Önként fáznak a lakók a pénz miatt

Világ panelproletárjai egyesüljetek!

Olykor hírt adok a panel-lét szépségeiről, s most is ezt teszem, amikor világossá vált, hogy a felfelé ívelés a panelpolgárok életében immár véget ért!
Öt évvel ezelőtt blog szociográfiában „énekeltem meg”, mint valamiféle modern Berzsenyi a gyarapodásunkat, hogy miként is váltunk panelproliból panelpolgárrá Pécs belvárosában.
Egyebek között így dicsekedtem:

Itt, Pécsett, egyre több a szépen felújított panelépület.
A mi tízemeletesünk nyugalmát például állandóan fúrás-faragás hangja borzolja fel, egyre többeknek jut a belső tér felújítására is! Vadonatúj műkő, fényes csempe érkezik naponta, s kihajigált kádak, gáztűzhelyek adják hírül – belül is adnak már egy-egy lakás korszerűségére, modernizálására.
Azzal, hogy a gyerekek felnőttek és elszállingóztak, a lakásbelső is nagyobbá lett, lakható terek alakultak ki számos lakásban.
Bátran megjegyezném mindezek alapján, ha vékony rétegben is, de már feltűnt a panelpolgár!
***
A teljes szöveg itt érhető el, a pécsi történetek között, A panelproli cím alatt: Pécs

De immár vége mindennek. Az imént mentek el a távfűtő emberei, akik arra a panaszomra jöttek ki, hogy az északi szobában, ahol az irodám van, nincs a fűtéscsövekben meleg víz, s csak akkor indul meg a hő a radiátorban, ha teljesen kinyitom azt.
Mint kiderült a fűtési rendszernek – egyedi mérővel felszerelve minden radiátor – nincs semmi hibája, csupán arról van szó, hogy azon a szálon senki sem fűt a házban. Egy lakó alattam a földszinten, kilenc fölöttem, de az egyik szobát a három szobás panelsoron senki sem fűti. És nem azért ám, mert olyan rohadtul meleg volna és a hőszigetelés nálunk még tartaná a nyári meleget.
Nem hittem el a szerelőknek, ezért együtt vágtunk neki az emeletnek.
A kettővel fölöttünk lakó hölgyig jutottunk:
– Hát persze, hogy elzártam a radiátort! Tavaly pluszban nyolcvanezer forintot fizettettek velem, inkább jól fölöltözünk. Akik fölöttünk laknak, azok sem fűtenek, ők viszont nyolcvanezret kaptak vissza tavaly, s az idén ismét ennyit akarnak megtakarítani!

Nem mentünk tovább a szerelőkkel, akik mint egy potenciális hülyére tekintettek rám, joggal, hiszen én fogom fűteni az alattam lakót meg legalább két szintig, a doktornő lakását is beleértve a – a felettem lakókat is.
Vagyis én még tartom magam valahogy, de ki tudja meddig? Lehet, hogy a ház többi lakásának fűtésével mégiscsak le kéne állnom?

***

A házunkról korábban:

Mondok hideget, meleget

A fémtolvajok már a spájzban vannak

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Önként fáznak a lakók a pénz miatt” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kedves KapitanyG!
    Budapesten kicsit mások a (fűtési) viszonyok 🙂
    Ami Pécsett langy, az ott már hőség.
    Vagyis nálad most kb. 20 C fok lehet – ez pécsi viszonylatban 22 fok 🙂
    Úgyhogy forró tea, kis testmozgás, ilyesmi javallt 🙂

  2. Most jövök rá, a mellettünk lévő kétszobás hetek óta üres, az ablakai résnyire nyitva – nyiiván nem fűtenek.
    Vagyis az a helyzet, hogy nem csak lefelé és fölfelé, hanem oldalra sőt az utcára is fűtök! Azt hiszem Sanyi, hogy abba a teába, amit javallsz, nyugtató herbáriát is kell belefőznöm!

Szólj hozzá!