Kutyául működik Pécsett az ebrendelet

Pécs: az ebrendeletről szájkosár nélkül
Kutyául állunk

Szokatlan küldemény került a postaládánkba. Címzés nincsen rajta, tehát meglehetősen tág teret enged a feladó az értelmezéshez: nem szól ez senkihez, ámde szól az mindenkihez!
Költői megoldás.
Az ilyen borítékok általában reklám-levelet szoktak tartalmazni, kevés híja volt annak, hogy már a lépcsőházi leveles melletti szemetesben landoltassam.

Immár idefent láttam, hogy a feladó helyén – a borítékon balra fent – nyomtatott szöveg leledzik: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
Morfondíroztam, kibontsam-e, hiszen a sima, fehér borítékra ezt a szöveget bárki rányomtathatja egy akármilyen egyszerű nyomtatóval – vagyis lehet ez egy csalafinta, bár szabálytalan marketing fogás is, amellyel azt akarja elérni a hirdető, hogy a marketing ajánlatát tartalmazó levelét a hiszékeny – a hivatalok tekintélyére még valamit adó polgár – mindenképpen kinyissa!

Amit elbír az a kutya papír

A borítékon belül A/4-es géppapíron szöveg, melynek címe: Adatszolgáltatási kérdőív ebösszeíráshoz (2014).
A papíron aláírás – se sk, se valódi formátumban – nincsen!
Tehát ez egy olyan hivatali levél, amelyben nincs megszólítás, se aláírás, vagyis a titokzatos feladónak nem nagyon mondhatom el, hogy a közigazgatás kulturált levelezési formájáról egészen más elképzelésem volna.
(A leghelyesebb például szerintem az volna, ha a nevemen szólítanának, de ha ez valamilyen akadályba ütközik, akkor legalább kedves Pécsi Polgár vagy valami hasonló is lehetnék.)

A levélből, amely egyben hivatalos kérdőív is – egyébként az derül ki, hogy az önkormányzat ebösszeírást végez és ehhez meg kell adnia minden pécsi polgárnak a kutyája vagy kutyái, továbbá a saját és az ebtartó adatait.
És ekkor jön az újabb bökkenő: a meg nem nevezett címzettnek nyilatkoznia kell a kérdőíven akkor is, ha nem tart ebet – különben bünti lesz -, és az eb nem tartás tényét aláírásával kell igazolnia és a kérdőívet visszajuttatnia postán vagy egyéb úton az önkormányzathoz.

Ebbe azért beleborzongtam.

Na és a kecskék, szamarak ügye hogyan áll?

Mert mi van, ha holnap a macskákat is összeírják? Macskánk sincs ugyan, de akkor is alá kell írnom a papírt és visszajuttatni az önkormányzathoz.
De mi van, ha kecskék, tehenek, szamarak és egyéb állatok összeírásába is belefog a pécsi önkormányzat?

Persze, más kételyek is felmerülnek bennem.
A beazonosíthatatlan kérdőívet aláírásával visszaküldő polgár hogy a büdös francban lesz beazonosítható? Bognár Lászlóból vajon hány lakik Pécsett? Honnan tudják majd, hogy a lakcím megadása nélküli aláírás melyiké?
Melyiket fogják megbüntetni? Vagy ez a büntetés csak fenyegetés?

És végül: tényleg létezik-e olyan törvény, jogszabály amely arra kötelezhet, hogy azt is jelentsem be, amim nincs?

***
Még állati dolgok: Karcsika a televízióban

Kutyaütőknek tanulmányozandó: Szolgáltatásmarketing

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Kutyául működik Pécsett az ebrendelet” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Azért lehetnek árnyoldalai is az összeirásnak. Például a példabeli Bognár László kutyatulajdonost a szurópróbaszerüen ellenőrző szervek a nem kutyatulajdonos Bognár László bevallásával szembesitik !-mert úgye sem lakcim sem anyja neve.Valótlan adatszolgáltatás miatt mehet a birság vagy a bizonyi-
    tás kálváriája.

  2. Mi nem kaptunk ebből a kérdőívből.Így felhívtam az Önkormányzatot,és érdeklődtem mi a teendő,ha valakinek nincs kutyája és levelet se kapott.Hosszas várakozás után sikerült a Hatósági főosztállyal beszélnem.A hölgy azt mondta, az lenne baj,ha lenne kutya ÉS nem kaptam levelet.Így köszöni szépen ,hogy jeleztem,hogy nincs kutyánk.Kérdeztem,és „Bünti, lesz?” Azt felelte,nem.

  3. Se kutyám, se macskám – de levelem az van!
    Vagyis a fene se tudja, milyen alapon szórták a városban a nyomtatványt!
    A visszaküldési határidőt viszont egy hónappal megtoldották.
    Ám elnézést még nem kértek a bünti-fenyegetés és az egész elfuserált akció miatt!

Szólj hozzá!