Én az utcazenészekkel vagyok

Pécsett, az egyenlőtlen elbírálás miatt, az utcazenészek számára előírt szabályok össze-vissza értelmezhetősége miatt 2011. június 20-án, a Széchenyi téren, demonstrációt tartanak az utcazenészek.
A pécsi utcai zene régi híveként, egy 1987-ben, a DN-ben (Aug. 8.; Utcai zene) megjelent írásommal szeretnék szolidaritást vállalni az utcazenészekkel. Íme:

Utcai zene

Néha nem árt észrevennünk az apró színfoltokat is.
Mert nem csak a PMSC gólja, de a grundfoci is okozhat örömöt. S nem csak a Mecsek Fúvósötös, de a névtelen utcazenész is megajándékozhat minket zenei élménnyel. S nem csak a Bástya, a Barbakán vagy a Százéves kínálata, de a városháza toronyórájának kilenc ütése is megadhatja egy esténk hangulatát. De gondolhatunk a cilinderes úrra is, aki karácsony táján a Kossuth Lajos utcában megtekeri a verkli karját.

Esténként szívesen megállok a Galéria bolthajtása előtt, ahol gyakorta nyújt ingyen szórakozást egy gitáros-énekes duó.
Népdalokat és saját szerzeményeket adnak elő. Játszanak az önmaguk, a lépcsőre leülők, a járdán megállók örömére. S mi, városlakók, kirándulók, innen-onnan összeverődők figyelemmel hallgatjuk őket.
Pedig itt nincsenek sztárarcokra mutogató reflektorok, se füstök-ködök, se láncokkal, jelvényekkel teleaggatott szafari-zakók, s nincs népviseletbe öltözött asszonykórus sem. Nem rutin-gyötörte, mindegy-melyik-együttes-döngeti hangzatok, hanem emberi érzelmeket, hangulatokat közvetítő dallamok pattannak le a húrokról az ujjaik alól.
A legnagyszerűbb sztárok és a legegyszerűbb utcazenészek ilyen zenét játszanak – üres külsőségek nélkül. Én ezért kedvelem itt e mai igriceket.

Remélem, még sokáig élvezhetem Pécsett az utcai zenét. Mint ahogy abban is reménykedem, hogy nem romlik el a városháza toronyórája és a verkli sem.

Bognár László

***

Másutt az utcazenészek demonstrációjáról:

UTCAZENÉSZEK EGY RENDES ORSZÁG RENDES VÁROSÁBAN, PÉCSETT

Személyes blogom: blog

Szakmai blogom: SEO

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!