Pécs: utcára ömlött a nemzeti nyomor

Egy esztendővel ezelőtt a most megszűnő Nolblogon tettem közzé ezt a bejegyzésemet. Nem szeretném, ha a valóság e kis dokumentuma elveszne. Mivel sajnos – ma is aktuális a nemzeti nyomor!

Egy tál meleg étel

2015 január 24-én Pécsett civilek, szakszervezeti- és DK aktivisták ételosztásra és adománygyűjtésre hívták a város polgárait.

Háromszáz adag gulyást, kenyeret, pogácsát és adományként érkezett tartós élelmiszert, jellemzően konzerveket osztottak szét az aktivisták.
De volt ruhanemű is, meleg holmik, takarók, kabátok, amelyekből szabadon válogathattak a rászorulók.

Szívszorító látványt nyújtott a málló vakolatú Mecsek Áruház előtti téren a szegénység, a kilátástalan nyomor kiszolgáltatottjainak tömege.
Ez a városrész – Uránváros – egykor Pécs gazdagságának letéteményeseinek, az uránbányászoknak adott otthont. Az egykor patinás Mecsek Áruház előtti teret, amely most a szegénységnek nyújtott műanyag edényben egy tál meleg ételt, még a kultúrfővárosság millióiból újították meg.
Apropos kultúrfővárosság…

Csodazongora és csodaszegénység

Miközben a civilek – például A pécsiek a hajléktalanokat üldöző rendelet ellen facebook csoport – és a DK adományokat kért a lakosságtól a mélyszegénységben élők és a hajléktalanok megsegítésére, addig a pécsi polgármester is közadakozásra szólított fel.
Igaz, ő nem a belvárosból kitiltott, életvitelszerűen élni akaró hajléktalanok, elviselhetetlen élethelyzetben szenvedők megsegítését, hanem a napokban bemutatott csodazongora megszerzését ajánlotta a pécsi polgárok számára.
Demagóg szemléletet akarnék érvényesíteni, ha a kultúra fejlesztése VAGY a szegénység enyhítése kérdéseként mutatnám föl a helyzetet (hiszen a köztük lévő viszony az ÉS kötőszóval írható le). Ezzel szemben az elsődlegesség kérdését hangsúlyoznám.
Ugyanis most, hogy láthatóan utcára ömlött a nemzeti nyomor, rettenetesen bántó az az eminensség, amellyel nyelvet nyújt a kormány hátsója felé a kormány által favorizált csodazongora érdekében a polgármester úr.

***

Ajánlom még a témában:
> Pécsi Haragosi

Más érdekesség bloggerek és fészbukkerek számra:
> A moderáció szükségességéről

“Pécs: utcára ömlött a nemzeti nyomor” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. A Nolblogon az alábbi hozzászólások születtek:

  1. Virág elvtárs s.k.
  2015. 01. 25. 19:03
  Pécsnek ha jól tudom van egy egyedülálló akusztikával rendelkező, a kulturális főváros projektben megvalósult hangversenyterme.

  Lehet fikázni a csodazongorát, de ha valóban egyedülállóan jó, akkor az munkaalkalmat ad nem csak a zongoragyártónak, de mindazon hangversenytermeknek is, amelyek rendelkeznek ezzel az instrumentummal. Magyar munkaalkalmat, amely rögtön exporttermék is….hiszen az idelátogatók itt költik el a pénzüket…….

  Pelikán: Nem ehetjük meg az aranytyúkot. Pedig egyszer már én is megkóstolnám, a fene egye meg…….

  Ha jól értem a példázatot, akkor nem halat kell adni a szegényeknek, hanem halászni kell megtanítani őket…….hát a csodazongora egy igen jó háló is lehet, még ha most maga sajnálja is a rászánt munkaidőt, parafát és kötelet……..

  Ha valamiben erős lehet Magyarország, az a zene és táncművészet…….és lehet az is hogy jobban értékesíthető tőke, mint a mélyművelésű uránérc….

  2. Bognár László
  2015. 01. 25. 19:36
  Kedves Virág Et!
  Nem fikáztam a csodazongorát! Ennek két oka van:
  a.) rég nem volt ekkora szükség magyar csodára
  b.) nem vagyok abban a helyzetben, hogy megítéljem, még nem hallgathattam a hangját
  (Az most egészen más kérdés, hogy a finanszírozás ügyében egészen kétségbeejtő körülmény a haverság intézményének jelenléte, az MNB pénzének ismertségi alapon történő megjelenése.)
  Viszont amit fikáztam (az Ön kifejezésével élve):
  Az elszegényedő, viselkedésében elképesztően provinciális Pécs élen jár abban, hogy a budapesti hatalmasságok, nevezetesen a Fidesz vezetőinek kedvébe járjon.
  Nemrég robbant a Kligl által elkövetett Weöres-szobor botrány-bombája – a polgármester úr nagyon imádta a szobrait, kért egyet Pécsre. Korábban a KDNP-és országgyűlési képviselő előtt borult hasra a városvezetés, aki bédekkert írt a városról.
  Most elsőként udvarolja be magát a csodazongorát méltató Orbán Viktor köreibe a polgármester.
  Vagyis megnyilvánulásom nem egy csodazongora-ellenes iromány, hanem a helyi valóság tiszteletén alapuló megközelítés, amely nem mellesleg szolidaritás vállalás a szegények, a nehéz sorsú emberek mellett.
  Vagyis számomra ők fontosabbak, minthogy azonnal, elsőként cserélje Pécs csodazongorára a zongoráját!

  3. Virág elvtárs s.k.
  2015. 01. 25. 20:32
  Tudja a Tádzs Mahal építtetője, Shah Jahan belebukott a projektbe, ami szélsőséges szegénységbe taszította országát……a projekt ma az Indiai nemzeti össztermék jelentős részét adja, és évi 2,5 millió látogatót fogad.

  4. Bognár László
  2015. 01. 25. 20:45
  Drága Jó Virág Elvtárs!
  Nekünk nincs 400 évünk arra, hogy a csodazongora felvirágoztassa az országot.
  Viszont emlékeztetném arra, amit Ön írt fentebb:
  “Lehet fikázni a csodazongorát, de ha valóban egyedülállóan jó” – vagyis ha VALÓBAN.
  Szóval ha valóban van rá piaci kereslet. De valószínűsítem, se Ön, se én nem láttuk a piackutatási eredményeket (ha vannak egyáltalán.)
  Tehát ne beszéljünk a csodazongora piaci nagyságáról addig, amíg az nem több reménynél.
  Viszont a szegénység már itt van és láthatóan nem segített ezen a pécsi önkormányzat rendelete, mellyel kitiltotta a belvárosból a szerencsétleneket.
  De úgy tudom, Budapesten se lettek a hasonló intézkedésektől jobbak a mélyszegénységben élők életfeltételei.

  5. nagyi 68
  2015. 01. 25. 20:58
  Mint ős pécsi, elmondanám, hogy volt Pécsett csodaorgona-gyár, az Angster. És még van aki sejti annak gyártási módját, bár fia is meghalt pár éve…..egyszerűbb lenne annak föltámasztása. És a volt bányászok, bőrgyári szakmunkások, kesztyű és bőrruhavarrók, stb. nem nagyon fognak csodazongorát készíteni. Akkor inkább a zöld energiába kellene még befektetni.”U.n. kulturmunkás” voltam, de évek óta még szinházjegyet sem tudtam venni, nemhogy a “csodahangversenyterembe” bejussak.

  6. Virág elvtárs s.k.
  2015. 01. 25. 21:12
  4. aki előbb lép, az nyer…ha Pécs megvárja, ameddig a Carnegie Hall, Bécs, Berlin, Párizs, Dubai, Madrid és a Londoni hangversenytermek és studiók felszerzámozzák magukat, akkor már kár megvásárolnia a csodazongorát……innováció nélkül nem megy…….a Kodály terem pedig megérdemli a fejlesztést…….

  7. Valéria
  2015. 01. 25. 22:59
  Igazán nem a rosszmájúság, inkább a kíváncsiság miatt olvastam el az alábbi írást, melyből egy kis részlet:

  ” Nemrég azonban egy nagyon hasonló külsővel és jó hangzással rendelkező hangszer már beelőzte a hangversenyzongorák világpiacán a nógrádi faluba bejelentett – saját tőkével nemigen rendelkező – kft.-t. Azt a párizsi Peugeot autógyár dizájnstúdiója dobta piacra.”

  index.hu/belfold/2014/11/21/a_magyar_csodazongora_kisse_emlekeztet_a_francia_csodazongorara/

  Hát….

Szólj hozzá!