Ellenzéki stilisztika

Ellenzéki stílusban
Kávé és stilisztika

A stílus maga a párt!

Kedves  Hölgyeim és Uraim, Elvtársak és Elvtársnők, Polgártársak, Bajtársak, Barátaim – egyszóval szevasztok!
Ma reggel egy marketing célú szövegen elmélkedtem a monitorom előtt, őszintén szólva nehezen ment, mert még nem hatott a bögre kávé, így aztán elengedtem magam, folyjon a szöveg szabadon, aztán majd meglátjuk.
Hát, megláttam.

Hatások, amelyek a fogalmazást befolyásolták

Ilyenkor persze még ki van szolgáltatva az ember a külső hatásoknak, úgy bugyog a szó, hogy arra még nem hat a belső fegyelem – amely alszik, míg oda nem ér hozzá a kávé -, szóval ilyenkor a külső tényezők, a napi hatások, az évek súlya meg ilyesmi gömbölyíti az ókat meg az őket, élesíti az elleket, böffenti a béket.
Szóval azt írtam egyebek mellett, hogy véres konkurenciaharc.
Ekkor ért a finom illatú, tejszínes állagú kávé az agyam szöveg-felügyelő központjához, amely jelezte, hogy ez a jelzős kifejezés ugyan alapjaiban marketing-szerűnek nevezhető, de erősen fideszes jellegű, mármint stilisztikailag.

Ugye-ugye, mire nem képes a kedvenc Cortado kávém!

Azon nyomban javítottam a szövegen, a vérest élesre cseréltem, s elégedetten szemléltem az eredményt a monitoron: éles konkurenciaharc.
Ám a szöveg-felügyelő agyközpontom – ahogy egyre több koffeinhez jutott – egyre magasabbra emelte a mércét, s egy rossz érzés formájában jelezte javításom nem kellő eredményességét! Nem kell a harc kifejezés – ezt tartalmazta a rossz érzés.

Elkezdtem ütögetni a klaviatúrát és ezt pötyögtem a gépbe: éles piaci küzdelem.

Kihörpintve a maradék kávém azt gondoltam, hogy elégedett lehetek magammal, még így félálomban is rajta kapom magam, ha fideszesre sikerül a szövegem, s milyen könnyedén képes vagyok a javítására is.
Ám az iménti korty ebben a pillanatban feljutott az agyam illetékes központjába, ahonnan Koltai Róbert illetékes elvtárs hangján újabb feddést kaptam: ez a szöveg még mindig fideszes kicsit!

Ekkor már az ébredés halvány jeleit tapasztaltam magamon, s ahelyett, hogy rázuhantam volna a klaviatúrára, szép, rendezett mozdulatokkal begépeltem a számítógépem billentyűzetén át a vincseszterre: verseny!

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!