Kulturális őrület: a kormány majd minden művet megmagyaráz?

Film, kulturális őrület

Ami a Berlinálén történt, mármint, hogy A csak a szél c. Fliegauf Bence film bemutatója előtt az újságírók székére a Közigazgatási és Igaz­ságügyi Minisztérium fejlécével ellátott, a magyar viszonyokat taglaló nyomtatványt helyeztek el, az egészen ritka kormányzati teljesítmény.
A nyomtatványon – a rendező tudta nélkül – a film és a magyar valóság kapcsán azt magyarázza a magyar kormány a külföldi újságíróknak, hogy …
Teljesen mindegy, hogy mit magyaráz!
Ez őrület!

Majd a kormány megmagyaráz mindent

Képzeljük csak el, hogy ezentúl minden magyar könyv első oldalán a magyar kormány felvilágosít minket, hogy a könyv tartalmát hogyan kell értenünk.
Ezentúl minden színházi előadás előtt el kell majd olvasnunk a hivatalos állásfoglalást a darab szerzőjével kapcsolatosan, s a mű írása közben elkövetett tévedéseit a mi szeretett kormányunk röpiratban fogja korrigálni, sőt súlyos esetben akár Szíjjártó Péter fog kiállni a függöny elé, és bemondja nekünk a tutit?
Shakespeare-t, teszem azt, majd Kovács államtitkár fogja a helyére tenni a kobakunkban.

A mozijegyhez ezentúl kis értelmezési kézikönyvet is kapunk, a múzeumi belépő mellé szintúgy. Ez utóbbit olykor Kerényi Imre tárlatvezetése is ki fogja egészíteni a 100%-os hatás elérése érdekében.
Az irodalmi lapokat ezentúl Budai Gyula feljelentési államtitkár előszavával fogjuk kézhez kapni. Különösen a szerelmes versek Budai-féle értelmezésére leszek kíváncsi.
Blogom írásai ezentúl csakis valamely kormány-cenzor előszavával lesznek közreadhatóak, ha közreadhatóak lesznek egyáltalán…

De tulajdonképpen az iróniához sincs már kedvem. Egészen elképesztő, ahogy észre sem veszi az uralgó elit, hogy mit is csinál. Minden mozdulatukból árad a múlt, katasztrofálissá tették az ország hírnevét és kifogástalan otrombasággal mutatják föl tűrhetetlen cezaromániájukat.

Egyre erősebb bennem az érzés, hogy olyan országban élek, amilyen nincs is. Mert ilyen hülye ország egészen egyszerűen nem lehet.
Na, ehhez írjon előszót Selmeczi Gabriella!
De inkább mégse!!!

*****

Amikor még volt kedvem ironizálni:

Kerényi új kép rendelése: A sukorói rém

A Fülkék Forradalma: Köztéri Látomás

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Kulturális őrület: a kormány majd minden művet megmagyaráz?” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Epp egy honappal ezelott, mar tortent ilyen itt Berlinben az Akademie der Kunste elnoke kapott egy levelet Czukor nagykovet urtol (kerosoprogrammal: regi motoros elharito, majd Horn Gyula fotitoknokainak egyike, ha nem az elso, most Fidesz kovet), hasonlo stilusban magyarazva meg Rajk Laszlo Hianyzo paragrafus: 1. paragrafus – Magyarorszag: koztarsasag cimu, az Akademian kiallitott rajzait. Ott a megnyiton az ADK elnoke kemeny szavakkal, es a level nyilvanos felolvasasaval utasitotta vissza ezt.

  2. @ Anna
    Köszönöm az információt, amely erősíti a meggyőződésünket a magyar kormány „dömper-politikáját”, cezaromániáját illetően.

    @ myrtille
    Kedves Barátnőm!
    Muszáj a székre tett magyarázatokkal foglalkoznunk, mert ha nem, akkor teljesen rászoknak, és egyszer csak az otthoni székeden is lesz minisztériumi értelmezési utasítás!

  3. A kétharmad adta kormányzati attitűd és az abból eredő módszerek, eszközök úgy néz ki külföldön nem annyira működőképesek, mint itthon!
    „Ha csak kalapácsod van, mindent szögnek nézel!” mondja Murphy törvénye.

Szólj hozzá!