Egy kis Magyarország, egy kis Pécs, egy kis politika

Egy kis Magyarország

Nézem az ELTE BTK Egyetemi Fórum által készített videót, amely a Gyakran Ismételt Hazugságok címet viseli, s a pergő kockák tartalma szerint a modern politikai mű a kormány hazugságairól szól, azt mutatja fel, miként változik a hivatalos álláspont, naponta ráadásul, vagyis követhetetlenül, álszent módon, átverősen – meg minden.
Nincs is ezzel semmi baj, a videón minden a helyére kerül, csupán a végén tűnődöm el.
Azt mondják a fiatal szereplők: a kormány arra törekszik, hogy a tiltakozó diákságot politikai keretek közé kényszerítse. De ők csak azért se. Ők eddig is elhatárolódtak a pártpolitikától, és ezután is el fognak határolódni. Mert ők függetlenek.

Ám az a helyzet, hogy állítólag parlamentáris demokráciában élünk, s mint azt a dolog neve sugallja, a társadalom egyik alappillére a parlamentarizmusban, a parlamenti pártokban keresendő. Ebből következően a parlamenti pártoktól elzárkózó mozgalmak valószínűleg (esetleg látszólag) tagadják a parlamenti demokráciát, sőt megkockáztatom: a pártoktól való függetlenségük inkább a mozgalmuk bukását és a parlamenti demokrácia gyengülését előlegezi meg, semmint hogy céljaik elérését eredményezné.

Tehát a függetlenség hangoztatása önmagában is politikai üzenetek sorát jelenti, ha akarják, ha nem akarják ezt a meghirdetői.

Azt is mondhatnám: a magyar káosz egyik vitathatatlan jele, hogy a parlamenti demokrácia úgy értelmezendő, hogy csak a parlamenti pártokkal ne kössünk szövetséget!

Erre a dilemmámra szívesen várnék választ az ELTE BTK részéről!

Upgrade 2012.12.30.
Éjnek évadján érdekes eszmecsere zajlott a témában a televízióban (talán az Echo lehetett). Boros Bánk Levente műsorvezetése mellett a se hús, se hal Kiszelly Zoltán és az okos szempontokat felvillantó Lakatos Júlia beszélgetett. Mindhárman szomorú könnyek között zsibongtak a magyar civil szféra fejletlensége, gyökértelensége miatt, ámde dicsérve rendesen a diákokat, hiszen ők milyen jól tartják magukat most, mármint távol a pártoktól.
A néző persze nincs abban a helyzetben, hogy beszóljon ilyenkor, hogy drága barátaim, ha mondjuk a vasutasok béréről volna szó, akkor nagyon is helyes lenne a pártsemleges szakszervezeti fellépés, de minálunk most az oktatáspolitika más mélységekben borzolja a jövőt.
Az iskolák államosítása, az oktatás helyett a nevelés előtérbe helyezése, a kötelező hittan vagy erkölcstan bevezetése, a felsőoktatás egyoldalú átszervezése, a társadalmi mobilitás vélhető megakasztása és sorolhatnám tovább –  teljesen átformálhatja a társadalom egészét. Ennek a helyzetnek a megoldása aligha valósítható meg egyetlen réteg vagy korcsoport által a parlamenttől és a politikától távol, a pártsemleges szférában.
Szóval nem lettem meggyőzve, tartom az álláspontom!

Egy kis Pécs

Őszintén szólva nem vagyok a Pécsi Hírek olvasója, most is véletlenül nyitottam ki a pécsi önkormányzat hivatalos és ingyenes lapját, amelyben meglepve olvastam azt a szerecsenmosdatást célzó írást (X. évfolyam 50. szám, 8. oldal: Kiveséztük a Fidesz kampánytechnikáját), amely a Kubatov-lista kapcsán frissen felszínre került videóról szól. Fidesz Top Secret – a Kubatov lista a gyakorlatban:

Na, azt írja erre a pécsi önkormányzati lap, hogy nincs ebben a videóban semmi különös, mindenki így csinálja, sőt így tanítják ezt az egyetemek politikai tanszékein az egész világon. Vagyis magyarán szólva Pécsett ez azt jelenti közpénzen, hogy az önkormányzat lapja szerint a kenyéradó gazdájuk fasza, kikezdhetetlen küzdelemben nyert évekkel ezelőtt, ebből következően a jövőben is az lesz a módi, hogy a választás napján európai néppártosoknak álcázott fidesz-szimpatizánsok győzködik a népet, hogy menjenek már Páva Zsoltra szavazni!

Egyébként lehet, mégiscsak olvasója leszek a Pécsi Híreknek, hiszen ennyi jó hírt egy rakáson még nem olvastam. Íme néhány a lelkesítő címekből:

– Százezerrel több marad a zsebben
– Ingyen parkolhatunk az ünnepek alatt
– Rekordtámogatást kap Pécs a kormánytól
– Fejlesztés: nem lesz halálút a 6-os
– Kovácstelep: nincs több árvíz
– Ötvenötezer ingyenes férőhely lesz
– Úttörő pécsi kutatás a gyermekekért

Ha nem Pécsett laknék, hát ezek után biztosan oda költöznék!

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Egy kis Magyarország, egy kis Pécs, egy kis politika” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Azért úgy érdekelne, hogy mi kifogásod van az ellen, ha a meginterjúvolt állampolgárok politikai irányultságát rögzíti a kérdező?
    Szerinted?
    Mert erről egy árva mukkot sem szólsz, csak minősítesz, mint az összes párt, amelyik begyűjti híveiről az információt.
    Így vagy úgy.
    Szerinted az aláírásgyűjtés nem hallgatólagos Kubatov lista?
    Dehogynem.
    Annyi a különbség, hogy a potenciális „ügyfelekről” nem rendelkezel információval.
    Tudod ecsém, én megértem, ha a baloldaliak rettegnek.
    De hogy ennyire bugyuták is legyenek, hogy egy épkézláb magyarázattal sem tudnak szolgálni.

  2. Kedves Szilágyi Imre!
    Azt gondolom, hogy a személyeskedést és a minősítést nem én mutatom be, hanem te – mindezzel együtt is köszönöm a hozzászólásod!
    Azt nagyon is helyénvalónak tartom, ha emberek támogatnak egy-egy pártot, ha azt önként teszik, s teljesen tiszta képük van arról, hogy mi is történik akkor, ha a kérdezőknek nyilatkoznak, aláírnak íveket stb.
    Azt viszont nem tartom helyénvalónak, ha „átverik” őket! Mint az a fenti videóból kiderül, „néppártos” kérdezőként fideszes átverés történt Pécsett a FIDESZ saját bevallása szerint – (és ezt nem menti, ha más párt vagy pártok is csaltak esetleg.)
    Ez a lényeg – de erről nem mondtál véleményt, csupán a jobboldali elkötelezettségednek adtál hangot, (ami nem baj, csak kár, hogy úgy tetted, ahogy).
    Ismételten köszönöm véleményed, boldog új évet kívánva:
    Bognár László

Szólj hozzá!