Blogsuli (előadásvázlat)

Pécs Expo - 2006

Időpontja: 2006. szept. 29. 11.45. Helyszín: Pécs Expo, D pavilon.

Mottó:
“A blog mint műfaj hozzájárul az én műveszetének kiteljesítéséhez.”
CAROLYN R. MILLER – DAWN SHEPHERD

A blog fogalma

Mi a blog?

– egyszerű napló, csak éppen nem papíron?

Ki a blogger?

– “csatornapatkány”, aki az információk lehulló maradékát zabálja föl?
– hős, aki körbekalandozza a net járatlan vidékeit, és új összefüggésekre tör?
– hatása semmi, magamagának ír?
– kikényszeríti a hagyományos újságírás megújulását?

Néhány blogtípus

 • Csevegő-klub (értékként) – Myrtille sörkert, Kyotói Cseresznyevirág
 • Multimédiás (fotó, videó, rádió) Bajla, a színész
 • Polblog – Vágyköztársaság ; Morvax
 • Irodalom, publicisztika – BéDéKá, Diurnus
 • Szakmai (cég) – keresőmarketing

A blogszféra, mint közösségi tér
MÉDIAIMPERIALIZMUS
A világ híreinek kilenctizedét négy nagy hírügynökség adja. (Forrás: Anthony Giddens; Szociológia; Osiris Kiadó, Bp. 2003.; 522.o.)
Így a blogger nyilvánvalóan a másik végpont: a média proletárja!

Che Guevara - Pillangószív

Urbangeri, (Vágyköztársaság)
“… ezek a terek világunk még meg nem hódított peremvidékei, itt a leggyengébb a fennálló rend, itt kevésbé érvényesülnek a hétköznapok unalmas és kiüresedett normái. Hol máshol kezdhetnék meg a fennálló rendszer elleni kritikai mozgalmak munkálkodásukat, ha nem ezeken a még leigázatlan területeken, ahol jobb életre vágyó szabad népek laknak?”

Itt az alkotó emberek közös ügyeik, érdeklődésük mentén eszmét cserélnek, gyarapodnak, esetleg csak szellemesen “fecserésznek”, vagy akár közösségi regényt írnak > Lenin nő volt , vagy pusztán a játék kedvéért képekről mondanak véleményt > Texaco.
A kulcsszavak: KREATIVITÁS, HÁLÓZAT

A blog-írás mint társadalmi tevékenység

“A7” ahet.ro/irodalom/szoveg/a-blog-iras-mint-tarsadalmi-tevekenyseg.-mufaji-elemzes-497-85.html -Műfaji elemzés
CAROLYN R. MILLER?DAWN SHEPHERD

Önépítés, önkifejezés, közösségi lét, társadalom-kontroll, kitörési pont

Egy különös lehetőség – személyiség-, vagy névváltás

A ?valódi világban? tudunk olyan költőről (Fernando Pessoa), aki négy, teljesen más identitású költő nevében írta meg köteteit.
Itt, a személyiség bármikor, bárhol, bármilyen néven feltűnhet a térben.

A saját néven történő blogolás leginkább a már valamilyen pályán komoly nevet szerzett személyek sajátja.
(Ilyen szempontból az egyik szélső érték a politikusok blogja, hiszen ki szavazna rájuk, ha a nevüket sem tudnánk.
A saját néven történő blogolás, hozzászólás erős tartást ad az embernek, hátránya viszont a támadások viszonylagos védhetetlensége.

“Rendetlenek”, “terminátorok” – dizinhibíció és más jelenségek

Mit tegyünk a rendetlenekkel?

a) pátyolgatás, felemelés (a társadalomban és) a neten, vita velük, mintanyújtás
b) menekülés, elhúzódás előlük (mint büdös utastól a metrón – hogy a ?kaktuszka? nick nevű látogató szellemes hasonlatával éljek)
c) felvenni a harcot, felmutatni “szexuális” és egyéb abberációikat, durván elkergetni őket

“De még ha nem is rejtjük el valódi kilétünket, a fizikai közelség hiánya is elég lehet annak a jelenségnek az előfordulásához, amit a kutatók dizinhibíciós hatásnak neveznek. Névtelenül vagy beazonosíthatatlanul az embereknek nem kell vállalniuk a felelősséget a megnyilatkozásaikért.
Ennek lényege, hogy a felhasználó olyan módon kommunikál vagy viselkedik, ahogy a valódi életben nem tenné. A dizinhibíciós hatás kétarcú jelenség: létezik jótékony és “mérgező” formája is …?

– A felelősségvállalás hiánya miatt az ellenségességüket kifejező emberek továbbra is úgy gondolhatják, hogy ez a viselkedés valójában nem jellemző rájuk (hiszen a való életben tényleg így van), ilyenkor disszociációs mechanizmus áll a háttérben. A dizinhibíciós effektus további elősegítői az aszinkron kommunikáció, vagyis amikor nem kell a partnere(ek) azonnali reakciójával számolni, a szolipszisztikus introjekció, azaz online csoportok vagy személyek (képzeleti) képének megalkotása, melyben saját belső világunk, vágyaink, elvárásaink nagy szerepet kapnak.”Forrás: Bognár Klára tanulmánya
A PSZICHOLÓGIAI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS LEHETŐSÉGEI AZ INTERNETEN

———————————

Ajánlom:

Pécs Expo 2006

Bognár László
Bognár Stúdió reklámügynökség

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé. Létrehoztam blogot a közösségi terekben és saját domainen is. A legismertebb blogom a gerillamarketing.blog.hu.
A szolgáltató-blog tulajdonképpen egy klasszikus “énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként. Ám nem lévén elégedett az énblog meghatározással komplex blog elnevezéssel tekintettem és tekintek rá.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló web konstrukciók számára (v.ö. Helpful Content Update). Ezért igyekszem a régi blogot frissíteni, tartalmi irányokba állítani. Törlök, bővítek, frissítek .
Munkám fő iránya a keresőmarketing, benne a keresőoptimalizálás-SEO.

“Blogsuli (előadásvázlat)” bejegyzéshez 57 hozzászólás

 1. Üdvözlünk Kedves Blogtársunk!

  Weinreich László vagyok, avagy néha a blogtéren vagy máshol Netmester, nem összetévesztendő az Elekkel, akinek Mekk a vezetékneve.

  … nomeg rajtam kivül még jónéhány vendég tolong itt a kérdésekért…

  Elsőként,

  Hogy vagy?

 2. Rendben, maradok én is itt, még az ebédemet is lemondtam (de nem kell féltenetek, ide kapom a gép mellé…), frissítgetem az oldalt, figyelem a fejleményeket, s ha van rá okom, akkor beírok. Remek tanácskozást mindőtöknek!

 3. Úgy általában? Mi az értelme az ‘úgy általában’ az írásnak, olvasásnak, zenének, beszélgetésnek? Az életnek? Ezekre vagy nagyon hosszan lehet felelni, vagy sehogy.

 4. Én azért blogolok, mert már nem tudok nem blogolni, ahogy nem tudok nem írni vagy nem hallgatni zenét. Része lett az életemnek, kiteljesíti azt, aminek a kételjesítésére ez látszik a legalkalmasabbnak.

 5. Én leginkább saját nevemen blogolok, tehát nekem fontos, hogy beazonosítsanak. De voltak már (s vannak) szerepjátékaim, amikor rejtőzködöm. Abban az a játék. Másokkal szemben nincsen semmilyen elvárásom: ha felfedik magukat, jó. Ha nem, úgy is jó. Inkább az érdekel, amit írnak, nem annyira az, hogy ki lehet, aki írta.

 6. Túl nehezeket kérdeztek. Az ilyen összetett problémák nem világíthatók meg kellőképpen ilyen kommunikáció keretében. Mert hát segíti, persze, de a hogyanokról, a segítség módjáról és hasznáról (vagy káráról) igen sokat kellene és lehetne beszélni.

 7. És ha már rékérdeztetek, akkor egy idézet egy harmadik írásomból:
  “Mindez a szememben alátámasztja azt az elméletemet (ezt számos korábbi írásomban kifejtettem), hogy bár a magyarországi támogatások rövid távon elengedhetetlenül szükségesnek látszanak a kárpátaljai magyarság fennmaradásához, hosszabb távon mégis több kárt okoznak, mint hasznot, hiszen nemcsak végzetes megosztottsághoz vezetnek, amely aztán ? mint látjuk ?, a politikai érdekképviselet ellehetetlenülését vonja maga után, hanem a magyar szervezetek és vezetőik részéről egy tökéletesen torz szemlélet kialakulását eredményezi: szemükben a támogatás már nem eszköz, hanem cél, maga a magyarságszolgálat pedig nem egyéb, mint a pozíciók és anyagi javak megszerzésének a fedőtevékenysége.”
  http://hhrf.org/ungbereg/epc/06/magyarul_beszelo_i.htm

 8. Szervusz, István, én is örülök az ismeretségnek és a nyereménynek – köszönöm szépen.
  Címedet felvéstem, megy majd az infó. De kitűnő “ágensem”, El Lobó is képben lesz folyamatosan…
  Üdv és kösz!

 9. Sziasztok!
  Na, “letettem a lantot”, most tényleg én vagyok a saját bejelentkezésem alatt! Örültem, hogy annyi kérdés volt, nem csak szóban hozzám, hanem a klaviatúrán is, hogy hozzá se fértem egy időben 🙂
  Köszönöm, hogy a virtuális jelenlétetekkel segítettetek!
  És most bocsi, de pihenek egyet… 🙂
  Csak még egy fontosat!
  Ez a meghívás öröm volt számomra, nem csak a blogger öröme ez, hanem remény abban, hogy Pécsett a szakma képes lehet az összefogásra. Erről ugyan sokan beszélnek, mondanak róla szép mondatokat, de itt ez VALÓSÁG volt, ízelítő talán a jövőből. Talán…

 10. Kedves Myrtille!
  Az valóban egy Sörkert! 🙂

  Kedves BéDéKá!
  Örülök, hogy számodra is élvezetes és hasznos volt a Tér eltérítése, az Idő idétlenné tétele, mindkettő kikerülése.
  Szóval nagyjából az történt, hogy Pécs-Ungvár-Szombathely-Budapest egyszerre, egyidőben, blogban…

Leave a Reply