Rasszista-e Niedermüller Péter? Megroggyant az ATV szakmaisága?

A jobboldalon ezekért az egyik tv-műsorban elhangzott szavaiért rasszistának bélyegzik a DK politikusát:

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik; akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.”

A vita abban áll, hogy vajon megbélyegezte-e konkrét embercsoportként Niedermüller Péter a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat vagy inkább egy ideológiára hívta fel a figyelmet.

Jómagam- mégha a magyar közhangulatban akár kisebbségi is a véleményem – Niedermüller esti, az ATV-ben elmondott érveivel értek egyet.
Eszerint egy ideológiát vett célba.
Pontosan meghatározza az idézett szöveg, hogy a társadalomról, a családról a Fidesz ideológiai alapú politikája kiket választ le. A nem magyarokat, a másokat, a migránsokat, a romákat és a nők nem kellő megbecsülése is szóba kerül.
Tehát marad eme ideológia középpontjában a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi! És Niedermüller ezt a kirekesztésen alapuló ideológiát joggal tartja rémisztőnek. Hiszen ez önmagában is, de a történelmi hagyományokat is ide számítva pedig százszorosan az!

Az ATV 2020 január 29-i híradója a Niedermüller ügyről

Este megnéztem az ATV Híradóját és egykori televíziósként földbe gyökerezett a lábam!
A tv a Niedermüller szöveggel kapcsolatos (a fehér, hetero férfis szövegről van szó) reflexiókat tárta elénk. Közhírré tette, hogy Niedermüller szavait elítéli a Jobbik és a püspöki kar, miközben a DK megvédte saját politikusát.
Ezzel nincs is semmi probléma, a tv szerkesztői a valóságnak megfelelően tájékoztattak.
Ám ekkor bejátszották Burány Sándor megnyilatkozását (Párbeszéd frakció), aki úgy kezdte mondandóját, hogy nem olvasta Niedermüller szavait, majd hozzátette: feljelentést tesz bárki ellen, akinek a tevékenysége vagy mondatai ezt indokolják.
És ezen a ponton meg kell állnunk!
Ha valaki egy általa nem ismert dologról beszél, az egy teljesen érdektelen dolog, hírként tálalni szakmai tévedés, a néző átverése.
Burány véleményében a feljelentés szó a lényeges, ez marad meg a híradó nézőjében, és ez a szó Niedermüller-ellenes hangulat elmélyítésére alkalmas.
Olyan látszat keletkezik, hogy az ATV-nek elszámolni valója van Niedermüllerrel vagy pártjával szemben és ezért nem tartózkodik szakmailag elfogadhatatlan módszerektől. Vagy csak a szerkesztő alkalmatlan?

Az ATV torkán megakadtak Niedermüller szavai

Média: hazugság és őszinteség a tv-ben, rádióban

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!