Szófelhő versek * Így írtó! Ti! 2. A szó játék élvezete kell

Szófelhő versek - Biedermann Izabella

(A szófelhő vers receptje: kiszemeljük a blogger-áldozatot, majd a blogjáról szófelhőt készítünk, hogy megismerhessük az áldozat jellemző szóhasználatát, szavait. Ezekből verset faragunk, majd ha eléggé megátalkodottak vagyunk, még elemezni is fogjuk blogger-áldozatunk versét. Ilyesmit persze csakis olyan bloggertárssal művelünk, akit kedvelünk, hiszen lükékre ki a fene pazarolná a drága bájtot!)

Biedermann Izabella

Őrület

Rajtad vadász pitbull szórakozik
Isten unicum fényeket – karácsony
Együtt nyugodni kicsivel

Sikerült csajozni József?
Modern fotonok kimennek – elsétálsz
Percet félsz emlékezetes világban
Pszichodrámaiskola

Biztosra nyugdíjasok!
Száraz nyál
Vadkan engedi hozzám

Gyorsan nyugodni rád – érezd
Utat adj!

*****

Micsoda vers az Őrület, Biedermann Izabella érzelmekkel teli, társadalmi drámát felvillantó – ámde mégiscsak a szerelmes versek forgatagához lökhető ópusza!
A brutális versindítás iskolapéldája, ahogy a vadász és mellette hű, ámde vad ebe, a pitbull rálehel a védtelen költőnőre. Beleborzongok magam is.

Aztán a Biedermannra oly’ jellemző hirtelen vágás, amely éles ellentétet fest az előbbi szörnyűségre, a finom pasztel-szó, Isten, aki különleges karácsonyi fényekkel nyugtatja, mint csecsemőt az anyja öle, a versek királynőjét.
Persze az unicum szó egy második jelentést is belop a költemény katedrálisába: a szeszes italt. E ponton a versolvasó elgondolkozik, miképpen az a gondolati líra legfényesebb darabjainál lenni szokott: vajon Isten ivott-e a nemes nedűből, vagy a mi költőnőnk, Izabella rúgott be, de cefetül?

De nem pihenhetünk a kérdésen, mert máris feltűnik egy férfiember, József, akit nőre küldene a verslábak mozgatója, s kajánul kérdé: sikerült csajozni, József?
De nem tudjuk meg, fokozandó a talányt rejtve marad, hogy a költeménybeli József kefélt vagy nem kefélt!? Mindenesetre az aktus ilyen természetes felvetése mégiscsak merész egy nőtől, miközben azért elkerüli (sajnos? – szerencsénkre?) a korunkban oly’ jelentősen jelen lévő pornográfiát.

Van itt minden, kedves Olvasó. Hiszen volt eme költeményben félelem, félelmetes szerelem, sőt szex is, és minderre most a társadalmi mondandó is pitbullként ránk ront: biztosra kéne mennie a nyugdíjasoknak! De hogyan, miképp, amikor a magánnyugdíjpénztárak befizetéseit a vadász… És itt érkezünk a vers forrpontjához: köpni kell! Micsoda átívelés ez a zenei előzményhez, az A.E Bizottság által prezentált dalszerzeményhez, a Szerelem, szerelem címűhöz! Mert lehet-e másképpen értékelni a száraz nyál említését!?
És végül a hatalmas gondolatív lekonyuló ága: a költőnő megpihen kedvese testén, már nem szalad, nem köp, nem gondol semmire, csupán rányugszik!
Modern foton vagyok a vers hatására – s mint a versbéli anyagok, elsétálok e gazdag vers-ajándékkal magam is!

Előzmény és magyarázat:
Szófelhő versek * Így írtó! Ti!

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Szófelhő versek * Így írtó! Ti! 2. A szó játék élvezete kell” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Csöppnyi móka sincs az irodalom e jeles remekét illetően elemző soraimban.
    Amúgy bízom benne, hogy a most színre lépő oktatásügy tankönyvbe illeszti e fantasztikus költeményt, amely némi jószándékkal, rejtve, nagyon rejtve, az ősi magyar szarvasűző legendát is magában hordja a vadász által megtestesítve. Nagy magyar vers ez – tankönyvben a helye!

Szólj hozzá!