Online választási érdekességek

A keresőoptimalizáló tényei, adatai a választásokról

Nyolc évvel ezelőtt Párthonlapok elemzése címmel tettem közzé egy sorozatot, a 2006-os választásokat közvetlenül megelőző hetekben.
Most, 2014 áprilisában is szeretném annyiban folytatni a hagyományt, hogy néhány érdekes táblával ismertessem meg e közösségi blog látogatóit.
Először is vizsgáljuk meg, hogy az interneten az előző harminc napban, egymáshoz viszonyítva, milyen arányban kerestek rá az emberek a választási pártokra.

Az eredményeket a Google Trends eszközével nyertem ki, Magyarországra és az elmúlt 30 napra vonatkozóan.
Két megjegyzés elöljáróban:

  • 1. Erős okkal feltételezve, hogy nincs olyan ember, aki FIDESZ-KDNP összetételben keresgélne a FIDESZ-re, ezért én sem ezt tettem.
  • 2. Azt tapasztaltam, hogy a csak pár hete használt Kormányváltók kifejezésre kimutathatatlan a keresések száma.

Ez óriási marketing hátrány a korábban Összefogásként hirdetett Kormányváltó erőknek. Így kénytelen voltam rákérdezni az összefogást megtestesítő Együtt kifejezésre és külön az MSZP-re.
Íme, az első tábla:

Azt tapasztaljuk, hogy az LMP, Jobbik, FIDESZ sorrendet követi a „kormányváltókat” jellemző erő.

Megnéztem, hogy vajon milyen „erőt képvisel” a rákeresésekben a DK, amely a fenti táblázatban már nem fért el:

Azt tapasztaljuk, hogy az MSZP-re keresések száma magasabb értéken áll, mint a Demokratikus Koalícióé.

A fenti két tábla megerősít abban, hogy a „kormányváltók” csoportja nem jeleníthető meg egységként.
Kérdés, hogy a „darabok” összeállnak-e a választás napján. Ha nem, akkor a közvélemény kutatók előrejelzései válhatnak valóra, viszont ellenkező esetben jóval több „kormányváltó” szavazat fog születni, mint amire a közmegegyezés számít.

De kutakodjunk tovább a keresőoptimalizálás eszközével

Vizsgáljuk meg a személyekre keresések arányait is.
Először

  • Orbán Viktor,
  • Vona Gábor,
  • Mesterházy Attila
  • Schiffer András

nevére kerestem rá, de kiderült, hogy a két ellenzéki politikusra (Mesterházy, Schiffer) az elmúlt 30 napban a Google számára kimutathatatlan mennyiségű keresés esett. Megpróbálkoztam Mesterházy esetében a helytelen „Mesterházi” formával élni, és egy sóhajtásnyi vízszintes vonalat kaptam. Vagyis a mai Magyarországon nem célszerű, ha egy politikusnak y-nal végződik a neve, mert nem fognak ráakadni?) Azért, hogy a demokratikus ellenzék ne maradjon képviselő nélkül Gyurcsány Ferenc nevét is felvettem a névsorba. Íme az eredmény:

Jelzem, hogy a rendelkezésre álló adatmennyiség, valamint a demokratikus ellenzék bizonytalan meghatározhatósága teljes mértékben az érdekesség, mintsem a tudományosság szféráiba emeli a jelen kísérletet.

Szerző: Bognár László

*****

Hasonló eljárásmód másutt, illetve a keresőoptimalizálásról:

 

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!