Piszkos NET, a kapitány

Mottó:
“Piszkos Fred, a kapitány, amint sárgás szakállát morzsolgatja fekete szegélyű, hosszú karmai között, szinte valószínűtlenné tették az ijesztő képet.”
Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány
(15.fejezet)

Hölgyeim és Uraim!

Most vagy én vagyok matróz részeg, vagy rettenetesen hullámzik a NET!
Itt az ideje tehát, hogy az Önök segítségével ellenőrizzem: melyik tétel az igaz. Az alábbiakban közreadom néhány benyomásomat.

/Itt a benyomás szó igencsak helyénvaló – egyszerre tükrözi az alkoholtól való “benyomás” ill. a net-tengerről szerzett benyomás képzetét. Szerényen jegyzem meg, rejtőjenő legyen a talpán, aki ezt szebben tudta volna megfogalmazni :-)/

Állíthatom, számolatlan azon munkaórák száma, melyeket a honlapok optimalizálásának szenteltem.
Ezért aztán rettenetesen bosszant, amikor azt látom, hogy cégek, egyetemek honlapjairól szép kövér, álcázott linkek mutatnak a magánszféra irányába, kisded “ügynökségek”, “kereskedelmi” portálok felé.
Méghogy felé? Rá, egyenesen az index.html-re!

Egy kis keresőoptimalizálás

Ugyanis köztudott, ha “erős”, nagy PageRank értékű helyről mutatnak valamely oldalra a linkek, annak az oldalnak az értéke jelentősen nő, s így a keresőkben könnyebben kerül az élvonalba.
Olykor még álca sincs.
Az egyik híres külföldi lapkiadó Magyarországon kiadott napilapja, portáljának linkgyüjtenényében legalább más elnevezést, azaz fedőnevet ad a linknek, nem a feketén ügyködő ügynökségét, ahová a link mutat. Szemérmetlen bandázók így jutnak versenyelőnyhöz a keresőkben, és ezáltal a piacon is.

Tisztességes ügynökség betartja a törvényt, közreadja mindazt, amit az 1997. évi CXLV. törvény a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról előír. (Pl. bejegyző cégbíróság neve, cégjegyzékszám stb.)
A feketén munkálkodók persze tesznek a törvényre, halvány fogalma sincs a honlapra látogatónak, ki a fene is áll a háttérben. Így könnyű ám a piaci verseny iramát teljesíteni: se adó, se egyéb közteher, se semmi.
Persze a majdani megrendelőnek igaza van – csak azt nézi, ki mutat fel a tenyerén olcsóbb ajánlatot, s azt nem, hogy a “drágább” ajánlattevő van olyan sültbolond, hogy pénzért veszi a szoftvert; adókat, járulékokat fizet két marékkal, s a legbuggyantabb, miként én is, még valamelyik kamarában is teszi-veszi magát, persze szépen leperkázva a tagdíjat.
Egyenlőre ennyit, mert most úgy ráhúzok a rumos üvegre, mint ahogyan azt Piszkos Fred megtanította.

***

Plusz információk a keresőoptimalizálásról:

Keresőoptimalizálás

“Piszkos NET, a kapitány” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Kósza
  2006-04-05 12:09:35
  Jó rumozást!
  A többit nem értem.

  2
  El Lobo – a farkas
  2006-04-05 14:24:25
  Tettem bele utólag magyarázó szavakat, hogy mindenki értse. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem arra az alapelvre: írni jól csak az tud, aki közérthető!

  3
  Kósza
  2006-04-05 17:03:22
  Senor El Lobo!
  1. Tudomásul vettem, hogy Ön nem gondolja magát a többséghez tartozónak.
  2. A hivatkozott mondatból szerintem is hiányzik az ?ennek? kifejezés.
  3. Részletezve, hogy mit értek, s mit nem:
  a. ?Állíthatom, számolatlan azon munkaórák száma, melyeket a honlapok optimalizálásának szenteltem.? ? Értem.
  b. ?Ezért aztán rettenetesen bosszant, amikor azt látom, hogy cégek, egyetemek honlapjairól szép kövér, álcázott linkek mutatnak a magánszféra irányába, kisded ?ügynökségek?, ?kereskedelmi? portálok felé.? ? Ezt már nem annyira. A magánszféra alatt a ?kisded ?ügynökségek?, ?kereskedelmi? portálok?-at kell érteni?
  Ha igen miért baj a linkelés? Bár azt sem értem, mi értelme?
  c. ?Méghogy felé? Rá, egyenesen az index.html-re! Ui. köztudott, ha “erős”, nagy PageRank értékű helyről mutatnak valamely oldalra a linkek, annak az oldalnak az értéke jelentősen nő, s így a keresőkben könnyebben kerül az élvonalba.? ? Ebből egy szót sem értek. Nyilván szakszöveg.
  d. ?Olykor még álca sincs. Az egyik híres külföldi lapkiadó Magyarországon kiadott napilapja, portáljának linkgyüjtenényében legalább más elnevezést, azaz fedőnevet ad a linknek, nem a feketén ügyködő ügynökségét, ahová a link mutat. Szemérmetlen bandázók így jutnak versenyelőnyhöz a keresőkben, és ezáltal a piacon is.? ? szintén nem tudom, miről van szó, azon kívül, hogy az Ön véleménye szerint, valakik tisztességtelen előnyhöz jutnak

  Nem is folytatom tovább. Ennyi már bőven elég ahhoz, hogy ne értsek semmit.

  De miért kellene értenem? Ha egy autószerelő kezdi el magyarázni, mit csinált a javítás során, azt sem értem.

  Legmélyebb tisztelettel, egy tudatlan
  Kósza.

  4
  El Lobo – a farkas
  2006-04-05 17:25:17
  Drága Aranypötty Kósza Úr!
  Pedig már azt hittem, teljesen közérthető ez a második variáció, azaz nem csak a rumosüveg, hanem annak belsejében az esszencia is értelmesen csillog!
  De nem!
  Hiszen Ön az olvasó, s ha nem érti amit írtam, akkor a klaviatúrában lehet a hiba! (Bennem nem, hiszen ki az az ütődött publicista, aki elismeri, hogy vacakul ír? 🙂
  Natehát, most lecseréltem a klaviatúrát, s ide írom mégegyszer, remélem érthetően a lényeget:
  egyesek, pl. a nagyhírű munkahelyükön, a saját kis feketén működő magánvállalkozásukra irányítanak linkeket, s ezáltal az a keresők élvonalába kerül, vagy úgy tűnik fel, mintha őket a nagyhírű hely ajánlaná!
  Ezzel versenyelőnyhöz jutnak! Az az igazán szép, amikor a kis “magánvállalkozás” be sincs jelentve, ilyen megszámolhatatlan működik az országban! Tehát ezek nem vásárolnak szoftvert, nem fizetnek adót, leverik az árakat, s ezzel a tisztességes vállalkozásokat vágják taccsra. Így áttételesen minden magyar állampolgárt megkárosítanak.(V.ö adózás.)
  A munkahelyeken – ez már plusz ismeret – nem ellenőrzik őket, mert nincs meg a szükséges szakmai hozzáértés. Sok helyütt a számítástechnikus vezeti a marketingest, holott pont forditva kéne.
  Nem tom, most ez így már érthetőbb-e Kósza úr!
  Még rövidebben:
  én direkt, Ön pedig indirekt módon van átcseszve, kárunk van, és mégsem mehetünk a biztosítóhoz! Most már világos?
  🙂

  5
  El Lobo – a farkas
  2006-04-05 17:38:02
  Jaj, még egy fontos dolog: Ön nem tudja, hogy át van cseszve, én meg tudom, hogy mindketten át vagyunk. Ebből nekem származott egy olyan kötelezettségem, hogy a dolgot megírjam!
  Igaz, ezért nekem fognak jönni!
  Ekkor Önnek is támadni fog egy kötelezettsége, nevezetesen az, hogy az mellé álljon, aki az Ön érdekében szót emelt!
  Számíthatok-e Önre Aranypötty Kósza Úr?

  6
  Kósza
  2006-04-05 17:51:17
  Senor Ragadozó!
  Nem számíthat (nem vagyok falkatag). Bár most már mindent értek.
  Egy útját egyedül járó
  Kósza

  7
  El Lobo – a farkas
  2006-04-05 18:03:13
  Tudtam ám, hogy így lesz! Ezért vagyok jómagam is magányos farkas!
  De most mosolyjelet ne várjon az úr!
  El Lobo – A farkas

  8
  El Lobo – a farkas
  2006-04-06 07:12:16
  Aranypöttyy Kósza Úr!
  Lám, lám, Ön Ragadozónak szólított!
  Még szerencse, hogy nem Oroszlánnak neveztem el magam, hiszen akkor Ön egész egyszerűen így szólítana: Kedves Állatok királya!
  Huh, ezt megúsztam!

  9
  Kósza
  2006-04-06 10:30:48
  Meg!

Szólj hozzá!