A tuskó, amely megmentette a karácsonyt…

Nem mindennapi szerepet vállalt el az a fatörzs, amely egy pécsi lépcsőház tekintélyt érdemlő rönkje lett, – állapíthatnánk meg összegezve egy farönk útját, amely a hétköznapi tuskóból az ünnepi dekoráció központi elemévé avanzsálta magát, s karácsonyi tündöklésével egyben hagyományt is teremtett.

Történetünk a Páfrány utcai lépcsőházban kezdődött több, mint két évtizeddel ezelőtt, pontosabban 2003. decembere végén jelent meg a Dunántúli Napló képes híre, melyben már akkor 5 éves hagyományról történt a híradás.

Az újság híre alapján minden évben karácsony és vízkereszt között a lépcsőház ünnepi díszbe öltözik.

Weinreich Lászlótól, a hagyomány alapítójától megtudtuk, hogy a kezdeményezés már az 1990-es évek közepe táján elindult Pécsett, egy uránvárosi társasház lépcsőházában. A hagyomány szerint ezidőtájt is Szentestére került ki a fatörzs a lépcsőházba, melyet néhány fenyőgallyból fonódó fenyőkoszorú díszített. A tuskó közvetlen környezetében szalma került terítésre, melyen néhány alma teremtette meg az ünnepi hangulatot.

Természetesen az ünnepi fény sem maradhatott el, ezt néhány mécses szolgáltatta. A kezdeményezést a lakók jó szívvel fogadták, melynek igazolásaként az ünnepre dió, mogyoró és más-, kisebb kiegészítő is díszítette a lépcsőház ünnepi díszletét. Hamar híre ment az újdonsült kezdeményezésnek. A szomszédos lépcsőházakból, vagy a környező utcákból is olykor alkalmi látogatók jelentek meg a Páfrány utcai házban, a karácsonyi díszlet csodálatára.

Pécs, Páfrány utca: feldíszített karácsonyi tuskó
Pécs, Páfrány utca: feldíszített karácsonyi tuskó

2016-ra a Páfrány utcai karácsonyi fatörzs igazi kis helyi büszkeséggé nőtte ki magát. A díszítésben – az alapítón kívül – annak családja és néhány szomszéd is feladatot vállalt.

A korábbi híradások alapján megfigyelhető, hogy néhányszor már változáson ment át a központi díszítőelem, a fatörzs is, melyet bár ritkán, de le kellett egyszer-kétszer cserélni. A karácsonyi törzs környezete viszont egyik évben a hagyományosabb karácsonyi hangulatot mutatja a szalmával és a gyümölcsökkel, máskor szarvasok, vagy bárányok jelennek meg, havas hegycsúcsokat megszemélyesítő díszletek, kis fenyőfák között.

Az idei karácsonyi látvány karácsonyi falvat jelenített meg havas tájon.

Feldíszített lépcsőház havas tájjal
Feldíszített lépcsőház havas tájjal


A díszletbe olykor egy-egy vidámabb elem is bekerül, így például a feldíszített hólapát, melyen kis tábla utalt a fehér karácsonyok óhajára: Legyen hó!

A karácsonyi fatörzs „sajtója” sem elhanyagolható, mert a nyomtatott és elektronikus sajtó, valamint a blogok is foglalkoztak már a pécsi látványosság hagyományával, vagyis azzal, hogy bizony egy tuskó is csinálhat karácsonyt!

A karácsonyi fatörzs sajtója:

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé. Létrehoztam blogot a közösségi terekben és saját domainen is. A legismertebb blogom a gerillamarketing.blog.hu.
A szolgáltató-blog tulajdonképpen egy klasszikus “énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként. Ám nem lévén elégedett az énblog meghatározással komplex blog elnevezéssel tekintettem és tekintek rá.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló web konstrukciók számára (v.ö. Helpful Content Update). Ezért igyekszem a régi blogot frissíteni, tartalmi irányokba állítani. Törlök, bővítek, frissítek .
Munkám fő iránya a keresőmarketing, benne a keresőoptimalizálás-SEO.

“A tuskó, amely megmentette a karácsonyt…” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: A mi kis karácsony-fánk

Leave a Reply