KULTurista Pécs

Vendégem: Rabb Szabolcs, a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter menedzsere, akinek írását szívből és fejből egyaránt ajánlom.

KULTurista ? Élményben utazunk!

A KULTurista bérlet egy egyedülálló kulturális összefogás Pécs városában, melynek keretében különböző városi és megyei intézmények és intézményrendszeren kívüli kulturális szervezetek egy közös programhálót hoztak létre. A KULTurista legfőbb célja a város kulturális sokszínűségének bemutatása, a közönség és családi aktivitás összefogása minőségi programokon keresztül. További cél az összefogás és összehangolás hasonló formáinak a gyakorlatban történő meghonosítása a városban.

A bérlet eredendően Szamosi Szabolcs orgonaművész, a pécsi Bazilika zenei vezetője, a Pannon Filharmonikusok, a Művészetek és Irodalom Háza, a Harmadik Színház az Uránia mozi, kezdeményezéséből származik. Később a Dél-dunántúli Kulturális Ipari Klaszter vállalta fel a projekt menedzselését és további szereplőket vont a programba, úgymint a Bóbita Bábszínház, a Cella Septichora és a Pécsi Kisvasút.

A művészettel foglalkozó intézmények közös érdeke, hogy azonos potenciális közönséget ne megossza, hanem minél gazdagabb élményeket kínáljon. Az intézmények így biztosítják az egyetemváros fiatalságának, a szabadidővel rendelkező közép-és idősebb generáció igényes szabadidős szórakozását, de egyúttal az intézményrendszer innovatív működtetésével, – s új eszközöket és szemléletet is igénybe véve – az eddiginél szélesebb körben szolgáltatják a hagyományos és modern kultúrát.

A bérlet a tradíció és kreativitás egymásra hatásával egy olyan komplex összművészeti kínálatot jelent, amelyben egymás mellett létezik zene és kép, vagy szöveg és zene.

A KULTurista bérlet családon belül átruházható, így a programok összeállításánál valamennyi korosztály igényeit, ízlését figyelembe vettük. A béreltben szereplő 12 program közel fél évet ölel fel.

A bérelt ára 9900 forint, mely megvásárolható akár részletre is. A bérlet kapható a Művészetek és Irodalom Házában, a Pécsi Harmadik Színházban, valamint a on-line rendelhető a www.pfz.hu oldalon.

KULTurista bérlet programjai:

2008. február 7., 19:30 ? Pannon Filharmonikusok

Pécsi Nemzeti Színház

Csajkovszkij: 4. szvit (“Mozartiana”) op. 61

Mozart: D-dúr “Koronázási” zongoraverseny no. 26. K 537.

Csajkovszkij: VI. szimfónia “Pathétique” op. 74

Vezényel: Hamar Zsolt

Közreműködik: Martin Stadtfeld – zongora

+ Segítség, komolyzene!

2008. február-március – Művészetek és Irodalom Háza

Csekovszki Árpád keramikusművész kiállítása            

2008. február 28., 19:30 ? Pannon Filharmonikusok

Pécsi Nemzeti Színház

Mendelssohn: Hebridák – nyitány

R. Strauss: Esz-dúr kürtverseny, no. 2.

Schubert: (“Nagy”) C-dúr szimfónia D. 944, 8.

Vezényel: Leopold Hager

Közreműködik: Radovan Vlatkovič ? kürt

+ Segítség, komolyzene!

2008. március 13., 19:00 – Művészetek és Irodalom Háza

Bohém Trió

Ragtime, jazz, dixiland, korai swinget játszó formáció

A Trió tagjai: Falusi Alfréd ? dob, Korb Attila ? harsona, kornett, zongora és ének, Ittzés Tamás zongora, hegedű és ének.

2008. március 17., 18:00 – Uránia Mozi

Tornetore: Ismeretlen                                                   

2008. március 31., 19:00 ? Bóbita Bábszínház

Határtalanul – Fény- és árnyjáték szöveg nélkül

16 éven felülieknek

2008. április folyamán, 19:00 – Pécsi Harmadik Színház

Örkény István: Tóték ? tragikomédia

Szereplők: Fillár István, Németh János, Nagy Adrienne, Rárósi Anita, Kiss Attila

Rendezte: Vincze János        

    

2008. április 7., 19:00 ? Bóbita Bábszínház

Határtalanul – Fény- és árnyjáték szöveg nélkül

16 éven felülieknek

             

2008. április 17., 19:30 – Piusz Templom

Gy. Vass Ágnes ? hegedűművész, Bujtor Balázs ? hegedűművész, Szamosi Szabolcs ? orgonaművész

Műsoron: J.S.Bach, J.M.Leclaire művei

Időutazás Pécsett Tillai Gábor történésszel

2008. május 17. –  A törökkori Pécs emlékei

(Kórház tér – Ferenciek utcája – Széchenyi tér – Felsőmalom utca – Ágoston tér – Tettye)

2008. május 24. – A Zsolnay Kerámia nyomában

(Zsolnay Vilmos szobra – Főposta/Tüke kút – Széchenyi tér – Király utca – Zsolnay Gyár)

2008. május 31. – Romantikus utazás a XIX. század második felében

(Szigeti Kapu ? Ferencesek utcája ? Jókai tér ? Széchenyi tér ? Király utca/Nemzeti Színház)

2008. június 21. – A világvárossá fejlődő Pécs nevezetességei

(Szent István tér/ Pezsgőház) ? Széchenyi tér (Városháza/Megyeháza/Nádor Szálloda) ? Király utca (Palatinus Szálloda) ? Felsőmalom utca/Tímárház ? Zsinagóga ? Főposta ? Főpályaudvar) 

Cella Septichora látogatás

2008. február ? 2008. július 30. között 1 fő részére bármely napon igénybe vehető látogatás

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé. Létrehoztam blogot a közösségi terekben és saját domainen is. A legismertebb blogom a gerillamarketing.blog.hu.
A szolgáltató-blog tulajdonképpen egy klasszikus “énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként. Ám nem lévén elégedett az énblog meghatározással komplex blog elnevezéssel tekintettem és tekintek rá.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló web konstrukciók számára (v.ö. Helpful Content Update). Ezért igyekszem a régi blogot frissíteni, tartalmi irányokba állítani. Törlök, bővítek, frissítek .
Munkám fő iránya a keresőmarketing, benne a keresőoptimalizálás-SEO.

“KULTurista Pécs” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Kapitány G!
  Mit szólnál, ha rábeszélnénk Szabolcsot, a világon először volna ilyen: legyen egy blogger bérlet, elvégre a bloggertársadalom egy nagy család!
  És az a blogger, aki igazolja, ha kell, hogy volt blogja a mai nap előtt, az bérletesnek számítana.
  Kedves Szabolcs! Meg lehet ezt tenni ugye! Találjuk ki, finomítsunk az ötleten – csináljuk meg:
  A VILÁG ELSŐ BLOGGER BÉRLETE – PÉCS – MESSZE LAKÓ BLOGGEREKNEK, átruházható, kedves, szép dolog – lenne!

 2. Messze? Hát az USA-ban körbekacagnának bennünket a messze fogalma kapcsán… 🙂
  Hihi, egyes kényelmeseknek (lásd én), ha már a szomszéd kerületbe kell átmenni az is messzi…
  Amúgy a bloggerbérlet nagyon teccik! 🙂

 3. Szia Kaktuszka!
  Köszi az ötlet támogatását! 🙂
  Messzi-e Pécs? Vonattal Budapestről, InterCity 3 óra (az USA polgára joggal gondolja: Magyarország veszettül nagy ország), s mint többször leírtam, a Győr-Pécs “vonalat” a Monarchia idején előbb járta be a vonat, mint most! Hatalmas ország vagyunk, s így a bloggereknek igenis jár a bérlet 🙂

 4. Üdvözletem Nektek és a KULTurista Bérletnek!

  Érdekes, s bizonyára hasznos konstrukció a kultúrák kapcsolása. Épp ezért a “blogger bérlet”-et is jó geg-nek tartom! – Bár az ilyen webes “poénokra” gyorsan kell ám lecsapni, mert könnyen megelőzhetnek. Persze közgazdasági hasznot senki ne várjon Geg Elek 🙂 legújabb szójátékától!
  Egyszerűen egy jó tipp volt, és ennyi. Egy kicsit megbolygatott pár webes polgárt, s egy kicsit pozitív színben gondolt a Péccsel kapcsolatos kultúrális asszociációk mentén…

  Viszont megnézhető, hogy a “blogger bérlet” hol is szerepel a Google-n mostanság? (1) Ez amolyan művészet a művészetért, – csak kicsit szabadabban!
  Épp ilyen volt az a próbálkozás is, hogy a CsészényiTér szóra mit lehet találni a weben, vagy egy saját korábbi geg-ünk a Taxis Posta híre.
  Ennyi!

  Viszont ha már a kostrukció neve KULTurista, akkor kicsit zavaró a – kultturista – http://www.kultturista.hu domain. Ez akkor lenne kommunikativ, ha KULTturista lenne a konstrukció neve. De még nincs veszve semmi, mert magyarázható a bizonyítvány, ugyanis, hogy ki is az a Kulturista? – Hát a Kult Turista! 🙂
  S, hogy a Kulturális Klaszternek is adjunk egy geg-et, – a nemzetköziesített változatban, vagy éppen az EKF-re lehetne a kulturális turistáknak valami “coolturist” projektet indítani!
  Hajrá, hajrá! – Átadtam az ötletet!

  … s az említett három kifejezés mai Google helyezése:
  Blogger bérlet:
  http://www.google.hu/search?hl=hu&q=blogger+b%C3%A9rlet&meta=
  Taxis Posta 🙂
  http://www.google.hu/search?hl=hu&q=Taxis+Posta&meta=
  CsészényiTér :
  http://www.google.hu/search?hl=hu&q=Cs%C3%A9sz%C3%A9nyiT%C3%A9r&meta=

 5. Szia Laci!
  A blogger bérlet láthatóan hamvába holt, Szabolcsék idejébe láthatóan nem fért bele a kimunkálása – hiszen az ígéret óta csönd van róla.
  Nem baj, ha mások lenyúlják, ami a bloggereknek jó, az nekem akkor is kedves, ha nem lesz pécsi íze. Bár pécsi ízzel jobban szerettem volna. Ugyanis éppen az ilyen ötletek “adhatók el”, az ilyesmivel lehetne növelni a város jó hírét, nem a megszokott izékkel.
  De már maga a KULTurista bérlet is van olyan jó és rendkívüli kezdeményezés, amelynek nem feltétlenül szükséges a plusz.

  A CsészényiTér (a Széchenyi térre hajazva) meg a Taxis Posta ötletekhez gratulálok, utólag is. (Pezseg a civil kurázsi? 🙂 )

Leave a Reply