Rejtett kincseink – avagy irtó újságírás

Híreket olvasó
Benne van az újságban?

Balogh Zoltán vendég bejegyzése

Rejtett hír kincseink

Hogy manapság miről nem ír – szól – a közújság, tehát a közmédia, nagyon egyszerű példán keresztül mutatom be. A közelmúltban adtam két gólpasszt – a kifejezést újságírói berkekben is használjuk -, tehát két témát az MTI Hírcentrum egy általam nagyra becsült munkatársának. Fél perc csönd a vonal túlsó végén, majd:
– Nagyon aranyos vagy, ezek tényleg szuperjók, de tudod… Ha negatív hírt tolok be, lehet, holnap már nem kell jönnöm dolgozni!
Szomorú idők járnak a magyar médiában, de a hátteret csak a belül élők látják. Jó, a politkacsinálók is. Istenemre és a szakmai bárcámra mondom: nem szeretnék ma közmédia-munkás lenni; részben, mert a ’80-as – nem tévedés, a nyolcvanas! – évek közepén szabadabban dolgozhattunk, mint a maiak.

De, hogy oldjam a hangulatot: a kulisszák mögött sokszor más is van ám, számtalanszor megesik, hogy nem politikai, ideológiai okai vannak, ha valami nem jelenik meg sem újságban, sem rádióban, sem televízióban.
E blog jegyzőjének átküldtem néhány olyan hírt, információt, amik soha nem láttak napvilágot, ám valami csoda folytán, hála a Baranya megyei napilap egyik szerkesztője és egyik tördelője szemfülességének, megmaradtak az utókornak.
Megjegyzem: a blog jegyzőjét felhatalmaztam a szemezgetésre, ám ha bölcs – mint mindig -, akkor mindent megoszt. Mert ezek az anyagok nem osztják meg a közvéleményt.
Balogh Zoltán

***

Megjegyzés: E blog jegyzője természetesen bölcsnek akarna mutatkozni, nem szemezget, hanem némi csoportosítást elkövetve kommentár nélkül közreadja a látleletet.
Íme:

Rejtélyes hírek

  • A dunaszekcsői Kerék-hegyet látogatják a Földön kívüli lények. Ezt a most szerveződött több mint tíz fős ufóváró klub tagjai állítják, akik az ügy tisztázása miatt felvették a kapcsolatot az Interneten is tanácsadó programokat szolgáltató pécsi Moebius Sci-fi Klubbal. Az első közös űrlény-leső estet március 12-én tartották, de a Petőfi utcai dombon egy repülő csészealj sem landolt.
  • Pécsett a Római kútba esett tegnap egy macska a Kereskedők Háza és az IH közötti területen, ahol egy csaknem kétezer esztendős fürdő maradványait rejti a föld mélye. Az állatot a hat méteres, szerencsére száraz kútfenékből a tűzoltók hozták a felszínre. Nem tudni, hogy miként került oda, hisz az egykori vízadó helyet sűrű acél rácsháló fedi.
  • Palotabozsoki ötkörmű malac. Jókúti Sándorék a hétvégi vágás során fedezték fel, hogy a disznó mindkét első lábán öt-öt köröm található. Az érdekességet lefotózták, aztán kocsonya, illetve pörkölt készült a látványosságból. A háziasszony, aki jó egy évig etette a jószágot, nem is gondolta, hogy az rendhagyó lábú.

A látványos fejlődés hírei

  • Baranya légterében ismét megnyíltak a légi folyosók, és pár nap óta újra érintik megyénket a nemzetközi repülőgép-járatok. Vasárnap öt óra negyven perckor három utasszállító gép haladt a Duna irányából északnyugatnak.
  • A magyarteleki gyerekeknek a község egykori néptanítója, a most Pécsett élő Gamus Géza függőhinta vas tartószerkezetét ajándékozta, amit még édesapja készített kovácsmesterként. Az önkormányzat megerősíti a parkba szánt tartókat, majd hintát vásárol rájuk.
  • Meszesen egy kallódó teret újjáépítenek a Komját Aladár utcában a helyi Környezetvédő és -Szépítő Egyesület tagjai, és idővel díszburkolatot alakítanak ki. A pécsi civilközösség mindehhez pályázat útján teremti elő a szükséges pénzt.
  • Cserdibe három pécsi család költözött az utóbbi egy évben. Más helységből is érkeztek letelepülők. A születések és a bevándorlás révén tizenöttel nőtt az említett időszakban a lélekszám. Jelenleg 354-en élnek a faluban. Tavaly csak öten haltak meg. Biztos, hogy nincs elsorvadásra ítélve a község.

Emberi hírek

  • Gerényesben rendszeresen zaklatnak egy gyerekes családot a Szabadság utcában. Négy középkorú férfi, ha elmegy a ház előtt, trágár szavakat kiabál be. Mindegyikük részesült már jegyzői figyelmeztetésben. Amióta azonban nincs jegyző, újból elszemtelenedtek a bekiabálós emberek.
  • Pécs-Patacson egy természetbarát lakó a Napsugár utca 6-ban egy 15 éves és csaknem háromméteres szobafenyőt kínál ingyen az érdeklődő közintézményeknek, ahol a jóval magasabb szobatérben a növény szabadon fejlődhet. Ha nem jelentkezik senki, a növény elsorvad, de ez várna rá kiültetve a kertben is.
  • Cserkúton, a Kerekes-dűlőben a hét végén ál-gombászót értek tetten a polgárőrök. A bogádi lakosú személyről kiderült, hogy nem gyűjtött gombát rejt a két nagy szatyra, hanem csak tíz kiló alumínium lugasdrótot, valamint kisházak oldaláról lebontott horganylemezt. A hegy civil őrei megkérték az illetőt, hogy a későbbiekben messze kerülje el a cserkúti szőlővidéket.
  • A hegyháti Szárászról a napokban költözött el az utolsó roma család egy Baja környéki faluba. Az elvándorlás a nyár elején kezdődött, összesen öt család távozott végleg. A községbe az említett cigány családi közösségek 1996-ban érkeztek Mázáról, három házban laktak. Az egyik tulajdonosa felmondott a nála lakóknál, mert nem törlesztették az albérleti díjat, a másik két épületet pedig eladta az önkormányzat. A kivizsgálásra érkezett kisebbségi szervezetek szakemberei megállapították, hogy nem történt jogtalanság és nem üldöztek el senkit.
  • Pécsett a volt 508-as számú szakmunkásképző intézet épülete, a POTE szomszédságában ? mivel nem őrzik ? mindinkább hajléktalanok rejtekhelyének számít. Ők is szoktak gondatlanságból tüzet okozni az épületben, azonban most szombaton gyerekek gyújtották fel az egyik ajtót. A tűzoltók gyorsan beavatkoztak, így nem terjedt el a tűz az egész épületre. A gyógyító intézményt pedig nem borította el szerencsére erős és sűrű füst, mint korábban nem egy esetben.
  • Szederkény közelében, egy kukoricásban kötött ki szombaton hajnalban az eloldott autóval egy bólyi diszkóból távozó fiatalember. A fiú úgy ment el ismerősétől, hogy annak járművéből csak a mobiltelefonját veszi ki, majd tér is vissza. Végül ? ki tudja, hogy miért, autózni indult. Aztán Szederkény közelében lesodródott az útról, többször pöndörült a kocsival, míg a kukoricásban kötött ki. Az önkényes kocsielvétel után súlyos sérüléseket szenvedett.
  • Hirden egy italboltban a polgárőrök kezdték az intézkedést, amit aztán a rendőrök fejeztek be szombaton éjfél körül. Ugyanis hét erősen ittas személy nem akart elmenni a 10 órai záráskor, további kiszolgálást követeltek. Az üzletvezető és a polgárőrök majdnem éjfélig küszködtek a rendbontókkal, hogy jobb belátásra bírják őket. A hosszú vita, az időnkénti tusakodás után végül is a rendőri határozott fellépés jobb belátásra bírta a kötözködőket.
  • Egy Pécs-patacsi gazda, Somogyvári Lajos betegséget terjesztő szúnyogok elszaporodásától tart ezen az őszön is. Ugyanis két esztendeje negyven házinyula pusztult el szúnyogcsípéstől. Jószágai akkor egy hét alatt elhullottak, a rovarcsípések következtében a háziállatok orra, valamint a füle torzult el. Most újabb ragályos betegséget terjesztő szúnyoginváziótól tart. 1999-ben az akkori állatorvos egyértelműen a szúnyogokat jelölte meg a betegség okozójaként.
  • Versenden egyre több nemzetiségi él. A 950 lakos közül a romák aránya 60%, utánuk a sokacok, majd a németek következnek. A színmagyar családok száma már csak négy.
  • Fenyőspusztai fiatalokat is tetten ért a minap a Bicsérdi-tónál Gugora Antal hal- és polgárőr. A három környékbeli elkövető engedély nélkül pecázott. A tetteseket még az elkövetés éjszakáján az őr átadta a rendőröknek.
  • A Pécsi Közbiztonsági Egyesület járőrei két akciót is szerveznek ma és holnap, vasárnap. Biztosítják a bányásznap helyszíneit a meszesi iskolánál, a Hősök terén, valamint Pécsbányatelepen, hogy visszaszorítsák a zsebeseket és a valutázókat, a garázda részegeket pedig jobb belátásra bírják. Emellett önkényes lakásfoglalókat igazoltatnak lakossági kérésre. Az említett három városrészben ugyanis csaknem húsz lakást törtek fel a hontalanok az elmúlt hónapokban. Molnár László járőrvezető szerint a Corvin utca 7-ben egy olyan lakásfoglaló él, aki nagyon hangoskodik. Amelyik új lakó nem rendelkezik lakás-kiutalással, azt feljelentik az önkormányzatnál. A két bűnmegelőző akcióban 15 polgárőr vesz részt.
  • Harangkeresők Kozármislenyben. Zerényi Imre marhatelepi dolgozó helytörténészek és muzeológusok szakmai segítségével szeretné meglelni a község középkori harangját, amely még a török hódoltság idején tűnt el. A kutatóakciót szervező lokálpatrióta és a néphit szerint a Nagyárpádi völgyben, egy forrás közelében állt a hajdani templom. Az imahely egykori létezésére utal egy öreg kőkereszt is. A faluban nem ez az első harangkereső próbálkozás.
  • Védelmet kérnek
    Két középkorú hölgy ? mint értesültünk ? olyan türelmi zónát képzel el a Patacs és az uránvárosi busz-végállomás közti területen, ahol az ún. futtatók nem sarcolhatják őket. Ők kimondottan örülnek a majd kijelölendő övezetnek, hisz remélik, hogy ott nem kell részesedést leadni a védelmet nem épp emberséges formában nyújtó striciknek és nem szükséges pénzt gyűjteniük arra sem, hogy kifizessék az ötvenezer forintos bírságot. Jelenleg ekkora összegű büntetéssel sújtják azt a lányt, illetve aszszonyt, akit akár már partner-csalogatás közben tetten ér a rendőr. Nyilatkozóinktól, akik alkalmazójuk bosszújától tartva nevüket nem adták ? megtudtuk azt is, hogy érdekvédelmi szervezetet alapítanak. Ebben ingyenes segítséget nyújt számukra dr. Berényi István aranydiplomás pécsi jogtanácsos.
  • Nagynyárádon szalmabála-gyújtogatók jártak vasárnap hajnalban. Először a Dózsa György utca egyik portáján három bálát gyújtottak be, majd egy órával később a Táncsics utcában öt bála égett. A tűzoltók időben avatkoztak be, így nem fogtak tüzet a nagy értékű gazdasági mellékhelyiségek. A katasztrófavédelem az esetről tájékoztatta a rendőrséget.
  • Patak-óvók és a szender
    Hosszúhetény?Mánfa?Romonya
    A környezet és természet védelmét is céljául tűzte ki a most megalakult kelet-mecseki kistérségi szövetség. A több mint tíz civil szerveződés és mezőgazdasági üzem nem akar Bétán ólomkohászati üzemet, tiltakozik a Zengőre tervezett radarközpont megépítése ellen.
    A Béta Környéki Települések Környezeti és Érdekvédelmi Szövetsége alapítói, köztük vasasi, somogyi, szabolcsi, mánfai, hosszúhetényi és romonyai társadalmi közösségek, valamint gazdák ? szorgalmazzák azt is, hogy a kő- és szénszállító járművek kerüljék ki Hosszúhetényt és Vasast. Szeretnék elérni, hogy a Hosszúhetényi patak ne szennyeződjék tovább.
    Rendszeresen figyelik a madarakat, állat- és virágkatasztert készítenek Zöldi Miklós tanár vezetésével. Rendezik majd a hetényi volt fonolitbánya területét, ahová geológiai és biológiai tanösvényt álmodnak. Ügyelnek arra, hogy a bánya szomszédságában ne pusztuljon a sziklaerdő, és ne kerüljön veszélybe például a törpeszender lepkeállomány.
    A vasasiak pedig a Galambosi-völgy védetté nyilvánítását indítványozzák.

A kultúra híreiből

  • A dunaszekcsői löszfalban híres emberek fejalakját faragja meg Sivánovics Miklós helyi eladó, aki animációs rajzoló is. Az ötlettel Révész János vendéglátós rukkolt ki. Ma, pénteken Lagzi Lajcsi 3 méteres mell-portréja készül el öt méteres magasságban. A későbbiekben az Utolsó vacsora utánzatát is bevésik, de az apostolokat egy-egy híres-neves vendég fejalakja helyettesíti majd. A vállalkozó legkevesebb száz négyzetméter felületet akar így díszíteni a telkén.

Állati hírek

  •  Pécs területén mind gyakrabban tesznek ki az emberek és magukra hagynak kis kutyát, valamint cicát főként a Zsolnay-szobornál és a temetőben. Az abaligeti székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Állat- és Természetvédő Egyesülés szívesen kiközvetíti az árva állat-lelenceket.
  •  Spermabank Tarcsapusztán. A Termesz Kft. több mint húsz millió forintért sertés mesterséges megtermékenyítő központot alakít ki a pusztán. Várhatóan a kisgazdák is olcsóbban juthatnak majd külföldi apaállatok spermájához az állatállományuk gyarapítása végett.
  •  Pécsett, a Rácvárosi Általános Iskola udvarán simogatással egybekötött állatvédelmi napot tartanak ma 9-től déli egy óráig. Őshonos hazai fajokat is bemutatnak az érdeklődőknek az Állatok Világnapja alkalmából.
  •  Husztóti libakerengő. A Nyugati-Mecsek 25 házas kis településén az önkormányzat és az egyház jóvoltából díszkivilágítást kapott a századelőn épült templom. Az erős fény azonban ezekben a napokban megzavarja a költöző madarak légi forgalmát. A hét végén is legkevesebb kétszáz vadlúd keringett a magasban hosszú perceken át a tornyot övező fénygömb felett. Le akartak szállni, de aztán folytatták az útjukat.
  •  Nehéz elkapni a rapsicokat
    A hegyháti és a völgységi erdőkben az orvvadászok évente több tízmillió forint vadkárt okoznak. A zug vadászokat egyre nehezebb tetten érni. A rendőrök, a polgárőrök és a mezőőrök a vadőrökkel és az erdészekkel együttműködve mind több bűnmegelőzési lesben állást szerveznek.
  • Gödre, Kárász, Magyaregregy és Magyarszék vadjárta részein ? Gondos Gyula megyei fővadász szerint ? a rapsicok évente legkevesebb negyven millió forintos kárt okoznak a szarvas- és őzállományban. Mind keservesebb dolog tetten érni őket, mert jól álcázzák magukat. Pedig a legtöbbször mindig ugyanarra a helyre járnak vissza a fegyveres bűnelkövetők. Óvatosak az elkövetők, hisz fegyverükre maguk eszkábálta hangtompítót szerelnek fel. Az egyik autójuk felderít, a másik kocsi a kilövőket viszi, a harmadik személyautó pedig eladásra szállítja már az erdőben konyhakészre feldolgozott vadhúst. Minden nyomot eltakarítanak, így a lőszer hüvelyeit összeszedik, a csontot, a bőrt és a zsigereket a tetthelytől távol mélyen elássák. A kártétel csak nő. Nem véletlen, hogy a sásdi és a komlói rendőrök együttműködnek, lesben állnak, gyakrabban ellenőrzik az éjszaka közlekedő járműveket. Munkájukat az év eleje óta polgár- és mezőőrök is segítik. Eddig azonban még nem volt tetten érés. A bűnmegelőzési akció-csoportok tagjai abban bíznak, hogy mind több lakossági információhoz jutnak az említett falvak térségéből.
  • A páncélos halfalókat csak a 6-os sörét fogja
    A kormorán ? népi nevén a páncélos madár ? ellen egyre reménytelenebbül védekeznek a megye halászai. Az ügyesen alkalmazkodó madarat ugyanis szinte lehetetlen kilőni.
  • A kárókatona kártétele jelentős főként Palkonya, Nagybaracska, Újpetre, Vokány, az utóbbi pár esztendőben pedig a Hegyhát és a Völgység tavainál. Nagybaracskán történt meg, hogy a 40 mázsa halból csak 13 mázsa maradt meg a kárómadár-invázió után. Az alsómocsoládi tavakon például tavaly kétmilliós kárt okoztak, ráadásul azóta is tart az akkor, a madár karmolása következtében kialakult halpenész és úszóhártya-gyulladás betegség. Nem véletlen, hogy az itteni tótulajdonos, Hódosi Zoltán több társával együtt szeretné elérni, hogy a drávai és a kis-balatoni védett fészkelő helyeken a természetvédők költés idején csökkentsék a tojások számát. Az ügy kapcsán dr. Kovács Zoltán, a Horgászegyesületek Baranya megyei Szövetségének ügyvezető elnöke kérdésünkre elmondta, hogy nyugat-európai minta nyomán irtóháborút kellene szervezni a halastavaknál.
    Az irtás ma már jogos, ugyanis a kárókatona csak a természetvédelmi területen lévő költőhelyén élvez védelmet. Másutt mindenki a maga módján mérsékli a madár kártételét. Van, aki elijesztésül karbidágyúval durrogtat vagy automata gázpalack-löveggel kelt éktelen zajhatást. Sokak szerint megéri 6-os sörétet is kilőni, amely nem pattan le a sűrű tollazatról.
  • Pécsett a leveleket faló aranyfarú pillék állományát gyérítik ezekben a napokban. Április 29-én és 30-án a rovarok kedvenc helyén, ahol berkenye- és ostorfa nő ? az esti órákban emberre veszélytelen vegyszert szórnak ki.
  • Maradnak a konténerek
    Sásd?Mágocs
    Baranyában egyedül Mágocson, Komlón, Sásdon és Oroszlón gyűjtenek konténerben állati tetemeket ? magánvállalkozásban. Most az a hír járja, hogy abbamarad a próbálkozás, mert nincs rá elegendő pénz. Némelyik önkormányzat a dögkutak felújítását tervezi.
    Amiként a mágocsi befektető üzleti köréből értesültünk, szó sincs arról, hogy csődbe jutottak. Az sem igaz, hogy januártól megszűnik a szolgáltatás, aminek a minősége ellen a tisztiorvosi ellenőrök még nem emeltek kifogást.
    Csupán változtak a gazdasági feltételek, ugyanis a cég, amelyik feldolgozza a baranyai dögöket, most már nem vállalja az elvitel költségét. Ez inkább kihívást jelent a vállalkozónak, aki várhatóan árat emel, és arra kényszerül, hogy még több településről gyűjtsön. S el kell érnie, hogy a kisállattartók is szívesen felkeressék. Nem véletlen, hogy Komlón, a lakóépületektől távol köztéren két, speciális, jól zárható konténert helyezett el. Ugyanerre azonban másutt még nincs példa, mert a lakók tiltakoznak az esetleges bűz miatt.
    Mágocson riadalmat keltett az esetleges cégmegszűnés. Épp ezért a község vezetősége, ha kell, új dögkutat épít. Sásdon nem valószínű, hogy kinyitják a betemetett tetemgyűjtő helyet.
  • Ló szabadult el Pécsett. Az Edison utcában, a baromfifeldolgozó közelében kedden egy fuvaros kocsi egyik lova hirtelen megvadult és kiszakította magát a hámból. Vágta közben megrongált egy Skoda személyautót, amelyben 50 ezer forintos kárt okozott. A megbokrosodott jószágot végül a gazdája fogta be. Érdekes, hogy ezalatt a másik igavonó állat mindvégig békésen viselkedett.
  • Megszökött és anyaméhtől izgatott szerelmes méhcsaládok veszélyeztették a lakók testi épségét tegnap Sellyén, egy lakóépület bejáratánál, ma kora reggel pedig Pécsett, a Mártírok útján. A fa lombjába bújt méhek potyognak, egy fürtbe összeállva pedig erősen zúgnak, tehát időben észrevehetjük őket és kikerülhető a fa. Mindkét esetben a tűzoltók füsttel oszlatták szét a rajt, az anyaméhet pedig befogták. A tűzlovasok a mentés során speciális védőmaszkot és -ruhát viselnek. Nem érheti őket több szúrás, mert akkor életveszélyes állapotba kerülhetnek a mentő személyek.
  • Titkos hajtóvadászat kezdődött a Molványi-erdőben egy barna kánya ellen, mert tizedeli a környék falvainak baromfiudvarait. Fészke pedig ebben az erdőben található, melyet a zugvadászok szeretnének megsemmisíteni a gazdákkal együttműködve. Az állat szigorúan védett. Elég, ha a vadleső magas fáira színes szalagokat és papírokat erősítenek, s a ragadozó ezek fényétől, valamint a szélben lobogásától megijed és messze elkerüli a vidéket. A módszer régi, népi eredetű.
  • Pogányban féltik az árpát. A falu határában nem egy helyen most cseperedik a tavaszi árpa. A zsenge hajtásokra vadak járnak, sőt madarak. Nem véletlen, hogy a gazdák madárijesztőket tesznek ki, sőt néhol karbidot durrogtatnak, hogy elűzzék a szarvasokat és az őzeket. Némelyik földtulajdonos annyira szigorú, hogy a kirándulókat sem engedi a táblájába.
  • A pécsi Hősök terén lévő Füst utcában az utóbbi hetekben patkányok, svábbogarak és nagy testű rézsiklók jelentek meg. A nem kívánt állatok az utca végében található szemétdombot látogatják, majd onnan a lakásokat igyekeznek elérni. Az egyik lakó, Győri Ildikó elmondta, nem mernek ablakot nyitni. Néhány napja pedig hat olyan macska gyengült le, amelyek patkányokat támadtak meg. A háziállatok szája habosan nyálazik, kettő közülük végelgyengülésben elpusztult. A nem csituló hüllő-, bogár- és emlős-invázió harminc család nyugalmát zavarja.
  • Párt keres a sásdi gólya. A gilice ezekben a napokban érkezett meg afrikai téli pihenőjéből és elfoglalta fészkét a kultúrház tetejében. Egy hörnyéki fiatalember, aki tavaly heteken át ápolta a törött szárnyú madarat, állítja, hogy a gondozott kedvence tért vissza. Az ornitológusok azt szeretnék, ha az évek óta magányos állat idén végre párt találna magának.
  • Nagynyárádon egy makacs és elcsatangolt szamár okozott egyórás közlekedési dugót a minap. Az állat nem volt hajlandó odébb menni semmiféle nógatásra sem. Végül a helyi polgárőrök vonszolták el az úttestről a mindvégig mozdulatlan jószágot, amelynek a gazdáját ezalatt senki sem találta.
  • A somogyapáti erdőben megbokrosodott a sétára vitt mén szerda este, ahogy vágta közben a hasa alá sodródott a vele tartó csikó. A ló a gazdáját levetette a hátáról, aki súlyosan sérült és kórházba került. A mentősöket a helybeli kerékpáros gyerekek vezették a nehezen megközelíthető helyszínre. A szerencsétlenül járt személynél volt mobiltelefon, így időben értesíthette a mentőszolgálati ügyeletet.
  • A pécsi nyest. Betlehem László és Polgár Gyula nemrég a Kandó Kálmán utca 18. számú ház udvarán nyestet fogott. Úgy, hogy az állatra messziről kosarat dobtak, amelynek fedelét nehéz kővel is letakarták. Ám az állat, mire kiért a gyepmester, hogy elszállítsa ? rég eliszkolt a föld alatt sebtiben fúrt járatában.
Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Rejtett kincseink – avagy irtó újságírás” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Zoli!
    Kitűnő gyűjtemény kitűnő hírekkel! 🙂
    Jómagam ráismerni véltem – bár harsány nevetés közben nehéz bármire is ráismerni – egy „neves” pécsi újságíró közkedvelt híralkotó képességére (Cs.J.). Hiszen a meg nem jelent hírek nagyon is hasonlítanak a felismerni vélt újságíró megjelent híreire.
    Ha rálel eme gyűjteményre valamelyik kommunikációt oktató intézmény, nyilván kötelező olvasmánnyá teszi a fenti híreket.

    (Amikor a hírről, mint fogalomról, komoly formában esik szó, akkor nekem mindig sokunk tanítómestere jut eszembe: Káplár Laci.
    > Hír és hírszerkesztés: in memoriam Káplár László )
    Ezeken a „híreken” ő is milyen jót derülne. Kár, hogy már nem lehet velünk!

  2. Manapság az időjárás jelentést is úgy kell tálalni, hogy az pozitív legyen. Nincs aszályt hozó forróság, csak fürdőzésre kiválóan alkalmas idő, nincs hideg, esős idő, hanem ma lesz érdemes a múzeumokat felkeresni és kultúrával feltöltődni.
    Kis kreativitással a szegénységről, a fejlett világtól való lemaradásunkról, az oktatás és az egészségügy valós helyzetéről is lehet szívet melengető, humorral és szeretettel teli pozitív híreket gyártani.

Szólj hozzá!