Van is meg nincs is Nolblog

Blogszolgáltatói tendenciák

A Népszabadság Online, vagyis a NOL kiadója 2016 január 31-én beszüntette blogszolgáltatását. Erről e-mailben értesítette is a bloggereket, szélnek eresztve a díszes és dísztelen társaságot – menjenek Isten hírével!
Az Origo kiadója nem volt rest, ezzel párhuzamosan pénzdíjas blogversenyt hirdetett, vagyis az Origonál láttak még fantáziát a blogoszférában. Nyilván úgy gondolták, a Nolblogról kiebrudalt bloggerek egy része majd náluk üt tanyát.

2015-2016-ban egyszerre két ellentétes tendencia érvényesült a kiadók körében: a Népszava, a NOL leépítette blogszolgáltatását, az Origo pedig igyekezett gyarapítani a blogrendszerét, a Reblogot használók táborát. (Mindeközben az Index a blog [pont] hu által folyamatosan őrizte e téren előkelő pozícióját).

Elvileg egy online kiadvány az alábbi okokból vállalhatja fel a blogszolgáltatást:

  • híreket, érdekességeket, témákat lelhet magának, így szerezve versenyelőnyt a hír és (egyre inkább) az érdekességek piacán;
  • ingyen cikkekhez jut;
  • növeli olvasótáborát (a bloggerek és azok olvasói által), ezáltal többlet reklámbevételhez jut

A NOL nem tudta kihasználni ezeket az előnyöket, egyik tulajdonostól a másikra öröklődött a tehetetlenség, az elmocsarasodás – gőggel, a bloggerek semmibe vételével tetézve, ritka, örömteli és biztató kivételektől eltekintve.
(Személyes élmény. A megyei tudósító odafordul a bloggerhez:
– Mondják, az online címlapra került az írásod, persze én nem olvastam.)

Nincs Nolblog és mégis van

A Nolblog mégis működik?
2016.06.15. Mégiscsak van Nolblog?

A Nolblog megszűnését a baloldalról néhányan nem vették jó néven, mert ezzel megszűnt egy olyan hely, amely potenciálisan lehetőséget biztosított volna ellenzéki hangvételű blogcsoport létének.
(Jómagam kevésbé hiszek az egynemű blogközösségekben, valaha a Táncsics alapítványnak volt egy blogfelülete, mindenki ugyanazt írta, ezáltal olvashatatlan volt számomra a felület.)
Mai felfedezésem szerint a Nolblog úgy szűnt meg, hogy valamilyen belterjes, újságírói formában (hja, nem kell bajlódni bloggerekkel) mégiscsak tovább él.
(Ez a forma a HVG-nél már bevált, zárt rendszerben, blog formát használva olvashatjuk például Tóta W.-t.)
Szóval Nolblog van is meg nincs is, erről hírt is hoztam meg nem is…

***

A blogoszféráról máskor, másutt:

Blog – a blogger és a szolgáltató viszonyáról (2006)

A Népszabó kiszabta a bloggereket (2016)

Blogtörténelem: közösségi gerillamarketing (2016)

“Van is meg nincs is Nolblog” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!