Home » blog » Blogvilág: Index, Blog hu – a blogoszféra mostohája
Blogvilág: Index, Blog hu - frissítve | Szolgáltató blog
blog

Blogvilág: Index, Blog hu – a blogoszféra mostohája

Az Index és a blogoszféra kapcsolatáról

Többszörösen frissítve

Hirportálok keresettsége a weben: az Index áll az élen

Az index.hu hosszú ideje piacvezető a magyar hírportálok körében. Ebben nyilván szerepe van a címlapon boxban elhelyezett blogválogatásnak is, az úgynevezett blogketrecnek, amely szorosan kapcsolódik a felhasználók tudatában a portál lényegéhez, arculatához!

Politikailag forró időszakokban a politikai-közéleti tartalmú blogbejegyzések iránt megnövekszik az érdeklődés, egy-egy ilyen bejegyzés címlapos kiemeléssel a több ezres, sőt a több tízezres olvasóközönséghez is eljut.

Polbloggerek és politikus bloggerek

Független, vagy ellenzéki beállítottságú polbloggerek számára gyakorlatilag az Index blogfelületei jelentik az országos nyilvánosságot.

Úgy másfél évtizede a magyar politikusok fájdalmas blogképtelenségéről beszéltünk. Ennek hátterében az állt, hogy a blog által nyújtott web2.0 lényegét adó párbeszédet hiányoltuk, hiszen addig csak egyirányú volt az információ.
Úttörő szerepet játszott a hajdani, már kimúlt Blogtér, amely lehetőséget kínált politikusoknak a blog “kipróbálására”.
Jellemző, hogy egyes politikusok – például Pelczné Gaál Ildikó – képtelenek voltak a váltásra, letiltották a hozzászólásokat. Míg mások – például Csepeli György – óriási érdeklődést tudtak csiholni a közösségi térben, az államtitkár úr néhány provokatív bejegyzéssel addig nem látott módon tudta mozgósítani a közösségi tér lakóit, hozzászólások erdejét tudhatta blogjai mögött.

A mai Index, pontosabban a tegnapi, otthont adott a politikusi blogoknak.

És nem csak “felkapott”, mondjuk úgy fővárosi politikusok öltötték magukra a blogot VIP-meghívottként, hanema a vidék is megszólalt itt, például Berkecz Balázs Pécsről, írásaival több tízezres olvasótábort elérve és a hirdetések révén szép pénzt hozva a bevételen osztozó “Index és vidéke” tulajdonosainak. (Balázzsal beszélgettem egyszer – persze, hogy blogban – a polbloggerségről, s ekkor kiderült, hogy beszélgetésünk ideéig 2,7 millió lapletöltése volt blog.hu-n elhelyezett blogjában: A polblog ma: beszélgetés Berkecz Balázzsal.)

Korlátozások az Index blogfelületein

2019.09.09-én az Index tudatta olvasóival, hogy megváltozik a címlapi blogketrec és az I2 neve. Ugyanis ezt a két felületet a – a többszöri struktúra és tulajdonosváltások következményeként – nem az Index munkatársai, hanem az Indamedia Zrt. kezeli.
Ezért kérte az Index, hogy hosszú idő után végre ez tükröződjön az elnevezésekben is, a ketrec és az I2 legyen nevében is Blog.hu.
A media1.hu friss írásaiból kiderül, hogy az Index azt kérte az Indamediától, hogy tegye világossá szerkesztési elveit.
Itt azért jegyezzük meg, az egészen elképesztő, hogy egy szerkesztőség ne uralja a saját felületének a teljességét!
Az Indamedia leírt szerkesztési elveiből számomra kiderül, hogy a politikai tartalmakat a jövőben vissza fogja szorítani.
Nézzük csak, mit írnak a kiemelési politikájukról:

“A Blog.hu Címlap! nem lehet pártpolitikai csatározások színtere! A kiegyensúlyozott tájékoztatás, valamint a törvényi megfelelőség biztosítása érdekében az Inda-Labs Zrt. politikai párt/szervezet, vagy politikai tisztséget betöltő természetes személy által birtokolt,
menedzselt vagy egyértelműen ilyen személyhez mint szerzőhöz köthető blogok blogposztjai számára nem biztosít kiemelést.”

Láthatjuk, hogy a valódi hatósugarú megjelenéstől megfosztják a politikusi blogokat! Tehát a jövőben nem fogunk találkozni például Szél Bernadett blogjával vagy a Momentum írásaival a címlapon.
Az intézkedés alapját adó érvtől megborzongok: kiegyensúlyozott tájékoztatás.
Melyik országban élnek akik ezt megfogalmazták?
A fenébe is, itt arról van szó, hogy Magyarországon, ahol a média elsöprő többsége a NER urainak kezében van, volt egy hely, ahol az írásképes ellenzéki politikusok eljuthattak olvasóikhoz, párbeszédet folytathattak velük.
Vagyis éppen arról van szó, hogy Magyarországon a kiegyensúlyozatlan(!) tájékoztatást mélyítik tovább!

A polbloggerek éppen a legforróbb időszakokban nyerték meg olvasóikat. Erre föl mit látunk a szövegben?

“Magyarországi országgyűlési, önkormányzati valamint európai parlamenti választásokat és bármilyen népszavazást megelőző két hétben pártpolitikai tartalmú posztokat kiemelni az Index.hu címlapi dobozba nem lehet. “

Vagyis a forró időszakokban – máskor se biztos – nem fogjuk látni a címlapon például a Szegedi Kattintóst, A kardot, a Bekiáltást és bocs a szerénytelenségért, a Gerillamarketing blogot.
De miért nem a valós tény került erre a szöveghelyre?
Az nagyjából így szólhatna: közelegnek az önkormányzati választások, s nem akarjuk, hogy ebben a kényes időszakban a helyi hatalmi disznóságok napfényre kerüljenek, hogy mindenféle zavaros alakok, akiket polbloggernek, közéleti bloggernek neveznek, beleköpjenek a hatalom, a FIDESZ és partnerei levesébe.

Nem a pénz beszél?

Olvasok olyan véleményt, hogy nem eszik ilyen forrón a kását, mert az Inda egy nagyszerű társaság, az Index és az Inda két jó barát, ha mások is a tulajdonosai és az Inda is szereti a bevételt.
Tiszteletlenül jelezném, ha a hatalomról van szó, akkor a pénz nem számít!
Ha ennek ellenkezőjét vezető újságírók lazán belenyilatkozzák az arcunkba, akkor hülyének néznek bennünket. Vagy van náluk valamilyen látászavar, vakfolt megnagyobbodás, ilyesmi.
Ugyanilyen hiteltelen azzal érvelni, hogy a blogokat nem lehet objektíven megítélni.
A blog műfaj, ugyanúgy, ahogy újságírói műfajok is léteznek. De újságírói műfajok kapcsán mégsem mondjuk, hogy nem lehet azokat objektíven megítélni!

Végül tegyük fel a kérdést, ezek a változtatások kinek a politikai érdekeit szolgálják?

2019. szeptember 11.

***
PS. 2019.09.16.
A Facebookon rövid észrevételt tettem a friss fejleményekről. Ezt:

Változnak az idők
Nézem az Indexen a pirossal szedett blogketrecet, s azt látom, hogy annak tetején, ahol eddig kőkemény rendszerkritikákról, közéleti botrányokról, politikai elemzések által politikáról, társadalomról lehetett olvasni, most ilyen című bejegyzéseket ajánlanak:
– Hogyan javítható a szexuális élet?
– Bizonyos pasik a kibírhatatlan nőket kedvelik
– Szeretnéd tudni, hogy mi a tökéletes otthoni kávé titka?
– Ezeket ne tedd az orchideáddal
Lám-lám, kemény idők kemény témái uralják manapság a blogok világát!

Kezünk nyoma a weben

Közéleti blog: letiltva

P.S. 2019.10.24.
Most, az önkormányzati választások alkalmával megfigyelhetjük, hogy milyen hatással van az Index.hu olvasottságára a választások idejére teljesen letiltott közéleti blog eltűnése. Az Index.hu keresettségét a weben fő konkurenséhez, a 24.hu-hoz viszonyítva nézzük meg a Google Trends eszközének segítségével 2019 szeptember 24 és október 23 között:

portálok keresettsége

Különösen a havi átlag és a választás napjának majd az azt követő napnak az arányai beszédesek.
Lám, sikerült az Indexnek rendesen odacsapni 🙁

P.S. 2019.10.28.

Blogketrec – rácsok között

A témáról több facebook helyen is vitát folytatunk.
1.) Komoly ellenérvnek kell tekintenem, hogy nem konkrét látogatottsági adatokkal álltam elő, hiszen a Google Trends egymáshoz viszonyított keresési arányokat mutat és ebből csak következtetést lehet levonni, ami csalóka is lehet.
De akkor nézzük meg, a 2019. október 13-i napra vonatkozóan a konkrét számokat tükröző grafikont:

feljövőben a 24.hu - tábla
A konkrét látogatói adatok ábrája szerint minimális 24.hu előny

Ez az ábra nem negligálja a Trends eredményét, bár jóval kisebb eltérést mutat a két portál látogatottsága között, mint amelyre következtetthettünk.
Olyan adatról is olvastam, mely szerint a portálon töltött idő mennyiségét tekintve az Index magasan verte “ellenfelét”.

2.) Ám a mostani helyzet megítélése szempontjából nagyon erős érvnek tekintem, ha megvizsgáljuk, hogy hasonló választási szituációban korábban mi volt a két “párbajozó” helyzete.
Ilyen időszak volt a 2018 április 8-i parlamenti választás.
Nézzük a konkrét számok alapján rajzolt teljesítményt:

Az Index.hu a piacvezető
2018 április 8 – fel sem merül, hogy ne az Index.hu volna a piacvezető

A két portál közötti látogatottsági szakadék eltűnésében nyilván nem csak a blogokat sújtó cenzúra játszik szerepet, de hogy az az által elveszített látogatók is szerepet játszanak benne, azt nehéz volna cáfolni. (ugyanis igaz ugyan, hogy a blog.hu találatok nem számítanak az Index.hu találataihoz, de a látogatók java az Indexen keresztül érkezik a blogketreces blogokhoz).

3.) Nézzük meg, hogy 2018 április 8 és 2019 október 13 konkrét számai, eredményei mit mutatnak az Index.hu, a Blog.hu és a 24.hu vonatkozásában:

2018. ápr. 8.

 • Index – 1.267.441
 • Blog.hu – 501.000
 • 24.hu – 825.000

  2019.okt.13
 • Index – 1.051.551
 • Blog.hu – 322.000
 • 24.hu – 1.076.297

Másfél év alatt egy hasonló, választási szituációtól számítva az Index.hu elveszített mintegy 210.000 látogatót, a Blog.hu közel 180.000-et. A kettő együttes látogató vesztesége 390.000 olvasó.
Ezzel szemben a 24.hu negyedmillió látogató növekedéssel számolhat.
És ezek a számok egyetlen nap adatai!

A cenzúra ára

Van, aki szerint ez nem cenzúra, hiszen bárki írhatja a blog.hu-n a blogját, és az csak egy szerkesztési kérdés, hogy mi kerülhet címlapra és mi nem.
Ezzel szemben azt állítom, hogy politikai szándékból a közéleti és politikusi blogokat – amelyek számítottak a nagy nyilvánosságra, vagyis a címlapra kerülésre, és ennek lehetősége miatt vannak-voltak jelen a blog.hu rendszerén – amikor megfosztják ezeket térben, időben, politikai státuszukat ellenőrizve a szokásos megjelenéstől, akkor az cenzúra!
Tekintsük át a címlapos, blogketrecet érintő változásokat:

 • csökkentették a megjeleníthető blogok körét (kizárva a megjelenítésből a politikai szereplők blogjai)
 • időbeni korlátozást vezettek be ( választási időben, azt megelőző két hétben nem jelenhet meg közéleti tartalmú blog)
 • felületi korlátozás még a blogketrecen belül is – a felső dobozban nincs közéleti blogtartalom (ezt a közleményben nem dekralálta az Indamedia, vagyis ezt sunyi megoldásnak tekintem)
 • a mobiltelefonon érkező képernyőjén nem jelenik meg a Közélet ketrec-rész (a közleményben ezt sem jelezte az Indamedia, vagyis ezt is sunyi megoldásnak tekintem)
 • mennyiségi korlátozás (három-négy blog a Közélet feliratú ketrec részben)
 • bár létrehoztak egy, a címlapos Közélet ketrec-részből elérhető Még több közélet elnevezésű blogot, de azt tartalmi és technikai értelemben sem tanácsos elemezni, ha az ember vigyázni akar a vérnyomására

Meggyőződésem szerint igazam van, amikor azt is mondom, a politikai cenzúra árát nemcsak az Indamedia a Blog.hu felületén fizette meg, hanem az Indexszel is megfizettették azt.
De én eddig is azt állítottam, hogy ha a hatalomról van szó, akkor a pénz nem számít!

Ugyanezt a történetet a Google Trends egy folyamatként is elmeséli, láthatóvá téve, hogy nyilván más tényezők is szerepet játszanak az átrendeződésben, de a kulcspontokon ugyanazt a “szöveget” adja elő.

Index.hu vs 24.hu tábla
Az elmúlt öt év keresési adatai: Index.hu vs 24.hu.

A félreértések elkerülése végett jelzem, mindkét portál erényeit kedvelem, a két lap közötti versengés engem nem izgat fel, engem egyedül a közéleti blogok kivéreztetésének tendenciája aggaszt, annak menetét, következményeit vizsgálom.

A témában folytatott vitákból sokat tanultam, köszönöm mind az ellenvéleményeket mind pedig az egyes részterületeken az egyetértést.
***
A téma és a blogketrec élete így folytatódik: – Szerkesztési bravúr

Néhány korábbi írásom a blog világáról:

Blog – a blogger és a szolgáltató viszonyáról – 2006
Bloggerek a bíróságon – 2010
Kálmán-Geszti: milyen a blogger stílus? – 2014
A Népszabadság és a bloggerek – 2016
Miért írnak a bloggerek? – 2018

6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.