Hírek a rákbetegek ellátásáról

A hírek - Alain de Botton
A hírek – Alain de Botton könyve

A nézőpontom

Bájtokon olvasom, televízióban látom, arról szólnak a hírek, hogy a fővárosi Onkológiai Intézet rendelőjének folyosóján, várójában tömeglenek az egyik legsúlyosabb betegségben, a rákban szenvedő, kemoterápiát megelőző vizsgálatra és magára a kemóra váró betegek.

A látvány borzalommal tölt el, hiszen a kórház az ember gyógyítására, nem pedig megaláztatására született, különösen nem az olykor a halállal kűzdő betegekkel kapcsolatban.

Másik nézőpont

Aztán egy másik csatornán, másik bájtgyűjteményen azt kapom az arcomba, hogy üres a váró, egyetlen beteg lézeng az intézményben, amely írd és mondd világszínvonalon látja el betegeit ezerszám, vagyis a másik kamera, a másik klaviatúra hazudik, pánikot kelt, nyomja a nagyszerű intézményt és a korábbi igazgatóját, aki ma miniszteri rangban ontja a jót és a jóságot.

Nekem Alain de Botton könyvének néhány sora ugrik be minderről:

Nem kizárt, hogy a hírek életünkre gyakorolt hatásával – önzésével és terrorjával, izgatottságával és frusztrációjával – szemben segítségre szorulunk: mindazzal kapcsolatban, amit elénk tár, bár olykor-olykor gyanítjuk, hogy talán jobban járnánk, ha soha nem is hallottunk volna róla.

Kamerával, tollal, klaviatúrával a mai Magyarországon kétféle ország tűnik a szemünk elé. Az egyik a világszínvonalon teljesítő – az állam uralta terepen -, és a másik, amely tárgyszerűen felmutatja, hogy a magyarok hosszú évekkel előbb halnak meg, mint nyugati társaik, ahol az egészségügy jelentős részben ugyanúgy kiterült, mint a kórházi ágyra zuhanó emberek.

A rák mindennapos vendége családjainknak. Szinte nincs olyan család, ahol ismeretlen volna a kemoterápia, mert az anya, a nagymama vagy valaki más már átesett rajta a famíliában – és akár túlélte, akár nem, az ellátás „szűk keresztmetszetéről”, az „ideiglenes problémákról”, a „nem túlzottan magas kórházi fertőzések számáról”, az „étkezés javíthatóságáról” hagyott emlékeket a családtagok körében.
Akik persze nem a hivatalos nyelvezeten adják ezt tovább, hanem a hétköznapok modorában: egy rakás szerencsétlenség az egész!

Frissítés, 2019.07.31.
Mind kiderült, az onkológiát égre-földre dicsérő TV2 riporterének házastársa a rákbetegeket kezelő intézmény vezetője!
Vagyis a biológiai betegségek mellett feltűnik a társadalom betegsége is!

***
Hírek és egészség témában korábban

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!