Ádám is az EVA-t választaná

Az EVA söralátét adóként

Nagy számítgatás zajlik most az EVA, vagyis az egyszerűsített vállalkozói adó körül. Az adóegyszerűsítést ígérő söralátét kormány most éppen a legegyszerűbb adónemet szüntetné meg, mert ugye kell a pénz nagyon. Mármint a költségvetésnek.

A magam részéről azt tapasztalom EVA ügyben, hogy mivel eme adónemnél nem lehet elszámolni a költségeket, az EVA-sok igen takarékosak a vásárlással, mondhatnám régi erényeket csal belőlük elő ez az adóforma: kemény munkával megkeresni a pénzt (jellemzően itt szellemi munkáról van szó) és a lehető legtöbbet megtakarítani belőle.
Mi ez, ha nem az a fajta újkálvinista szemlélet, amely oly? kívánatos volna ma Magyarországon: becsületesen végzett munka, annak tisztelete, megfontolt, már-már küldetéstudatos vásárlások?

Amikor az EVA és a hagyományos adózás témája előkerül valahol, mindig az a hagyományos, nem-eva-s adóforma szerint adózó ismerősöm jut eszembe, aki évekkel ezelőtt vett egy méregdrága okostelefont, mondván, inkább nekem legyen ilyenem, minthogy a nyereségadómból mindenféle marhaságot vegyenek maguknak a “parlamenti bohócok”.

Ám aki arra számít, hogy hosszú távon a kereslet ilyen módon, ezzel a pazarló hozzáállással majd szépen beindul az EVA eltörlésekor, az elfelejti, hogy válság van.
Vagyis itt már nem nagyon marad majd pénz költekezésre se a vállalkozónak, se a parlamenti bohócnak!

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé. Létrehoztam blogot a közösségi terekben és saját domainen is. A legismertebb blogom a gerillamarketing.blog.hu.
A szolgáltató-blog tulajdonképpen egy klasszikus “énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként. Ám nem lévén elégedett az énblog meghatározással komplex blog elnevezéssel tekintettem és tekintek rá.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló web konstrukciók számára (v.ö. Helpful Content Update). Ezért igyekszem a régi blogot frissíteni, tartalmi irányokba állítani. Törlök, bővítek, frissítek .
Munkám fő iránya a keresőmarketing, benne a keresőoptimalizálás-SEO.

“Ádám is az EVA-t választaná” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Hát igen, a bohócok azt teszik, amit mondasz! 🙂
  Persze ez a kapkodás, az azonnali költségvetési haszon reményében – inkább kétségbe ejtő, mint nevetséges. De ismerős is kicsit, ugyanott halad a szekér, ahol eddig is szaladt…
  (Amúgy meg jó, hogy legalább nem visszamenőleges hatállyal törlik el az EVA-t.)
  A középosztálynak megint betesznek.
  Hiszen a leggazdagabb száz magyar között aligha találunk EVA-st, tehát ebbe az adócsoportba – a max. 25 milliós forgalmi határ miatt is – nem a felső osztály tartozik. Hanem a kisvállalkozók, a szellemi munkások, az éppenhogy középosztály.
  Ezt a csoportot régen “a munkásosztállyal” és “a dolgozó parasztsággal” szövetséges értelmiségi rétegnek nevezték. Ez persze olyan előléptetés féle volt, vagy mi a nyavalya – de ez a gond, az elnevezés körül, alighanem hamarosan megszűnik. Az elporladó csoportot nem kell már megnevezni sehogyan sem…

 2. Mindenesetre a jó fiú, rossz fiú tárgyalási trükköt jól megetették velünk! Azon izgulunk, hogy megmaradjon az EVA és a végén örülni fogunk, hogy csak 5% emelkedik! Kommunikációból megint jeles a csapatnak. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy a polgárok buták és manipulálhatók legyenek – ezen a projecten az ország vezetői évtizedek, évszázadok óta nagyon keményen dolgoznak!

 3. És nem is sikertelenül – sajnos!
  Valóban az a helyzet, hogy a politikai technika, a taktika jószerével már fontosabb (a hatalom megragadása és megőrzése szempontja alapján), mint a stratégia, az ország fejlődési pályára állítása.
  Ha nem úgy volna, ahogyan mondom, akkor a mostani hatalom nem lett volna olyan katasztrofálisan felelőtlen ellenzék, mint amilyen volt – és akkor most nem is lenne ekkora erózió a táborában és ekkora hitelvesztése bel- és külföldön.
  Az EVA körüli őrület is csak egy tünet: a kakaóban lévő kormányzat próbálja a csizmájáról leugrálni a kakaót.

 4. @ Héder Sándor
  Azt mi csak szerettük volna, hogy csupán 5%-kal nyúljanak le többet a “nem megszorítók” “nem megszorítás” címén az EVA-sok bevételéből!
  Mai hír, hogy 37%-ra emelik 30%-ról az EVA adóját.
  Valamikor a népnyúzó szocialisták idején 15%-ról indult.
  Teatyaúristen, milyen jó nekünk ez az adócsökkentő kormány!

Leave a Reply