Temessük vagy ne temessük az EKF-et?

A miniszter szerint “nem kell sírni és előre temetni” az EKF-et, azaz a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programot.
A magyar médián felnevelkedett, harcedzett olvasó ebből máris arra a következtetésre jut, hogy bizony valahol már tankolnak egy fekete furgont, valahol már gyászbeszéd írásán kopik egy toll – szép, szomorú litániára fogva a figurát -, s a sirató éneket is gyakorolja a setét öltönyös-kosztümös kórus, hogy a szomorú nóta hallatán potyogjon a könny a jónép orcájáról!

Drága miniszter úr, a betyárját neki, miért mindig a nem, a tagadás a gondolati kiindulópont! Állítani nem kell félnetek jó lesz…

Magyar betegség ez a tagadásból induló gondolatfűzés. Olvastam valahol, hogy különböző nyelvű Biblia fordításokat hasonlítottak össze, s a magyar végeredmény annyi nem-et, fonákról fogalmazott gondolatot tartalmazott, hogy csodának tetszik, hogy megtörtént a teremtés, hogy tényleg el kellett jönnie a híres emberpárnak a paradicsomból, s csoda az is, hogy a magyarra fordított Biblia-szövegben NEM mondták az atyaúristennek azt, hogy NEM, mi Atyánk!

Állítani kell miniszter úr! Az állítás mögött ott a cselekvés, az irányított, egyértelmű cselekvés terve és átlátható folyamata, s akkor egyértelműen kitetszene, hogy NINCS sírnivalónk, ám VAN mosolyra okunk, mert tudjuk, hogy mikor, ki, mit, milyen minőségben tesz meg, akkor tudjuk, hogy kinek, miben kell segítenünk.
Ám így, a tagadószavakból kiindulva olyan képzet támad, hogy Ön védekezik.
Az aggodalmukat kifejezőket immár folyamatosan az “ezek csak sírnak” bélyeggel látják el, pedig azért látnivaló, hogy VAN miért aggódniok. Vagy NINCS igazam? De ettől a könnyet pottyantók sem ellenséges haderők ám, hanem – s most állítás jön: tettre kész városlakók!

Hozzájuk szólni, egyszer szépen – gyönyörű feladat! Ezt állíthatom.

“Temessük vagy ne temessük az EKF-et?” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Attila!
  A gondolatolvasás súlyos terhét, kérlek, vedd le a vállamról, mert nem pontosan látom, mit is írsz. (Talán a könnyek … 🙂 )

 2. De hát nem is én írtam, hanem Te.
  Szóval azt mondom, hogy az egy embertípus, aki mindig az általad is idézett indirekt szerkesztéssel nyilatkozik. “Nem állítom, hogy a beruházás meghiúsul…” stb. (Aztán persze meg szoktak hiúsulni a beruházások, de ez a “nem”-szerkezet már lélekben felkészíti a hallgatóságot, anélkül, hogy színt kellene vallani.

  Na, és ez ugyanaz az embercsoport, amelyik a többesszám első személyt beszéli.

  “Majd örök biztonságba költözünk, a többesszám első személyt beszéljük” – énekelte Dinnyés József annó decibel.

 3. Hej, Attila, Dinnyés József felemlítésével szépen lázba hoztál, most itt dudorászom, hogy:
  még meg sem hozta a gólya
  már is volt protekciója
  hallgatták hogyan bömböl
  jó fej lesz a gyerekből
  Kondenzált anyatej
  diplomás dada kell
  ez ám a karrier

  Nos, az EKF is kicsit ilyen, kondenzált anyatej rogyásig, diplomás dadával is Dunát lehet már rekeszteni, csak a karrierrel vannak még gondok.
  De majd – hogy visszakanyarodjak a dolgok elejére -, majd csak összehozzák valakik, megcsinálódik vagy ilyesmi.
  Persze együtt is megcsinálhatnánk, én megteszem ezt, te csináld meg azt és így tovább…

  Persze, így nézőként jobb, elnézni, hogy a milliós fizetésekkel az urak hogyan és miként, mert így az ember dudorászhat is, hogyaszondja:
  még meg sem hozta a gólya….

 4. Talán az a baj velünk, magyarokkal, hogy mindenen túl sokat agyalunk (a proci meg lassan dolgozik) ahelyett, hogy csinálnánk. Addig agyalunk, amíg aztán még az élettől is elmegy a kedvünk, nemhogy a kultúrától 🙂

  Olvastam, hogy Európában végeztek egy felmérést, kik a legsikeresebb vállalatvezetők és miért?

  A felmérésben azok végeztek az élen, akik a leggyorsabban léptették életbe a szakterületükön megjelenő ujdonságokat. Léptek. Cselekedtek.
  Nem nyűglődtek hónapokat, hanem megcsinálták amit elterveztek. Gyorsan.

  Valahogy ezt kellene nekünk is megtanulni.

 5. Kedves Sikeres Internetes!
  Amit itt írsz, az rendben van!
  Amit odaát, magadnál, az nincs rendben! 0 PageRank értékű, seholsem jegyzett oldalon titkot és csodát ígérni – enyhén szólva meglepő!
  Referenciák nélkül, csodát várni – nem a megfontolt cégvezetők lesznek az ügyfeleid, mégha ingyen ígéred is a semmit!
  Én inkább, ha nem haragszol, az ellenőrizhető szaktudásra épülő, az ismeretterjesztést, az internetes kultúrát támogató ingyenes oldalamat ajánlom az érdeklődőknek! Igaz, szerényebb hangvételű, nem csodát, hanem gondolkozással, munkával megszerezhető eredményt ígér:
  http://bognarstudio.hu/keresooptimalizalas/

 6. Hmmm, ez nem volt túl barátságos. Az http://www.sikeresinternetes.com oldal, ahol a tudásomat felajánlom, teljesen friss. Persze hogy 0 Pr-ű.

  Az az oldal amire hivatkozom, amely már megvalósította az általam ajánlottakat, az első a keresőben a témakörét illető kulcsszóra. Ez fent van a lapon egyébként. Talán nem olvastad végig az oldalt, vagy nem kerestél rá a “ránctalantás” kulcsszóra.

 7. Szia!
  Nem barátságtalan akartam lenni, de a csodákkal és a csodavárással még akkor is gondjaim vannak, ha neve van a vállalkozásnak, amelyik hirdeti a csodát.
  Ha nincs neve és nincsenek kemény, ellenőrízhető referenciái megjelölve, sem szervezeti tagság – ahol a csodavárók ellenőrízhetik a csodatevés korábbi eredményeit -, akkor a csodadoktorságban jómagam nem hiszek!
  Ennyit mondtam, se többet, se kevesebbet.
  Másként is megfogalmazhattam volna, ebben igazad van! Például így:

  Kedves Barátom!
  Javaslom, hogy hivatkozott blogodban add meg pontosan vállalkozásod nevét, szervezeti tagságát, a cégjegyzékszámot stb., referenciáid.
  Ugyanis, mint marketing árut árusító bizonnyal tudod, csak így lehet hinni neked, vagyis ki kell alakítanod a bizalom légkörét!
  Üdv:
  El Lobo – A farkas
  Bognár Stúdió

 8. Kedves Bloggertárs és Kedves Olvasók !

  Mint jó (?) pécsi, az EKF nekem is apám, anyám, gyermekem, szívügyem, ugyanúgy, mint barátaimnak is.
  Egy ilyan baráti társaságban hangzott el egy kijelentés, ami elgondolkodtatott, és írtam is róla a Közösségi oldalunkon, amit it lehet megolvasni: [url]http://www.sakraft.hu/2008/02/19/nem-aggodsz-majd-ha-akar-lesz-ekf/[/url]

  Nincs ez a kérdés túlságosan szétragozva ? Biztosan arról szólnak az EKF-es sirámaink, amiről az EKF szól ? Nem más társadalmi jelenségeket (politika, lenyúlás, kishitűség, überokosság, költségvetés, művészet haldoklása, stb.) ostorozunk szerencsétlen EKF-ünk hátán ?

  Hallelúja ! 🙂

Szólj hozzá!