A PSZICHOLÓGIAI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS LEHETŐSÉGEI AZ INTERNETEN

Internet és pszichológia

Részletek Bognár Klára tanulmányából
Mottó: Érthető, hogy azok számára, akiknek a számítógép kezelése nehézkes, akik még nem tudják kontrollálni az internetezéshez kapcsolódó technikai hátteret, akiknek ismeretlen és ezért barátságtalan dolgok a böngésző-, levelező- és azonnali üzenetküldő programok, nehezen képzelik el, hogy mindezek segítségével emberi kapcsolatok alakíthatók ki, tarthatók fenn…

Az Internet egyre inkább a hétköznapok részévé válik, és a pszichológia számára is új kihívást jelent. Már a kilencvenes években megjelentek az USA-ban olyan honlapok, amelyek pszichológiai tanácsadást nyújtottak, mára pedig olyannyira létjogosultságot nyert a segítségnyújtásnak ez a formája, hogy törvényi szabályozás is van arra, hogy az egészségbiztosítók által is finanszírozható az Interneten igénybe vett pszichológiai kezelés.

Magyarországon is találkozhatunk már különböző honlapokkal, amelyek a pszichológiai segítségnyújtást tűzik ki célul. Ilyenek a lelki betegségről információt nyújtó honlapok, különböző pszichológiai problémák témájában nyílt fórumok, e-mail-es tanácsadást nyújtó oldalak, lelki segítségnyújtásra ?berendezett? chatszobák, önsegítő oldalak. Ám itthon elég nagy lemaradás tapasztalható az amerikai elterjedtséghez képest. A felsorolt oldalak inkább úttörő kezdeményezésnek számítanak, kis számúak és működésük nem szabályozott semmilyen szinten.

Magyarország és az internet

Magyarországon egyelőre, több más országhoz viszonyítva kicsi az internet-penetráció. Az Internet World Stats adatai szerint 2005. végén Magyarországon az Internet elterjedtsége 30,3% volt. Ez nem túl magas szám, ha összehasonlítjuk az USA-ra vonatkozó 68,1%-kal, vagy az EU-ra jellemző 49,8 %-kal, de bíztató adat, hogy az internethasználók számának növekedése 2000-2005 között nálunk 326,6%-os volt, míg ez a szám az Egyesült Államokban 113,8%, az EU-ban 147%. Ez arra enged következtetni, hogy egy dinamikusan fejlődő folyamatról van szó.

A számítógép- és internethasználati trendek alakulása alapján biztos, hogy a közeljövőben fejlődésnek fog indulni az Internet használata az elméleti és alkalmazott pszichológia vonatkozásában is, ezért tartottam fontosnak, hogy összegezzem a ? javarészt külföldi ? szakirodalom eredményeit, és kitekintést adva a külföldi internetes oldalakról is, vizsgálatomban feltérképezzem a felhasználók jellegzetességeit, véleményét.

Az Internet használatának két dimenziója az instrumentális és szociális használat (FENICHEL, 2004), vagyis vannak olyan funkciói, amelyek valamilyen tevékenységjellegű célra irányulnak (pl. újságolvasás, vásárlás, ügyintézés) és olyanok, amelyek a szociális kapcsolatok kialakítására és ápolására szolgálnak (levelezés, chat). Mivel mindkét funkció betöltésére képes az Internet, alkalmas közege lehet a pszichológiai segítségnyújtásra, hiszen abban ez a két funkció sajátosan összefonódik.

Az is egyre természetesebb lesz, hogy bármilyen témában az első és legkönnyebben elérhető információforrás az Internet, és ez érinti az egészségügy egészét is, ezen belül pedig a pszichológiai segítségkérést, a lelki problémákra vonatkozó információkeresést is.

Internet és kommunikáció

Az Interneten keresztül megvalósuló kommunikációt nem lehet egyetlen egységes fogalomként kezelni, hiszen különböző modalitásokban nyilvánulhat meg. Habár régóta lehetőség van hang- és képátvitelre is a neten keresztül (és a mobiltelefonos kommunikáció is ebben az irányban fejlődik), a legjellemzőbb a szövegalapú kommunikáció, így ennek a jellegzetességeit vizsgálom részletesen, ám ezen belül is nagy különbségek vannak a különböző módozatok (pl. e-mail, fórum, chat) között.

Információkat közlő honlapokból:

  • pszichologia.lap.hu
  • pszichoterapia.lap.hu
  • pszichopatologia.lap.hu
  • depresszio.lap.hu
  • szorongas.lap.hu

Magyarországi tanácsadó oldalak:

  • Psyché lelkisegély a Gyalogló chaten – bizonyos időpontokban szakember jelenlétével (chat.gyaloglo.hu)
  • Fodor Sándor fórum alapú tanácsadó oldala (http://www.fodorsandor.hu/)
  • bura.hu – a fórumon belül egy topicban pszichológustól kérdezhetnek
  • Gyalogló orvos válaszol szolgáltatás (orvosok.gyaloglo.hu)

——————————
Ha több érdekel belőle:
https://bognarstudio.hu/pszichologia/

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé. Létrehoztam blogot a közösségi terekben és saját domainen is. A legismertebb blogom a gerillamarketing.blog.hu.
A szolgáltató-blog tulajdonképpen egy klasszikus “énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként. Ám nem lévén elégedett az énblog meghatározással komplex blog elnevezéssel tekintettem és tekintek rá.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló web konstrukciók számára (v.ö. Helpful Content Update). Ezért igyekszem a régi blogot frissíteni, tartalmi irányokba állítani. Törlök, bővítek, frissítek .
Munkám fő iránya a keresőmarketing, benne a keresőoptimalizálás-SEO.

Leave a Reply