlatban” link alatt azt láthattad, hogy a blogger nem hívogat csaliként bedobott telefonszámokat, nem írkál cselből felnyomott e-mailokra …
  Az, hogy neked kevesebb a gondod a terminátorokkal, az azért van, mert nem olyan témákról írsz, amitől “fölmenne a vérnyomásuk”.
  Isten igazából a pol. tartalmú írásokra ugranak a leggyakrabban. Akár, mint egy undorító sáskahad.

  16

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 10:23:27
  Kedves Lux Erik Professzor!
  Soraimban, melyekkel Önt illettem, nincs semmi túlzás!
  Ön valóban ” A BÁJOS BÁJTOK FARKASA” kitüntető címet érdemli meg, mint első osztályú terminátor-elhárító!
  Hogy idepillantott ránk, komolyan mondom – nagy megtiszteltetés!
  Az már csak a mi kis szerencsénk amúgy, hogy elemzésünktől eltekintett :-))

  17

  Lux Erik
  2006-04-12 10:47:16
  Sejtésem szerint, minden interakció (és így a kommunikáció) egy mellék, és egy főfunkciót tölt be:
  Mellékfunkció: a nézetkülönbségek minimalizálása az éppen adott ?racionális? tárgykörben.
  Főfunkció: A személyiségszerkezet stabilitásának, és ezzel a libidó kitörés/kiáradás szabályozhatóságának a megőrzése.
  Belátásom ebben a tekintetben rokon a tranzakcionalista pszichológia elméletével (vö. Eric Berne: Emberi játszmák Szórakoztató, és könnyű olvasmány, ajánlom mindenkinek, aki még nem olvasta).
  A tranzakciók során a tranzakcionalista elmélet által tételezettnél jóval komplexebb, csak a tranzakció résztvevőnek ismeretében megközelíthető cserefolyamat, és ennek nyomán szerkezetmódosulás, illetve ennek kivédése zajlik.
  A mellékfunkció elcsökevényesedésekor, ami mellesleg valóban szinte mindig szexuális fantáziálás formáját ölti, egyszerűen a főfunkcióra irányítom a figyelmet.

  18

  Kaktuszka
  2006-04-12 10:48:59
  Pizsamának: ráadásul nemcsak tüskéim, hanem paprikás-borsos spraym is van a támadók ellen. 😀

  El Lobo: 1: Első lépésként igen, ritkuljon a levegő a rosszhiszemű körül, hátha megfullad.
  2: Tüske és spray.
  3: Hülyékre kár az energiát pazarolni, de ha, nem akad le, akkor valami drasztikusabb lépés is indokolt. Pl.: kiközösítés, “szégyen pad”. Blogon blogolók “közös nyilatkozata” x törlésére, letiltására, kispadra küldésére, vagy valami ilyesmi.

  19

  Kósza
  2006-04-12 10:54:18
  Tisztelt Lux Úr!
  Most már értem Senor Lobo lelkesedését.
  Nincs az a Terminátor, aki élve el tudna menekülni az Ön sorait olvasva.
  Lehet, hogy én is belerokkantam.

  20

  Lux Erik
  2006-04-12 10:56:10
  Kószának: Neeee!!! Ön kitűnő fiatalember lehet. 🙂

  21

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 11:14:36
  Kedves Lux Professzor!
  Az ajánlott könyvet nem olvastam, de rá fogom vetni magam.
  (Én személy szerint a marketing-ismereteimre és gyakorlatomra támaszkodom, s ha Ön kezébe vesz egy “kóbor-szakirodalmat”, nem a fősodorból, bizonyos Ries-Trout szerzőpárostól, például a Marketingháború címűt, vagy belelapoz D. Ogilvy A reklámról c. könyvébe ((ez már fősodor)), látni fogja, gondolkozásmódomat honnan csiszoltam.
  Ogilvy esetében külön fontos, hogy nem arról szól, hogy mit gondolunk erről-arról, hanem hogy mit mutatnak a mérési eredmények!)
  Nos, én azt tapasztaltam, hogy ha felülről pillantunk rá egy vitára, s onnan a leehető legegyszerűbben, de expresszíven megfogalmazzuk, hogy miről is volna szó, ellentétben azzal, hogy miről van, az nagyon hatásos!
  Ilyenkor akár órákra is csönd lesz, mert mindenki meghányja, hát tényleg…

  22

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 11:16:26
  Eric Berne? Hmm. Ezt lehet kipróbálom! Nem zárkozom el az ilyetén tárgyú könyvektől! Talán Dale Carnegie és José Silva után egy újabb érdekes íróra találok… 😀

  23

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 11:18:03
  Richard Dawkinst meg kifelejtettem!

  24

  Kósza
  2006-04-12 11:19:38
  Tisztelt Lux Úr!
  Ön kiváló emberismerő, de rossz a szeme.
  Valóban kitűnő ember vagyok, de nem fiatal.

  25P

  izsama von Flanel
  2006-04-12 11:21:30
  Micsoda véletlen. Pár hete vittem vissza a könyvtárba Ogilvy könyvét! Egy reklámhordozó eszköz tervezésének folyamán használtam fel, mint értékes irodalmi forrást!

  26

  Kósza
  2006-04-12 11:22:38
  Senor El Lobo!
  Amit a 21-es hozzászólása végén ír, az kimeríti a nyilvánosan, több rendben elkövetett, szellemi fölénnyel való visszaélést.
  Nem szép dolog. Bár nem törvénytelen.

  27

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 11:25:14
  Egyébként én most televigyorogtam a szobát, mert szerintem ilyen még nem volt a neten: TERMINÁTORELHÁRÍTÓ TANFOLYAM!
  Egy kötelező olvasmányt azért említenék még: Pratkanis és Aronson művét, A rábeszélőgép címmel!
  Ez azért fontos, mert egy sor csel megismerésén át azok kivédésére szerezhetünk képességet, és az ilyesmi nem csak a neten, hanem bárhol jól jöhet.
  Ha az ilyesfajta ismeretek elterjednek, abból a demokráciának még akár előnye is lehet 🙂

  28

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 11:31:20
  Ráadásul ez olyan, demokratikus tanfolyam, amit közösen csinálunk, itt maga a téma a vezető, nincs más témavezető, illetve bárki lehet.
  És még egy csoda: érdekes, a terminátor-társadalom nem jő ide, hál’ Isten. Vagy mindenkinek kedves a demokrácia? Ez volna az igazi!

  29

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 11:36:58
  Kezd egy egész jó társalgás kialakulni itt a blogteres értelmiség 🙂 között!
  A kötelező olvasmányokhoz csak annyit, hogy nem elég ezen ismereteket megismerni és megtanulni, alkalmazni is tudni kell őket. A megszerzett “tudományos” anyagot értelmezni, magunkévá tenni és saját környezetünkbe alkalmazhatóvá tenni kell! Tudni kell szelektálni a hatásos és bevált módszerek között, a megfelelő viselkedésformát a megfelelő környezetben alkalmazni!
  Sajnos erre képtelen a mai társadalom nagy része! Nem csak hogy nem megfeleő helyről, de torzulva tanulnak meg különböző viselkedési formákat! Erről persze az oktatás, a média is tehet! Javasolnám viselkedéstan órák bevezetését a középiskolákban! De lehet, hogy már az általánosban kéne ilyet tanítani!

  30

  Kósza
  2006-04-12 11:39:00
  Meg legfőképp a szülői házban.

  31

  Kósza
  2006-04-12 11:41:50
  Azért ne felejtsük el, hogy a Terminátor is a mi társadalmunk tagja.
  Jogai azonosak mindenki máséval.

  Én meg nem is vagyok értelmiségi.
  Csak Kósza.

  32

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 11:47:48
  Az értelmiségi titulust egyébként nem adományozzák szerintem, – a közhiedelemmel ellentétben-, hanem műveltségével és emberségével érdemli ki, aki. Ez nem feltétlen papirikhoz kötött izé.

  33

  urbangeri
  2006-04-12 11:48:50
  Na látom, hogy roham tempóban épül itten a Lobo-Birodalom.
  Én meg kimaradok a nagy diskurálásból, a francba!

  34

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 11:52:07
  Khm, nem véletlenül van egy mosoly az “értelmiségi” kfejezés után! Inkább egy, az internetes társadalomra jellemző viselkedési kultúrában kiemelkedő “ÉRTELMES NETPOLGÁR” kifejezéseként akartam használni… 🙂

  35

  Lux Erik
  2006-04-12 11:52:08
  Ha ajánlhatom az Urak figyelmébe az értelmiségi és az értelmes megkülönböztetését. Az előbbire inkább műveltsége, az utóbbira annak használata a jellemzőbb. (Az persze ha nem árt, ha van mit használnia, de ahogy a hozzászólásokat nézem, ebben senki sem szenved hiányt.
  Halmazelméleti megközelítésben az értelmesekhez úgy juthatunk, ha az értelmiségielből kivonjuk a szhnobokat, és azt fogjuk találni, hogy az eredmény nagyobb annál, mint, amit numerikusan várnánk. Kiderüpl, hogy az értelmesekhez jó néhány olyan egyed is tartozik, akiket nem szokás értelmiséginek tartani.

  36

  Kósza
  2006-04-12 12:00:55
  Jól van. Nem akartam a témát mellékvágányra vinni, nem a szóelemzés a lényeg, hanem az, hogy mit kezdjünk a nagyszámú, egyenjoggal rendelkező Terminátorral. Mert, ha mindig csak lepattintjuk őket a kultúráról, hogyan fejlődjenek?
  Végül is mindannyian jobban járnánk, ha kinőnének a Terminátorságukat, és nem kellene többet elhárítani őket.

  37

  Kósza
  2006-04-12 12:01:48
  -ne

  38

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 12:06:21
  Most kéne egy pszichológus – nem tréfából mondom, mert e területről szegényesek az ismereteim.
  Nagyjából annyit tudok nagy hirtelen, hogy az attitűdöt rettenetesen nehéz megváltoztatni. Márpedig a terminátorkodás valami ilyesmiből ered. Vagy csak egy rossz beidegződés, egy rossz minta nyomán, s nem is olyan nehéz ezen változtatni?
  Tényleg, mennyire mélyről jöhet ez a rombolási kedv?
  VAN ÖNÖK KÖZÖTT PSZICHOLÓGUS? 🙂 NEm magamnak kell! 🙂

  39

  Kósza
  2006-04-12 12:09:22
  Nekem kellene.

  40

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 12:16:45
  Ne izélj, Kósza-koma, neked olyan príma öngyógyító humorod van, miként azt föntebb látom, hogy nincs olyan pszichológus, aki akkorát tudna segíteni rajtad, mint te önmagadon!

  41

  Kósza
  2006-04-12 12:18:54
  Hát én igyekszem, de valamiből nekik is meg kellene élniük.

  42

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 12:30:12
  Akkor a sznob értelmiséget rájuk hagyjuk! 😀

  43

  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 12:37:57
  Amíg nem jön a pszichológus, aki elmondaná, hogy általában miért nem érvekkel, hanem anyázással reagál a terminátor (a “nem tudatos” fajta, mert a tudatos az nyilvánvalóan a blogoló személyét, vagy/és az általa képviselt eszmeiséget igyekszik lejáratni).
  Tehát amíg nem jön a pszichós ember, addig nézzük meg, mit gyűjtöttünk össze eddig fentebb, “ellenszerkénti” javaslatként:
  a) félrehúzódni, mint büdös embertől a metrón
  b) szembespriccelni, mint másutt is a zaklatót
  c) rámordulni
  d) nem észrevenni
  e) megmondani neki, hogy tahó
  f) elősegíteni a művelődését, felkarolni, pátyolgatni
  g) összefüggésbe hozni viselkedését szexuális zavarodottságával
  Van még ötlet?

  44

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 12:38:49
  Amúgy maximálisan egetértek Lux Erikkel. valóban sokszor helytelenül alkalmazzuk az értelmiségi kifejezést. Én próbáltam egy szmájlival érzékeltetni, hogy nem egészen pontosan olyan értelemben próbálom használni a szót, mint ahogy az a köztudatban de legalábbis a köznyelvben elterjedet!
  Kéne valami frappáns kifejezést találni az értelmes értelmiségi (és nem értelmiségi!) emberek gyüjteményes elnevezésére! Ötletek, javaslatok?
  Bár lehet, hogy nem szerencsés önmagát megnevezni egy csoportnak sem (mert én idesorolom magam, s remélem mások is!), és inkább megvárjuk míg a szakma kitalál ránk, értelmesen viselkedő (net)polgárokra egy megfelelően kifejező elnevezést! 😀

  45

  Kósza
  2006-04-12 12:42:00
  Nem elég annyi, hogy ember?

  46

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 12:45:58
  Sajnos az
  h) Önmagával szembesíteni!
  nem jelent reális megoldást, ugyanis csak bizonyos esetekben lehet hatásos eredményt elérni ezzel. A Terminátorok viselkedésének egyik legföbb jellemvonása a sajátos torz, de amúgy megingathatalan énkép mély bevésődése! Ezeket az embereket csak tudatos rehabilitációval lehet egy egészségesebb jellem kialakítására rábírni. Általában a hipnózis hatásos gyógymód, de ott sem egészen biztos a siker! Pont a nevelés és oktatás ezen a téren való előmozdítását javasoltam megoldásként, hogy ne kelljen már egy rosszul rögzült viselkedést, beidegződést a gyermekkorra visszavezethető okok kikúrálásával kezelni!
  Természetesen ez az én kontárkodó véleményem, s valóban jobb lenne egy pszichológiában jártas egyént is megszólaltatni a témában!

  47

  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 12:50:11
  Kósza! Az azért nem jó, mert ha a viselkedése alapján körülhatárolható csoportot elnevezel, akkor a csoporton kívüliekre az tagadó formában kell használni azt!
  A “nem ember” kifejezés pedig eléggé pejoratív lenne!
  Mert pl. a “nem vagyok sznob” vagy “nem vagyok hiú” kifejezés nem tekinthető negatívnak, sőt! De az ember kifejezés elvitatása a csoporton kívüliektől bizony elég nagy arcátlanság lenne!

  48

  Kósza
  2006-04-12 12:51:33
  Az én módszerem (ha nagyon türelmes vagyok):
  1. Rávilágítok tévedésére, de igyekszem nem kioktató lenni (azok szerint akik már két mondatnál többet beszéltek velem, ez még soha sem sikerült).
  2. Megkérem, hogy a véleménykülönbség ellenére is vegye figyelembe, hogy ő is ember.
  3. A továbbiakban igyekszem olyan ironikusan a sárga agyagba döngölni, hogy ne legyen kedve többé a közelembe jönni. Ez nem mindig válik be, mert sokszor nem veszik észre, hogy rajtuk röhög a világ, és még ki is húzzák magukat.
  4. Ilyenkor nincs más hátra, mint hogy közöljem vele, hogy nem vitaképes, és a továbbiakban az oxigénfélék csoportjába tartozónak nézem.

  49

  Kósza
  2006-04-12 12:56:03
  Na látod!

  50

  irodalmar
  2006-04-12 13:00:58
  Adott az inkább pocsék, semmint használható családi minta.
  Bekerül egy elvileg porosz típusú de átamerikanizálódó általános, majd középiskolába, ahol:
  elvileg az osztályban kuss, szünteben (az órán elszenvedett frusztrációk ki)tombolása.
  Az amerikanizálság itt azt jelenti, hogy a “szünet”, a tombolás áthatja az órákat is, de ezzel nem a frusztrációt csökkenti, hanem öngerjesztővé válik.
  Az egyetem az első, ahol elvileg olyan helyzetbe kerül az ember, ahol meg kell hallgatni mások véleményét a szemináriumokon, és érvelve véleményt mondani.
  Egyetemre az ország lakosságának a kisebbik fele jutottm és jut el, az egyetemek is züllenek, “középiskolásodnak”…
  Min csodálkozunk? 🙁
  Ja, tendenciájában minél iskolázatlanabb, kulturálatlanabb valaki, annál könnyebben vállal, és annál töb b gyereket. A társadalmi hierarchia alján esetleg már tényleg a segélyért… A legrosszabb minta sokszorozódik a leggyorsabban. Nem genetikalag, szociálisan. (Mert ahhoz is hülye, hogy felmérje, mit jelent egy gyerek. Hogyan is tudná? Magáról sem igazán tud gondoskodni.)

 3. 51
  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 13:04:59
  Kósza! 😀
  A 48-as kommenteden nagyon jókat nevettem! 😀
  “a véleménykülönbség ellenére is vegye figyelembe, hogy ő is ember.”
  😀 😀 😀
  Ez csúcs, nagyon ott van! Kicsit kioktatóbban ez így hangozhatna:
  “én emberszámba veszlek, kérlek, viselkedj is úgy!” 😀

  A másik ez az “oxigénfélék csoportjába” 😀
  És persze az “üvegesek leszármazottjainak kasztjába” tartozó főemlős… 😀

  52
  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 13:08:12
  irodalmar! elég sarkalatos, de amúgy igazat adok neked! Számomra talán a “gyereket nevel” kifejezés hamissága a legszembetűnőbb, mert a mai magyar társadalomban sajnos sokkal kifejezőbb lenne a “gyereket tart”! 🙁

  53
  Kósza
  2006-04-12 13:10:49
  Irodalmár!
  A mi társadalmunk hülyéi is a mieink. A mi felelőségünk is.

  54
  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 13:12:45
  Sok igazság van kedves Irodalmár, az általad elmondottakban, a jubileumi sorszámú, 50. hozzászólásodban!
  De lehet-e úgy csoportosítani a netre szivárgó csőcseléket, hogy a szegény, rossz családi hátterű manus lesz a csőcselék alkotója; a gazdagabb, jobb iskolába járatott, rendes szülők gyermeke pedig olyanná lesz, mint e poszt népe? (Tendenciájában persze.)
  Kérdés még, hogy a net adhat-e mintát a normális viselkedéshez? Pl. a mi mostani beszégetésünk, ahol senki nem anyáz senkit, és a másik érveit, ha jók, elfogadja.
  Egy ilyen féle minta gyakori megjelenése elegendő-e a minta átvételére?

  55
  irodalmar
  2006-04-12 13:13:11
  IS! 🙂 A miéink, de attól még hülyék, és az eszed sajnos nem lehet demokratikusan szétosztani, pedig van elég, valamit segítene. 🙂

  56
  irodalmar
  2006-04-12 13:15:17
  A hülyék léte és saját életünk összefüggésről nem láttam még olyan okos előadást, mint a Katona József Színház Kamrájában Bán JÁnos Tulélési gyakorlat-át (Tarr Sándor szövegére). Ajánlom fiogyelmedbe, ha szereted a jó színházat.

  57
  Kósza
  2006-04-12 13:18:21
  Lobo!
  ?Egy ilyen féle minta gyakori megjelenése elegendő-e a minta átvételére??
  Ha elég gyakori, kell hogy legyen hatása.

  58
  Kósza
  2006-04-12 13:19:29
  Kösz Irodalmár!

  59
  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 13:23:01
  A net egyelőre semmiképp sem lehet reprezentatív minta! Bár vannak hasonlóságok, de az eloszlás szerintem másmilyen!
  Pl. lehet, hogy a terminátorok pont azért kerülik el ezt a bejegyzést, mert minket, akik itt elmélkednek már-már sznobnak tartanak! És ha valamitől jobban félnek, mint a pártszimpatiáját higgadtan vállaló bloggertől, az a sznob blogger! 😀
  A sznobokkal még a terminátorok sem bírnak! Hogyan is bírnának, hisz nagyon sok közös vonásuk van!
  Persze az is lehet, hogy ezekkel a kommentekkel amúgy értelmes embereket is elriasztunk, pedig mi az ő véleményükre is kiváncsiak vagyunk.

  60
  irodalmar
  2006-04-12 13:26:00
  Mire gondolsz a teminátorok és a szobok közös tulajdopnságaiként? (Nem vitatom, csak nem értem, és érdekel!)

  61
  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 14:13:49
  RÉSZÖSSZEFOGLALÓ (szubjektív, elnagyolt)
  Legutóbb 43.s.sz-nél volt egy kis összefoglalónk, most itt az ideje megint.
  Tehát: a társadalom és annak “alapintézményei” (elfuserált család, porosz-amerikai-kevert iskola) és a szegénység köpi ki a netre a terminátorokat.
  Mit kezdhetünk ezzel a “turhával”?
  a) pátyolgatás, felemelés a társadalomban és a neten (mintanyújtás)
  b) menekülés előlük (mint büdös utastól a metrón)
  c) felvenni a harcot, felmutatni “szexuális” és egyéb abberációikat.

  62
  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 14:18:05
  A vita továbblendítése céljából: azt állapítottuk meg föntebb, hogy a legelvadultabb megnyilatkozások spontán felböffentésére a politika képes sarkallni a terminátort.
  Vajon van-e különbség jobb- és baloldali terminátor között? Van-e létszámbeli fölény valamelyik irányban?

  63
  irodalmar
  2006-04-12 14:22:34
  Ner emlegessünk turhát, ne nevezzük őket, ha csak nem állunk épp vitába valemelyikkel, köpedéknek, csak növeljük a frussztrációt. Bocs! 🙂

  64
  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 14:28:45
  Kedves Irodalmár!
  IGAZAD VAN, elvetettem a súlykot.
  (Mentségemre legyen mondva, itt ma minden látogató teljesen rendesen viselkedik, demokratikusan, és okosan. Szinte el sem hittem. És már nagyon “hiányzott” ez a “megszokott”, undorító hang.)
  Lehet, hogy nem csak mi lehetünk hatással a terminátorokra, hanem ők is ránk?
  Szóval – bocsánat!

  65
  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 14:29:26
  Tényleg helytelen lenne őket ennyire lealacsonyítóan minősíteni, még ha meg is érdemelnék!
  A sznobság és a terminátorok közötti legnagyobb hasonlóságot talán a mániákus önigazolásukban látom, vagy valami ilyesmiben, nem tudom pontosan megfogalmazni. Ahogy magukat látják, értelmezik illetve véleményüket próbálják eladni másoknak! Na, az hasonló…

  66
  Kósza
  2006-04-12 14:30:48
  Politika ügyben elfogult vagyok, tartózkodom.

  67
  Kósza
  2006-04-12 14:36:49
  Mellékvonal:
  Én tudatosan sznob vagyok néhány területen. Sokmindenhez nem értek, és nem is akarok kellő időt, vagy energiát rááldozni arra, hogy szakértője legyek a témának. Követem a sznobetalont. Például a borokban.
  Tudom, hogy kizárom magam a nagy meglepetések élményéből, de többnyire megbízható minőséget kapok.

  68
  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 14:37:44
  Most néztem meg a statisztikát: e percig ezt a posztot ma 2260-an látogatták meg – és az enyémet leszámítva, nem volt abnormális megszólalás!

  69
  Kósza
  2006-04-12 14:38:38
  Valamit tennünk kell!

  70
  irodalmar
  2006-04-12 14:38:59
  Pizsama von Flanelnek: Aha! Értem, és kösz.

  71
  irodalmar
  2006-04-12 14:39:56
  Bocsánat, de a Tied sem volt abnormális, még egyszer bocsánat! 🙂

  72
  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 14:44:59
  🙂

  73
  bajla
  2006-04-12 14:46:02
  üdv! bekukkantottam, és amit láttam/hallottam/olvastam kedvemre való! 🙂 hozzászólni nem tudok, mert nem a szavak, hanem a tettek embere vagyok. így már képezem is át magam terminátorrá, hogy közéjük bejutva gyengítsem erőiket, megosszam egységüket. kívánjatok sok szerencsét!

  74
  Kósza
  2006-04-12 14:48:49
  Bajla!
  Tudod mire vállalkozol?
  Ekkora áldozatot, talán mégse. Inkább légy jobboldali miniszterelnök, amivel riogatsz máshol.

  75
  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 14:49:26
  Sok szerencsét Bajla!

  76
  bajla
  2006-04-12 14:51:31
  🙂 Terminátor jobbra el…. 🙂

  77
  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 14:59:56
  A borokhoz én nem sznobizmussal, hanem lelkes amatőrséggel állok hozzá! Fiatal korom ellenére is úgy vélem van egy közepesen jónak mondható ízlésem, ami talán nem egyezik a szakmában jártas borminősítőkével, de nyiltan vállalom. 😀
  Tényleg Kósza! Neked pontosan mi közöd van a Művelt Alkoholistához?

  78
  Kósza
  2006-04-12 15:02:29
  Néha olvasom

  79
  El Lobo – A farkas
  2006-04-12 15:43:14
  Ezzel azt akarjátok mondani, hogy
  terminátorok= bő torok,
  azaz a termik isznak, mint a kefekötő? Vagy miképp ömlött ide be az alkohol, a rómaiak által is kedvelt formájában?

  80
  bajla
  2006-04-12 15:47:22
  jaj, bocsánat, itt hagytam egy üveget! 🙂 egyébként isznak, mint a kefekötő. most értem vissza első bevetéséemből. alig bírtam a tempót, ezek nagyon bírják a piát. húúú! Kósza, igazad van! na, megyek vissza!

  81
  Pizsama von Flanel
  2006-04-12 15:58:14
  Nah, most megfogalmazódott bennem, hogy a borról is kéne írni valami jó kis bejegyzést a napblogban! 😀

  82
  öreg zsidó
  2006-04-12 23:45:54
  Én még a hanglejtésüket is felismerem, sajnos, annyira a keretlegyények nyelvét beszélik.

  83
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 06:10:56
  Üdvözlöm Önt!
  Kikre tetszik gondolni?

  84
  öreg zsidó
  2006-04-13 08:01:38
  Kire? Természetesen a terminátorokra. Ugyanaz a silányság. Szerencsére most csak a szájukat járathatják.

  85
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 08:08:31
  Kedves Uram!
  Egyetértésemről biztosíthatom!

  86
  Pizsama von Flanel
  2006-04-13 09:30:31
  Gratula El Lobo! Vezérblog lettél! 😀

  87
  Kósza
  2006-04-13 09:33:39
  Több millió magyar keretlegény – Terminátor?
  Hol élek én?

  88
  mountainsfrost
  2006-04-13 09:40:14
  Huh. Ennyi hozzászólót. Mondjuk szerintem rohadtul sértő ez a tipizálás, meg iylenek. Öcsém, hát ha a hülye gyerek káronkdoni akar és lökni a sz_rt, akkor miért ne tehetné. ELvégre nem bánt senkit. És még drogozni meg piálni sem megy el. Hadd üvöltse ki a müveltségét, ha meg hüyleséget mond akkor kiröhögik és legközelebb odafigyel, ha nem akkor hülye marad, és kész.

  Különben meg lehet, hogy én vagyok hülye, de ez felháborító bejegyzéás meg az elöző is. Nagyot kelelt nyeljek. ÉS szomorú, hogy ez a vezér blog. Mert én mikro múltkor irta megy tényleg érdekes dologról azt jó ha 7 ember megmnézte az is biztos futólag. NA ennyit erről.

  89
  mountainsfrost
  2006-04-13 09:42:06
  Ez tényleg durva és komyolan szomorú vagyok. Bocs a hibákért, az elöbb.

  90
  mountainsfrost
  2006-04-13 09:44:10
  Ja és amit irta , erre gondoltam még mielött valaki azt gondolná, hogy leirtam mit reggeliztem és filózofáltam az élet szépségén, vagy iylenek. Kuty sex sincs benen, ha meg nem szabad reklámozni akor tessék törölni.

  http://forditasok.blogter.hu/?post_id=37642

  91
  Pizsama von Flanel
  2006-04-13 09:47:03
  mountainfrost! mi csak jellemzetük a terminátorokat! ugyanígy a vezérbloggerekről is lehetne…
  És ne lény szomorú! A hozzászólásodnak meg amúgy is van értéke, mert most hála ennek ÉN megnézem a blogod! Megyek is…

  92
  bauhaus
  2006-04-13 09:53:03
  szerintem ahogy a villamosról nem zavarhatod le a bunkókat, úgy a netről sem lehet őket elhárítani. különben biztos, hogy szerintük meg mi vagyunk bunkók vagy okostónik vagy sznobok vagy nem tudom, ők hogy fogalmaznának. 1ébként tág értelemben ők is kultúránk (kultúrálatlan) része, amúgy meg a változatosság gyönyörködtet.
  a nagy számok törvénye úgyis elintézi őket, nekünk kár ezen parázni.
  ha meg nem, akkor nekünk úgyis annyi.
  NEM TEHETÜMK ÚGY, MINT AKI EGY FRADI-MTK MECCSEN AKAR TANDORI-PATRI NAGY FELOLVASÓ ESTET TARTANI.
  VIRÁGOZZÉK MINDEN VIRÁG (még a büdöske is)!!!

  93
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 09:55:48
  Kedves mountainsfrost!
  Lehet ám, hogy csak neked nem érdekes ez az írás! Ugyanis tegnap 4600-án olvasták el, pedig nem volt vezérbblog.
  A mai napon eddig közel 1500-an pillantottak rá. Tehát gyanítom, van rá érdeklődés. Korábban is volt két írásom, melyet vezérblogként is kitettek a tisztelt szerkesztők, ám azok meg sem közelítették – még együtt sem – ezt az érdeklődést.
  Tehát úgy vélem, hogy nem mi, bloggerek döntjük el egy-egy írásunk sorsát, hanem a nagyérdemű, és ez még attól is független némileg, hogy kiteszik-e azt a címlapra, avagy sem!

  94
  Kósza
  2006-04-13 09:57:20
  Mountainsfrost!
  Jól mondod! Te vagy a ?

  95
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 10:00:20
  P.S.
  Ami ezen írás durvaságát illeti: szerintem inkább az a durva, amikor érvek nélkül elküldenek az anyámba, hogy csak a legenyhébb kifejezést idézzem.
  Már hadd ne nekem kelljen szégyenkeznem, ha a védekezésen morfondírozok azokkal, akik szintén egy emberibb hangvételű netet szeretnének!

  96
  Kósza
  2006-04-13 10:02:39
  Bauhaus!
  Parázásról nincs szó. Mi egy problémát jártunk körbe, keresve e reménytelen megoldást, s lám megjelentél Te, akin tanulmányozhatjuk a lehetőséget.
  Köszönet érte.

  97
  bauhaus
  2006-04-13 10:15:51
  azt nem egészen értem, milyen lehetőséget lehet rajtam tanulmányozni, de majd igyexem hozzászólásaimmal alapanyagot szolgáltatni a lehetőség tanulmányozásához. a terminátorokhoz annyit, én még a katonaságnál se – vagy csak ironikusan – káromkodtam ill. használtam “csúnyaszavakat”, és szándékom szerint soha nem vitázom indulatból. a veszekedést a legértelmetlenebb emberi kommunikációs formának tartom.
  a reménytelen megoldás keresése sztem maga a parázás

  98
  mountainsfrost
  2006-04-13 10:29:44
  Nem voltam elég érthető. Akkor most ezentúl egyes emberek kapnak egy jelet, hogy ők terminátorok? Engem nem azavr, ha valaki le terminátoroz. Egyzserűen olvastam a cikekt és nem tetszett.

  Mióta van neted? Még nem szoktad meg, hoyg ténylge vanank bunkok és akkor mi van? Nekik nicns joguk élni? Ninsc jogok blogolni. Vagy hogy akrod kiritani őket a hálóról?

  Demokrácia nem azért van mert ez a világon a legjobb megoldás, cska eddig még nem találtak ki jobbat. Hadd virágozzon minden virág. Nekem továbra is áll, hogy szerintem ez nem vezérblog, meg még nagyon sok nem vezér blog. De ez már más. Remélem nem maradtam magyarázat nékül.

  99
  mountainsfrost
  2006-04-13 10:32:18
  Bocs egy mondatot rosszul írtam: Nekem továbbra is áll, hogy szerintem ez nem vezérblog, meg még nagyon sok nem vezér blog volt már. Ez nem csak személyeskedő. Szerintem törlöm a blogter akontom. 🙁

  100
  mountainsfrost
  2006-04-13 10:32:51
  Jah és enyém a 100. hozzászólás. Jeh!

 4. bauhaus
  2006-04-13 10:39:47
  az enyém meg a százegyedik!

  102
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 10:40:54
  Végre egy kis siker neked :-), és ezt nem gúnyból mondom, a 100. hozzászólás örömét már tényleg nem veheti tőled el senki!
  De azt azért hozzátenném, nem biztos, hogy a Blogtér hibája, hogy írásaid nem keltenek akkora hullámokat, mint amekkorát te szeretnél.
  A cunami-írás előállításának receptjét ugyan én sem ismerem, de azt tudom már: ha írás közben ilyesmin jár az ember esze, abból nem nem értékelhető mű! Sajna ez van.
  De azért ez a századik hozzászólás, ez azér’ má’ valami!

  103
  mountainsfrost
  2006-04-13 11:03:17
  Jó de engem nem érdekel mennyien olvasnak. Mert nem akarok hires lenni, meg újságíró. Az maradjon meg azoknak akik kkommunikáció szakra jártak. esetleg te is?

  A 100. szép igen, de erről leeht egy 200.-at is irni. Na sziasztok.

  104
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 11:17:31
  RÉSZÖSSZEFOGLALÓ (szubjektív, elnagyolt)

  A jelenség: néhányan érvek nélkül rútul anyáznak (különösen a pol. témáknál), tönkretéve a net normális működését.

  Ok: a társadalom és annak “alapintézményei” (elfuserált család, porosz-amerikai-kevert iskola) és a szegénység köpi ki a netre a terminátorokat.

  Mit kezdhetünk velünk?
  a) pátyolgatás, felemelés a társadalomban és a neten (mintanyújtás)
  b) menekülés előlük (mint büdös utastól a metrón)
  c) felvenni a harcot, felmutatni “szexuális” és egyéb abberációikat.

  (Az alapszövegben fent a piros betűs sorok linkek, azaz rájuk kattintva bővebb információkhoz lehet jutni.)

  105
  Pizsama von Flanel
  2006-04-13 11:32:36
  mountainfrost! már miért terminátoroznánk le téged? hisz te higgadtan, érvekkel alátámasztott véleménnyel VITÁZTÁL velünk! Vitáztál és nem vitatkoztál!

  “A vita – a tudás cseréje. A vitatkozás – a tudatlanságé.” (R. Quillen)

  S arról sincs szó, hogy mi bárki megbélyegeznénk, hogy terminátor! Lehet ide jönni, és indulatból kommentezni, de azt ne várják hogy eltűrjük, sőt megtűrjük a gyalázkodásaikat!
  Először megpróbálunk mindig éevekkel meggyőzni, hogy amit mond és ahogy az mondja, az nem helyes! Legalábbis szerintük.
  Úgyhogy vagy betartja az általunk normálisnak tartott vita feltételeit, vagy nem.
  Ha észhez tér, és rájön, hogy indulattal, trágársággal, gőggel és bigottsággal nem a legszerencsésebb a véleménykifejtés, akkor rendben van.
  Ha nem, akkor bizony mi “terminátornak” fogjuk titulálni ezek után is!

  106
  Lux Erik
  2006-04-13 11:48:16
  Még a 38-ban hangzott el a következő: “Nagyjából annyit tudok nagy hirtelen, hogy az attitűdöt rettenetesen nehéz megváltoztatni. Márpedig a terminátorkodás valami ilyesmiből ered. Vagy csak egy rossz beidegződés, egy rossz minta nyomán, s nem is olyan nehéz ezen változtatni?
  Tényleg, mennyire mélyről jöhet ez a rombolási kedv?
  VAN ÖNÖK KÖZÖTT PSZICHOLÓGUS? :-)”
  Nem akartam válaszolni, de az, hogy ez a blog címlapra került, túl nagy kisértés ahhoz, hogy ellenálljak. 🙂
  Alapvetően azzal értek egyet, amit irodalmár írt az 50-ben:

  “Adott az inkább pocsék, semmint használható családi minta.
  Bekerül egy elvileg porosz típusú de átamerikanizálódó általános, majd középiskolába, ahol:
  elvileg az osztályban kuss, szünteben (az órán elszenvedett frusztrációk ki)tombolása.
  Az amerikanizálság itt azt jelenti, hogy a “szünet”, a tombolás áthatja az órákat is, de ezzel nem a frusztrációt csökkenti, hanem öngerjesztővé válik.
  Az egyetem az első, ahol elvileg olyan helyzetbe kerül az ember, ahol meg kell hallgatni mások véleményét a szemináriumokon, és érvelve véleményt mondani.
  Egyetemre az ország lakosságának a kisebbik fele jutottm és jut el, az egyetemek is züllenek, “középiskolásodnak”…
  Min csodálkozunk? 🙁
  Ja, tendenciájában minél iskolázatlanabb, kulturálatlanabb valaki, annál könnyebben vállal, és annál több gyereket. A társadalmi hierarchia alján esetleg már tényleg a segélyért… A legrosszabb minta sokszorozódik a leggyorsabban. Nem genetikalag, szociálisan. (Mert ahhoz is hülye, hogy felmérje, mit jelent egy gyerek. Hogyan is tudná? Magáról sem igazán tud gondoskodni.)”
  Egy elütést kijavítottam a fentiekben, bocsánatot kérek. 🙂

  107
  Lux Erik
  2006-04-13 11:57:38
  Az irodalmár által inkább “pocséknak, semmint használhatónak mondott családi mintát egészíteném ki.
  A minta a (durván) a gyerek, és az anya tetteit megítélő, és büntető apa mintájától szerveződik. Egészen kicsi korban.
  Amikorra a gyerek nagyobbacska lesz “megtanulja”, hogy hallgat, és tudomásul vesz. Valamint fantáziál, és fantáziái segítségével olykor elkerüli a büntetést.
  A Neten, pontosabban terminátoroknál ezeknek a fantáziáknak az elszabadulását “élvezhetjük”.
  A büntetés nem reális (hiszen a hozzászólók névtelenek, és ismeretelnek), pontosabban csak a hozzászólók képzeletében, egészen pontosan csak félelem formájában létezik. A félelem dühöt szül, ami fantáziák formájában “kitör”.
  Mivel az apa tiszteletéhez fogaható másik tabu – minél primitívebb valaki, annál inkább – a szexualitással kapcsolatos, ezért ezek a kitörések általában szexuális jellegű fantáziákat sodornak magukkal.
  Érdekes megfigyelni, hogy a terminátorok a legkülönbözőbb perverziókat tulajdonítják a blogon a büntethetőség minimalizálásával sértegethető “apa” figusáknak. Egyrészt errőúl fantáziálnak, másrészt megnegedhetetlenül, bűnös, sőt, megalázó dolognak vélve ezeket.

  108
  Pizsama von Flanel
  2006-04-13 12:16:20
  Erik? Ezt nem igazán értem?
  Azt akarod mondani, hogy mikor egy ilyen terminátor engem lebuziz, az azért van, mert egy elfojtott szexuális fantáziája van, amit az apja iránt érzett düh táplál?
  Vagy mivel az apjával való szexuális kapcsolat tabu, ezért a düh ilyen fantáziákat szül? Tehát kvázi olyan gondolatokat társít az én szidalmazásomra, mintha ő az apjával szexelne?
  Magyarán, amikor azt mondja: “megbaszlak te buzi”, akkor én vagyok az apja, ő a fiam, és megelevenedik az a fantáziája, hogy az apjával szexel?! (Fújj!)
  Ezt akarod mondani?

  109
  Lux Erik
  2006-04-13 12:36:13
  Hát igen, elég undorító… :-((((
  Amit írtál, nagyon durva egyszerűsítésként, de közel jár az igazsághoz.
  Árnyaltabban úgy mondanám, és ez – álláspontom szerint – még közelebb jár az igazsághoz:
  Amiket Rólad ír, az bizony az ő fantáziájáról árulkodik. Nem arról fantáziál, amit ír, de nem véletlen, hogy a dühe épp azokhoz a fantáziákhoz löki…
  A fantáziák irányának kialakulása pedig tényleg a koragyerekkorrra (így a homerotikusok az azonos nemű szülőhöz való kapcsolatra) vezethetőek legalább részben, és inkább csak elméletileg vissza.
  Nem abban az értelemben, hogy gyerekkorában azt szerette volna csinálni, és még kevésbé abban az értelemben, hogy most olyasmiről fantáziál, de az olyan (akár szülőkkel kapcsolatos) fantáziái elhatalamasodása ellen küzd, és amikor indulatai elragadják, olyankor kevésbé sikeresen mint egyébkor.
  Még pontosabban, még csak nem is a fantáziái elhatalmasodása, hanem azon indulatai ellen küszködik, amik elhatalmasodásukkor ilyen fantáziákhoz vezethetnének. Bocs, ha felfordítottam a gyomrod…

  110
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 13:02:16
  Lux Professzor írja:
  “A büntetés nem reális (hiszen a hozzászólók névtelenek, és ismeretelnek)…”
  Tényleg, miért nem saját név alatt blogolunk? Mitől félünk? A terminátoroktól?
  Vagy meg akarjuk őrizni a lehetőségét a nagy “bemondásoknak”, azaz annak, hogy olykor mi is teminátorok lehessünk?
  Vagy a blog tényleg nagyon személyes valami? De akkor miért nem csak magunknak írjuk?
  Kötéltánc? – ha akarom személyes, ha akarom személytelen a blogom?

  111
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 13:22:31
  És akkor a TERMINÁTOROK finom módszereiről még nem is beszéltünk. Ilyen például a pletykaterjesztés, szépen öltözötten, úrifiúsan, szabályos hajelválasztással.
  A legújabb ugye Dávid Ibolya fiának kalandjait ecsetelni, hírbe hozni, lejáratni, persze szépen, finom módszerekkel!
  A nagy pletykák forgatókönyve szerint minél nagyobb egy baromság, annál hihetőbb!
  Íme, most ráteszek egy lapáttal a közszájon forgó, aktuális pletyire, hogy a recept gonoszsága és szerkezete érthető legyen!

  A Kuncze fiú, meg a Dávid Ibolya fia és az Orbán Viktor nagyobbik lánya egy Afrikai vadászaton jöttek össze, és a kis Kuncze kínálta őket fűvel, de az Orbán lány fűvel-fával!
  Értitek ugye! Hát ez az igazság Ausztráliában és az Északi-Sarkon!

  112
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 13:27:51
  Bocsánat! Az afrikai, meg a kis Kunczéból a kuncze szó – jelen felállásban kis betű 🙂
  Elnézést 🙂

  113
  irodalmar
  2006-04-13 13:37:11
  🙂 Azt, hogy fával értem, de hogy fűvel is, ha ezt Lux megtudja! 🙂

  114
  Pizsama von Flanel
  2006-04-13 13:44:46
  Erik! Nem forgatad fel, és persze sarkítottan adtam elő a példát! Tény, hogy gyerekkori homoerotikus zavarokra, és az azok elleni küzdésből fakadó düh veszi rá ezeket az embereket, hogy itt ilyeneket írjanak – világos!

  El Lobo! Persze, hogy valamelyest álnével blogolunk, de például engem a környezetemben sokan Pizsinek hívnak! Aztán a profil oldalon (ha elérhető) bárki megnézheti kit is takar ez a név!
  A Terminátorok arcnélkülisége abban is tetten érhető, hogy nem regisztrálnak, sokszor több különböző néven is támadnak! Nem leellenőrízhetők, nincs elérhhetőségük (kamu e-mail címeket adnak meg!)
  Ha én itt a blogtéren valami nagyon súlyos dolgot tennék, akkor Doransky vagy Prospero biztos utánnam nyúlna, esetleg e-mailben próbálnának a fejemre beszélni! Ezt a névtelenekkel nem tudják megtenni!
  Másik dolog, hogy én ehhez ráadásul az avatarommal az arcom is adom! Mert felvállalom a véleményem! Persze ebből bajok is lehetnek, de próbálok vigyázni, hogy ne adjak támadófelületet senkinek! Persze elég csak egy hülye, aki az arcom alapján meg akar keresni és ki akar nyírni…
  Vannak olyanok is akik más okok (család, munkahely) miatt maradnak arctalanok, de őket meg lehet érteni! Én egyelőre vállalom magam, a terminátorok nem!

  115
  Pizsama von Flanel
  2006-04-13 13:49:12
  Jah, aki pedig úgy érzi, hogy valaha is támadólag léptem fel ellene, az nyugodtan szóljon! Mert ha valamelyik hozzászólásomat annak vélte, akkor elnézést kérek érte, nem annak lett szánva!
  Lehet, hogy néha kioktatónak, fontoskodónak, dilettánsnak vagy netán abnormálisnak tünt a véleményem, de sohasem támadó szándékkal! A véleményemet és annak modorát lehet bírálni, de a szándékam nem!

  116
  Kaktuszka
  2006-04-13 14:45:05
  irodalmár!
  Az iskolázottság tán segíthetne, de – mivel a tudományos elit közegében dógozom, ezért úgy tippelem, hogy -, egy “merítésnél” itt is fönnakadna, arányaiban kb. ugyanannyi korlátolt ember, mint az iskolázotlanoknál. Csak itt nagyobb “bűn” és kártékonyabb is, hisz nagyobb a befolyása a társadalomra.
  Szerintem a józan paraszti ész már épp elég, az iskolázottság persze sokat árnyal, de nem garancia a szűklátókörűség, kicsinyesség, gátlástalanság (lásd Mengele) kivédésére.

  Valaki írta, hogy a változatosság gyönyörködtet. Hogyne: a kutyaszart is ide értjük? Tegyük csak oda, ahova való. Ahogy a meccsen, vagy máshol randalírozókat “át kell csapni a palánkon”, x időre kitiltani, stb. Ne zavarjon, ne veszélyeztessen, ne terrorizáljon!

  Egy blogoló postoló amolyan vendéglátó-féle, akinek szíve joga kiebrudalni a normákat be nem tartókat.

  Ha van kedvenc Blog + szerző fül, lehetne a Helyi Terminátor fül is… Szépen fölkerülhetnének a notórius lélekmérgezők. S, így, a blogger legalább kísérletet tehetne a mérgező anyagok kiszűrésére.

  A saját név: jó, hogy a profi kommunikátorok saját néven írnak, ebből élnek. Én spec. nem szeretném kirúgatni magam egy esetleges nem virtuális munkahelyi terminátortól.

  117
  Kósza
  2006-04-13 15:56:14
  ?A saját név: jó, hogy a profi kommunikátorok saját néven írnak, ebből élnek. Én spec. nem szeretném kirúgatni magam egy esetleges nem virtuális munkahelyi terminátortól.?

  Most értettem meg egy dolgot.
  Sokan a való demokráciában fel nem található szabadságot találják meg az interneten. Itt elmondhatják azt, amit a való világban nem.
  Így még a Terminátorokat is megértem.
  Nem csak a saját igazuknak adhatnak hangot, hanem kompenzálhatják a való demokrácia igazságtalanságai, agresszivitásai által indukált feszültséget is.
  Egyhamar nem fog kihalni a Terminátorfaj.

  118
  Kaktuszka
  2006-04-13 16:12:59
  Kósza! Kapsz egy Empátia-díjat! 🙂
  Azé’ a feszültség levezetésére inkább járjunk boksz-edzésre.

  119
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 16:25:10
  Kedves Kósza!
  Ezt a momentumot jó volt rögzítened! (117 sz.)
  Így most akár József Attila szavait is jobban megérthetjük: Fortélyos félelem igazgat …
  Amit a “kinti világból” kapunk, azt ide hordjuk. Itt aztán valaki a dühét vezeti le, mások meg innen akarnak változtatni, az ITTENI és a KINTI világon is!
  Én személy szerint azokkal vállalok közösséget, akik a több tudást hozzák ide; nem erőszakosan, hanem lehetőségként felkínálják azt minél több ember számára; akiknek elementáris igénye a szabadság megszerzése mindkét világban!

  120
  El Lobo – A farkas
  2006-04-13 16:40:11
  P.S.
  Persze emlékeztetnem kell magam, hogy EGY világ van, de azért azt tudjuk, hogy itt mások a szabályok és mások a lehetőségek, vagyis itt duplán görbül a tér és másként csusszan az idő – tehát a KÉT világ azért kicsit mesterségesen válik el egymástól, de nagyon jó, hogy elválik (bár összetartozik).

  121
  Kósza
  2006-04-13 19:12:45
  Én inkább csak magammal vállalok közösséget, de azt se mindig.

  Szerintem a világ egy, de hét ága van. Mindenhol ugyanazok a törvény(telenség)ek működtetik.

  122
  irodalmar
  2006-04-14 08:15:23
  120-ra bocsánat, de jól értem, hogy itt a speciális relativitás elvének társadalmi alkjalmazására történt kísérlet? A blog, mint a valósággal “párhuzamosan mozgó” vonatkoztatási rendszer? Ahol ugyanazok a törvények érvényesek, de transzformálit formában, mint a valóságnak nevezettben?
  Tetszetős! És roppant éles elmére vall. 🙂

  123
  liberalis
  2006-04-14 08:22:09
  Kósza! Azzal egyetértek, hogy “Sokan a való demokráciában fel nem található szabadságot találják meg az interneten. Itt elmondhatják azt, amit a való világban nem. Így még a Terminátorokat is megértem.”
  A terminátorokat én is megértem ilyen alapon. Megértem, de nem szeretem, sőt a pokolba kívánom, időnként pedig oda is igyekszem küldeni őket.
  Az emberre, miden emberre nyomás nehezedik, erről a társadalom “tehet”. Arról is, hogy ez a nyomás különböző mértékű. De az ember nem(csak) mechanikus szerkezet! Neki is van – némi – szerepe abban, hogy “fölrobban”, vagy arrébb csúszik…

  124
  irodalmar
  2006-04-14 08:36:11
  Ja, ja! Valamelyik apokrifben (azt hiszem, Tamás) szerepel valami olyasmi: ” Áldott az ember, aki megeszi az oroszlánt, és azt oroszlán emberré lesz. Átkozott az ember, akit megeszik az oroszlán, és az oroszlán emberré lesz.”

  125
  El Lobo – A farkas
  2006-04-14 09:41:38
  Már bocsánat, kedves irodalmár és liberális (122,123), de a 123-asból az utolsó megállapítás – “arrébb csúszik”, mármint az ember a terhelés (és őrültségek) elől, az hipotézisemet igazolja.
  A net, s nevezetesen a blog, éppen olyan hely, ahol a transzformáció következtében helyreállítható valamennyire a kívánatos, épeszű, demokratikus stb. világrend!
  Elnézést, hogy e kiegészítést beszúrtam 🙂

  126
  El Lobo – A farkas
  2006-04-14 09:43:57
  P.S.
  RÁadásul a dialektika is érvényesül – már bocsánat, hogy erre is felhívom a figyelmet!

  127
  irodalmar
  2006-04-14 09:46:04
  Bocsánat, de én sem állítottam mást! Már elnézést kérek.

  128
  Kósza
  2006-04-14 10:02:49
  Senor!
  Rendben van az e-népesség egy része, a valóság elől menekül az e-világba.
  De mi lesz itt velük?
  Elkezdik azt hinni, hogy ez a valódi élet, és a végén teljesen megbolondulnak.

  129
  1szoci
  2006-04-14 10:29:05
  Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács. 🙂

  130
  Lux Erik
  2006-04-14 10:49:52
  Az alábbi megtisztelő felkérést kaptam egy másik blogon:

  “Bocsánatot kérek, de Lux Professzorra nagy szükség volna, súlyos, agresszív beteg vár rá
  Elnézést :-)”

  Mivel ez szinte az egyetlen szinte terminátor mentes blog, pontosabban bejegyzés, érdekelne az urak véleménye abban a tekinteben (IS!):
  a.) Érdemes-e?
  b.) Érdekelné-e Önöket egy ilyen kisérlet?
  c.) Elképzelhető, hogy egy kisérletben közreműködni is hajlandóak?
  d.) Ha igen, hogyan látják ezt lehetségesnek, és eredményesnek?

  Köszönve a megtisztelő felkérést, üdvözlettel: Erik

  131
  El Lobo – A farkas
  2006-04-14 11:24:05
  Drága Lux Professzor!
  1) Én a magam részéről nyitott vagyok (amennyire időm és képességeim megengedik), de e rövid leírásból nem teljesen világos számomra a dolog mibenléte.
  Mivel az Ön származási helyén, bizonyos hozzászólások e-mailcímei ott vannak, így minden bizonnyal az enyém is, hálás lennék egy kicsit bővebb információért.
  (Tudathasadásos állapotomban mindkét személyiségem érdeklődéssel várja ezt az esetleges e-mailt.)
  Mások nevében nem nyilatkozhatom, mert az itteni társaság spontán jött létre, jó emberek véletlen találkozása, akik láthatóan képesek normális információcserére, normális vitára anyázás nélkül, de egyéb kapcsolat nincsen közöttük.
  Mindenesetre az szerintem is figyelemre méltó, mint ahogyan Ön azt megállapította, hogy ez terminátormentes övezet, s mint e hely házigazdája, megerősítem, hogy egyetlen hozzászólást sem ütöttem ki!
  2) Ha Önt beteghez hívják, szerintem oka van, lehet, hogy egy tiszta hely után lehet egy másikat is varázsolni!
  A szabadság kis körei …
  3) Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam 🙂

  132
  Lux Erik
  2006-04-14 11:38:00
  Mint írtam is, felkérése megtisztelő.
  Mindazonáltal az idő, az energia, de nem zárkózom eleve el.
  Arra vagyok azonban először kiváncsi , hogy a normálisokat (akik legnagyobb száman ezen a blogon lelhetőek fel,)egyáltalán érdekli-e a terminátorokkal való gyakorlati foglalkozás.
  Ennek formáján ráérünk gondolkodni akkor, ha van, ha lesz érdeklődés.
  Ennek felkeltéséhez talán nem lenne ártalmas, ha ezen a blogon is láthatóvá tenné a “beteget”. (Nem átlinkeléssel, másolással talán szerencsésebb lenne.

  133
  El Lobo – A farkas
  2006-04-14 11:39:22
  Örömhír mindannyiunknak!
  Most néztem meg a statisztikát: két és fél nap telt el e poszt felvitele óta, s most léptük át a tízezredik rápillantást.
  A magam részéről köszönöm az érdeklődést, s mit tagadjam, örülök egy bloggerálom beteljesülésének!
  Üdvözlettel:
  El Lobo – A farkas

  134
  El Lobo – A farkas
  2006-04-14 14:20:43
  Kedves Lux Professzor! (132 s.sz.)
  Kérésére bemutatnék itt egy párbeszéd-folyamot, más blogból másolva ide a cselekményt, szó szerint, hogy példán vizsgálhassuk meg: ki, mikor, miben vétett, terminátor(ok)ral állunk-e szemben, mit kellett volna tenni, jó-e ez így.

  ELőzmény: A Dávid Ibolya fiával kapcsolatos számtalan pletyka került szóba
  Erre indult a hármas “párbeszéd”.

 5. 161 pikk
  2006-05-14 18:16:23
  Kedves El Lobo – A farkas

  Először nem volt könnyű megállni, de mivel csak fokozta a bomlasztó sikerélményét és egyébként sem javult semmi, meg öreg is vagyok bohócnak – együtt beláttam, hogy ezt a szélmalomharc nem az én módszerem, inkább olyan felületeket kerestem ahol a minimális biztonsági feltételek lehetővé tetszik a résztvevők elfogadható vitatkozását.
  A blogok szennyezése analóg az általános szemeteléssel, azaz az egyik szemét vonzza a másikat, azt hiszik az adott felület a lerakótelep.
  Az korlátlan anonimitás nálunk szinte vonzza a felelőtien megszólalókat, – mi egy ilyen ország vagyunk, a zsbadság felszólítás szemetelésre. :-((

  162El Lobo – A farkas
  2006-05-14 21:04:43
  Hohó, kedves Pikkem, végre egy bicsaklás a hűvös-tudós képeden!
  Így legalább tudom, te is ember vagy, s nem gép a társam a harcban.
  Végre egy kis pesszimizmus, egy kis megingás, borús gondolat, hithagyás – na végre!
  Na, majd holnap újra – gyere és találkozunk! 🙂

  163pikk
  2006-05-15 09:33:43
  Kedves El Lobo – A farkas

  Mint feltételezhető volt én is csak egy esendő ember vagyok. 🙂

  A blogokkal kapcsolatban egy megjegyzés, a szabadság olykor a minőség rovására megy, azaz a témák burjánzása a figyelem szóródását eredményezi, és van amikor ennek fókuszálására lenne sztükség.

  164El Lobo – A farkas
  2006-05-15 10:12:01
  Kedves Pikk!
  Mintha ismerős volna az intés: “Írók, alkossatok remekműveket!”
  Bizonyos Zsdanov úr intelme ez.
  Hadd hagyjam magam kicsit elmenni mindenfelé – szabadon! O.K.?

  165pikk
  2006-05-15 10:16:07
  Kedves El Lobo – A farkas

  Én szeretném a csapongót megérteni, ezért kérem a visszafogottságra, mert ha nagyon csapong akkor nem érem föl ésszel a történteket.

  166Miamanó
  2006-05-15 10:42:47
  egyszer foglalkoztam a csőcselék kérdésével. Nem hittem volna, hogy külön tanulmányozott subkultúrának számít, de igen. Tanulmányozzák őket, akár egy állat populációt.

  167Lúzer
  2006-05-15 12:23:21
  Ki olvasta Kenneth Robertstől a “Rabble in Arms” (Csőcselék fegyverben) című könyvet? A mű az amerikai függetlenségi háborúról szól (gyengébbek kedvéért 1776-ban kezdődött). Nos, ebben a háborúban az angolok szerint a gyarmatok népe, akik fegyvert fogtak ellenük, csőcseléknek neveztett. Milyen jogon ültök törvényt az általatok csőcseléknek nevezett, más véleményen lévő “csőcselék” felett? Vagy korlátozni akarjátok a NET szabadságát, hogy csak egy belterjes közösség nyilváníthasson véleményt? Hallottatok a Magyar Köztársaság Alkotmányáról? Az egyik legfontosabb alapjog a szólásszabadság. Tehát már ez is veszélyben forog. Gratulálok!

  168irodalmár
  2006-05-15 12:23:58
  Jó, amit Alexander Kosov fölvet, pedig sok mindenben nem értek vele egyet, de még jobb, amiért E Lobo ezt a bejegyzést indította! Mert Szabó Csaba ügyében (is) blogloltam, mivel érdekel a téma, és a bevezetők is értelmesek voltak. Mígnem ma azt veszem észre, hogy dörmögő két – newm különösebben anyázós hozzászólásom törölte, amit mocskos és patkány dolognak vélek, mert innentől már nem vita van, hanem a vélemények manipulatív gyűjtögetése. Föl is merült bennem, hogy a blogolás alapszabálya, amit eddig csak néhány politikai patkány nem tűrt, hogy az ellenvélermény is szabad. Igen, ám, de mi legyen akkor a beszélgetéseket szétkúró terminátorokkal, a csürhével. Alighanem az, ami miatt El lobo ezt a bejegyzést indította, de amit most fontosabbnak érzek, mint eddig bármikor.

  169irodalmár
  2006-05-15 12:31:29
  Kedves Luzer, az is véleménynyilvánítás, ha valaki minden nap a küszöbödre szarik. Vagy, hogy enyhébb példát hozzak, ha az ablakod alatt azt üvölti “hülye barom”. Ugyanakkor nem helyes, amiként az sem, hogy értelmes emberek beszélgetésébe valaki artikulálatlan hülyeségeket beszél. Amiként az sem, ha veled beszélgetve egy villamosmegállóba valaki odaállna és előadást kezdene tartani arról, hogy szerinte melyikünk a hülyébb. Az utca sem egy kulturált hely, de a net még annál is kevésbé, erről beszélgetünk.
  Gratulációd köszönöm, de nem vagyok rá méltó.

  170El Lobo – A farkas
  2006-05-15 12:41:37
  Kedves Lúzer!
  Azt írod:
  “Milyen jogon ültök törvényt az általatok csőcseléknek nevezett, más véleményen lévő “csőcselék” felett? Vagy korlátozni akarjátok a NET szabadságát, hogy csak egy belterjes közösség nyilváníthasson véleményt?”
  Nos, félreérted a dolgot. Ugyanis itt NEM más véleményről van szó!
  Ugyanis, most, legnagyobb sajnálatomra, kénytelen vagyok példákat ideírni, az ilyesmi NEM méltányolható vélemény:
  -” Kapjátok be a faszom!”
  – “Elmentek a picsába!”
  – “Rohadt xxx-esek” (xxx= ez vagy az a pártnév vagy csoport)
  – “Bunkó állatok!”
  Ezt nehezen lehet a szabad véleménnyilvánítás fogalomkörébe utalni! Ezek nem tartalmaznak se érvet, se előrevivő megoldásokat, csakis a környezet mérgezésére jók, mindannak szétverésére, ami az adott net-helyen történik!

  Az irodalmár által leírt jelenség – tudniillik, hogy értékelhető, de MÁS álláspontot képviselő véleményt töröltünk volna, vagy a MÁS álláspont ellen ne ÉRVEKKEL vitatkoztunk volna – ilyen sohasem volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  171El Lobo – A farkas
  2006-05-15 12:55:48
  PS
  Hogy érzékelhető legyen a kontraszt!
  Az előbb említett – spontán összeverődő, csőcselékellenes társaság blogjait, hozzászólásait szemlélve azt láthatod, hogy:
  – programszerűen hordják ide föl a netre a tudás-anyagot: Gauss-görbe, Maslow-piramis, pszichológiai segítségnyújtás a neten stb.,hogy csak arra hivatkozzam, ami látható
  – teljesen nyitottak a blogjaik a hozzászólók számára, nem törölgetnek

  172Lúzer
  2006-05-15 12:56:02
  Természetesen abban igazad van, hogy azt öncélú trágárság mint “válasz” nem tekinthető érvelésnek egy vitában. (Maximum egy lepukkant krimónan.) Csakhogy én nem erre gondoltam. Itt valaki, ha jól olvastam fentebb, már megint bizonyos fasisztákra célzott. Biztosan léteznek ilyen irányultságú emberek is, de azért olyan durva szövegeket nem olvastam még tőlük. A lényeg: az ordenáré dumáknak valóban nincs helyük itt, legfeljebb többek között az “Argó” című örökbecsű magyar filmben.

  173El Lobo – A farkas
  2006-05-15 13:06:32
  Ha valaki ilyen trágárságokkal programszerűen, tudatosan, akár önként ölve, akár megbízásból igyekszik szétverni demokratikus beszélgetéseket, s tudatánál lévő, érett személyiség, AZ FASISZTA. Ezt megerősíthetem.

  174pikk
  2006-05-15 13:12:58
  Kedves Lobo !

  Ez az eset, amikor a jelzők már önálló életet élnek, gondoljunk az eredeti Mussolíni féle meghatározásra.
  Ha a kártékonyság, a bomlasztás az értékek rombolása kerül szóba, arra vannak érvényes magyar szavaink. Csak a plasztikusság érdekében nem kéne bevonni, – máshol bevezetett fogalmakat.

  175irodalmár
  2006-05-15 13:15:30
  Hogy egy barom állat, az biztos, hogy pont fasiszta lenne, ahhoz szerintem nem érdemes klülön ragaszkodni, mert a jobb oldalon némi allergia alakult ki a permanens fasisztázás miatt, és fölöslegesen fölösleges feszíteni a húrt, de erről sem látom értelmét, az elmondottakon túl, külön vitatkozni.

  176El Lobo – A farkas
  2006-05-15 13:22:13
  Na jó, ne sértsük meg a kötegbe gyűjtött vesszőket cipelő ókori rómaiakat. Bocsánat 🙂

  177pikk
  2006-05-15 13:28:01
  Kedves Lobo

  A rómaiak ettől még ellennének, mi többiek nem mindíg gondolunk ugyanarra amit a szóló mond. 🙂

  178Komor
  2006-05-31 19:03:30
  A néhány lázadozónak!

  Ha létezik egy közösség, a közösségben véleménytöbbség, a véleménytöbbségnek kialakult szokása (-i) melyhez ragaszkodik, azt a többiek tiszteletben tartják akkor ez a szokásjog = erkölcs.

  Magáról az erkölcsről pedig tudjuk, alapvetően a tisztelet és a jó szándék hozza létre, védelmi céllal.
  Tulajdonságai közé tartozik, módosul a kor követelményeinek megfelelően, de csak akkor elfogadott a módosulás ha a régi (amit felvált) már nem tartható. Ezért merevnek is tűnik.

  Tehát nem egyféle cenzúráról, hanem egy áhított rendről van szó.

  Most pedig feltenném a kérdéseim:
  -Aki ezzel tisztában van, az miért papol szabadságjogról meg szólásszabadságról?
  -Személytelenűl miért nem akarnak szabadulni a vaddisznó ösztöntől? (Lehet, hogy a kígyó itt a farkába harap?)
  -Miért nem látható számukra a tisztelet utáni vágy, amit itt ő is megkaphat, ha megtanul viselkedni?

  179El Lobo – A farkas
  2006-05-31 20:27:55
  Kedves Komor!
  Azóta új terminátor-féleség is felbukkant a tájon, (hogy fájjon).

 6. 26
  pikk
  2006-05-10 12:56:58
  Kedves El Lobo – A farkas

  Szívesen szponzorálnálak, ha nem lennének ennél égetőbb gondjaim,
  és már csak humorként – minden hozzászólásommal ingyen képviselem magamat Nálad, és cserében a majdan indított blogomban ezt természetesen Te is megteheted.

  27
  Mark’yhennon
  2006-05-10 12:57:36
  Meg hánytuk-vetettük a dolgot a cégen belül, és arra a megállapításra jutottunk, hogy nem élünk a lehetőséggel.

  28
  Pizsama von Flanel
  2006-05-10 12:57:38
  El Lobo!
  És mi van, ha az ide kommenteket írók pénzt kapnak azért, amit csinálnak!
  Én fizetek neked azért, hogy engem népszerűsíts, de te is nekem, mert a kommentjeimmel emelem az oldalad látogatottságát, és népszerűvé teszlek. Szerintem kvittek vagyunk!

  29
  El Lobo – A farkas
  2006-05-10 13:03:41
  Kedves Pikk (26) és Pizsi (28)!
  A barter nem érdekel. Ide a kp-t!

  M! (27)
  Lesz még szavam a cégedről! Még találkozunk!

  30
  pikk
  2006-05-10 13:15:25
  Kedves El Lobo – A farkas

  Tehát arányosnak érzed a cserét, csak nem konvertibilisnek

  31
  El Lobo – A farkas
  2006-05-10 13:17:16
  Kedves Pizsi!
  Sajnos, most ki kell lépnem, mert a könyvelő vár, aztán meg társadalmi életet megyek élni, 14,30-ra, ez van a meghívómon:
  Téma: A 2006. ÉVI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK TAPASZTALATAI ? politikai marketing V.
  Előadó: Dr. Horváth Csaba, egyetemi docens

  Nos, azért megyek el, mert gondolom, a netről egy kúrva szó nem fog elhangzani, és már megint kiállok a Blogtér és a bloggerek becsületéért, szóba hozva, hogy ez már egy másik világ, net is van, mi volt rajta, meg ilyesmi.
  Az egy dolog, hogy ezért megint nem fognak szeretni – bár ne lenne igazam!

  Szóval, mivel most kiszállok, kérhetlek-e arra drága Pizsi, hogy vedd át addig a helyettem itt a házigazda szerepét?
  Mert erre kérnélek, és egy korsó habzó sör árában biztosan meg is tudunk állapodni!
  Szóval szépen kérlek! Vállalod?

  32
  Mark’yhennon
  2006-05-10 13:17:43
  Epekedve várom (27-29)

  33
  El Lobo – A farkas
  2006-05-10 13:26:02
  Kedves Pikk!
  Mivel Pizsi nem válaszol, de nekem ki kell lépnem, te vállalnád-e, a fentebbi összegért azt, amit Pizsitől kértem? Megtisztelnél egy igennel!

  34
  pikk
  2006-05-10 13:36:55
  Kedves El Lobo – A farkas

  Mivel a legdrágább a szabadidőm ezért az én áraim is magasak:-)
  Az ajánlott mértékegység megfelelő, csupán csak a kishitűségem gátol a felkínált szerep elvállalásában.

  35
  El Lobo – A farkas
  2006-05-10 13:43:34
  Kedves Pikk!
  Ha megduplázom a tiszteletdíjat (ez már két korsó sör, a betyárját), akkor a kedvemért legyűrnéd a kishitűséged?
  A választ már tényleg nem tudom bevárni, tehát úgy veszem, hogy kérésem teljesítetted, s nem hagytam magára a blogomat!
  Köszönöm Pikk, köszönöm!!!

  36
  Zebra
  2006-05-10 13:51:37
  Ez így nagyon rendben is van, az ötlet kitűnő, és aki ráébredt arra, hogy most rögtön megragadja az alkalmat, és elfogadja El Lobo – A farkas ajánlatát, az jelezze felém szándékát, hogy igénybe kívánja venni a szolgáltatást, és adok is hamar egy bankszámlaszámot, ahová átutalhatja az első három éves előfizetési díjat!

  37
  internet-marketing
  2006-05-10 14:02:20
  Kedves El Lobo – A farkas!
  A (16) és (18)-ban jelzett érték úgy érzem, egy noname megélhetési blogger esetében még elmegy – az erre kárhoztatott a blogolás körében esetleg még terméket, vagy szolgáltatást is jellemez lelkesen ezért a dohányért, akár valami esettenulmány szerűség keretében -,
  de egy kiemelt Farkas Blog?
  Szerintem az egy nagyságrenddel többet ér. Ha …
  – – –
  Remélem, hogy ezzel a mérhetelen okossággal, amit ideírtam, hozzájárulok a blogter blog üzleti modell(palettá)jának alakulásához!
  Persze, mint hsz., mert a dicsőség bj tevőé.
  – – –
  Kicsit off-os, ne haragudj :), addig is, amíg a licit kialakul, hagy említsem: x ,
  a hozzászólásbeli profil link tovább serkentené a látogatási, hozzászólási kedvet, összességében növelné az El Lobo – A farkas blog értékét, 20 %-kal biztosan – szerintem.
  (Holnap én is megcsinálom, ,a következetesség, ugye. Mentségem: nem célom, az emberi olvasottság. )

  38
  El Lobo – A farkas
  2006-05-10 16:43:43
  Kedves Zebra! (36)
  Menedzseri alkalmasságodat felettébb jól demonstrálja hozzászólásod!
  Éppen ezért kérdem, menedzselésemet hány százalékért vállalnád?

  39
  Zebra
  2006-05-10 16:46:48
  Mi az, hogy hány százalékért? Szó nem volt arról, hogy én a te bankszámlaszámodat adom meg! Frászt! De most meg nekem vandógom, majd visszatérek!

  40
  Rabbit
  2006-05-10 16:50:24
  Szia Lobo, Nem hiszem, hogy a reklám = a fizetett “pr” cikkel vagy azzal, hogy valakit megvesznek. Amúgy meg a 15,000-es látogatószám honnan jön? Csak azért kérdem, mert a napi oldalletöltés (ha jól mér a blogtér) is legfeljebb néhány ezer egy-egy sikeresebb blogon, pl. a tiéden, de az korántsem az elért egyedi látogatók száma… Szóval, milyen mérésed van? Mit tudsz az olvasóidról? Milyen célcsoportot lehet itt elérni? Ha kapok választ, majd megfontolom, hogy “megveszlek”-e, feltéve, hogy jó pénzért még eladó vagy… Szívélyes üdvözlettel, Rabbit

Szólj hozzá!