Blogírás: az ökrökkel megint baj van

Média és demokrácia

Sipos Balázs könyvét olvasom, amelynek címe Média és demokrácia, s amely könyv a Napvilág Kiadónál látta meg 2010-ben a napvilágot. Az ökrök nála kerülnek szóba, amikor is Francis Galton 1906-os  megfigyelését idézi fel.
A köznép egy ökörvásár tágas terén súlybecslő versenyt rendezett, s a köznép, a tömeg, az átlagember az 1197 font súlyú ökröt szinte 100%-os pontossággal határozta meg, csupán egyetlen fonttal rövidítve meg a valóságot.
A tudós végkövetkeztetése szerint a demokratikus döntés megbízhatóságáról szerzett ott meghökkentő felismerést.

De az ökrök okozta baj azóta sem szünetel, újra- és újra felmerül a nép bölcsességének kérdése, a demokratikus átlag nagyszerűségébe vetett hit vagy éppen ellenkezőleg – a cenzusos demokrácia kísértete. (Magyarán: a lökött nép ne, csak a felkent értelmiségi szavazzon.)

Hülye-e a nép?

Mindez bennem is számos kérdést lök felszínre, pedig éppen elég a bajom amúgy is, és akkor most még ez is itten, pihenésképpen: ha az elmúlt 20 év egyes politikusok szerint tévút volt, fölös kacskaringó, akkor tényleg meg kell kérdezni magunktól, hülye-e a nép, átlagpolgárként van-e nekünk sütnivalónk?!

Ugyanis a Varsói Szerződés NATO-ra cserélése, a Európai Unióhoz való csatlakozás, a szociális jelzővel ellátott piacgazdaság meghonosítása a megbukott szocialista hiánygazdaság romjain mind-mind a mi bűnünk volna. Mi, a hülyék csináltuk.

Na, ugye, az ökrök súlyának saccolása megy még valahogy, de a társadalmi haladás (fejlődés?) irányításához alkalmatlanok vagyunk. Vagyis piszok nagy szerencsénk van ezzel a fülkeforradalommal, amely mindenféle felülről vezényelt (felvilágosult abszolutizmusra emlékeztető) megoldással, egy jelentős szabadságharc keretében, most helyére teszi a dolgokat.

Világos tehát, hogy a blogírás, mint a köznép nem felkent tagjainak megnyilvánulási formája sem lehet érett, mélyenszántó, hanem csakis a szellemi alultápláltság terméke lehet. Ezért is kellett volna regisztrálni a blogokat a médiatörvény eredeti elképzelése szerint.

Van fejlődés

Persze van fejlődés, mi is kaphatunk esetleg írásbeli figyelmeztetést, esetleg színházigazgatók és bloggerek szüléi számára  összehívható volna egyfajta szülői értekezlet is, ahol persze volna kinevezett főszülő is, nyilván valamelyik istenes fülkeforradalmár atyja személyében.

Kérdés persze, hogy hogyan is állunk akkor most a társadalommal, mint bukott nép?! A választ nem tudom, csak azt: kurva nagy baj van az ökrökkel megint!

***

A bloggal is bajok szoktak lenni:
Blog

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Blogírás: az ökrökkel megint baj van” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Mint fentebb jeleztem, Magyarországon felvilágosult abszolutizmus van, és semmi szükség arra, hogy a felvilágosult uralkodó (osztály) rendeletekkel történő kormányzását ilyen rendszeridegen szervezetek, mint a szakszervezetek, megzavarják.
    Még jó, hogy nem a független, egykori kormánytényezőktől mentes Alkotmánybíróságot hiányolod, mert az lenne tényleg már mindennek a teteje!

Szólj hozzá!