A civil avagy mérgező propaganda hálójában

A civil szó átlényegülése

Civil: szabadok
Civilnek lenni

Klasszikusan jó beszélgetésbe mélyedtünk el beszélgetőpartnerem hűvös irodájában az online marketingről, benne kedvencemről is, a keresőoptimalizálásról, de a social media is terítékre került.
Tág pupillákkal, széttárt karokkal cseréltük az eszmét, akár azt is mondhatnám, ha egyszerűen akarom magam kifejezni: egy húron pendültünk.
Ekkor szóba hoztam a PIA-t, ami nem folyékony alkoholt jelent ebben az összefüggésben, hanem a Pécsi Internet Akadémia mozaikszava.
– Civil szerveződés, civilek vagyunk – mondtam, bár ne mondtam volna!

Civil szerveződés tagjának lenni nem könnyű Magyarországon

Beszélgetőpartnerem a civil szóra, összerezzent, hátrább húzódott a széke mélyébe, a pupillája összeszűkült és gyanakvóvá vált az arckifejezése.
Egy ránc is végigfutott a homlokán, és bizonyára azon tűnődött, hogy vajon Soros fizeti-e a PIA után a cehhet, vagy esetleg őt provokálom a kijelentéssel, amikor is civilnek mondom magam.

Hiába próbáltam visszakanyarítani a hangulatot a beszélgetés korábbi, megértésen és egyetértésen alapuló szakaszába – nem sikerült.
Pedig a PIA teljesen ártatlan képződmény, hárman alapítottuk, nincs ott semmiféle papír, nincs ügyvezető, nincs ügyes pénzügyes, nincs osztályvezető, semmiféle rang vagy titulus sincsen, ingyen tartottunk néhány előadást és egy blogot üzemeltetünk, ahol kipróbálhatja magát, aki akarja. Egyetlen célunk, hogy segítsük a közösségeket önmaguk megfogalmazásához, a kapcsolataik kialakításához az interneten. A költség nem bődületes, azt én állom, nem Soros György, nem is az oroszok, pláne nem közpénzből a magyar állam.

De mindezt hiába mondtam, a propaganda mérge már elvitte a fenébe a jó hangulatot.

Volt , van és lesz is még mérgező propaganda

Bizonyára emlékezetes még a polgár szó körüli őrület, a kokárdás fideszes akció, Bayer Zsolt felejthetetlenül embertelen publicisztikái, az állami hivatallal megkínált Deutsch Tamás méregbe mártott tweetjei, a lex civil, a fegyverrel civilek irodái ellen felvonuló rendőrség…

Némi malíciával azt mondhatnám: aki civil, az nem polgár!

Nem is olyan rég a tusványosi akció, az orbáni politika elleni véleményét füttyel kimutató, hajánál fogva földre tepert lány esete mutatta meg, hogy bizony, hat a méreg.

És most Pécs, ahol a fideszes többségű közgyűlés a város minden lakója nevében hazudta bele a világba, hogy ellenáll a nem létező Soros-tervnek, belegázolva Az Emberség Erejével Alapítványba, mert azt támogatja Soros György, mint politikamentes, civil mozgalmat.
A közgyűlés kormánypárti tagjai – Hoppál Péter államtitkárral az élen – felszólítják a kultúra városának polgárait, ne adjanak bérbe irodahelyiségeket az alapítványnak.
Óriási a városban a felzúdulás, hiszen ismerjük az Alapítvány tiszteletre méltó, humánummal átitatott tevékenységét!

Kapcsolódó bejegyzések:

Szólj hozzá!