A helyi keresés fontos a kkv-ék számára

Helyi keresés - helyi vásárlás
Helyi keresés az interneten – majd helyi vásárlás

A helyi keresés fogalma

A helyi keresés az a folyamat, amikor olyan termékeket vagy szolgáltatásokat keresünk az interneten, amelyek egy adott földrajzi területen érhetők el. A helyi keresések aránya a kereséseken belül egyre növekszik, hiszen a felhasználók gyakran olyan információkat szeretnének megtudni, mint például egy üzlet nyitva tartása, elérhetősége vagy a korábbi ügyfelek értékelése.

A keresőmarketing, a szolgáltatásmarketing szempontjából előnyt élveznek azok a vállalkozások, kkv-ék, amelyek a piaci verseny során építenek a helyi keresés meglétére. Az online marketing munkájuk során tevékenységükbe beépítik ezeket az ismereteket, használják a Google Vállalkozás profil lehetőséget és folyamatosan nyomon követik a befolyó adatokat, véleményeket. Lényeges az interakció is, amely növeli az ügyfélkapcsolatok erejét!

Nézzünk az adatokra

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben Magyarországon 6,9 millió ember használt internetet legalább hetente. Ebből 4,7 millióan használtak okostelefont vagy táblagépet, ami lehetővé teszi számukra, hogy bárhol és bármikor keressenek az interneten. 

A Google statisztikái alapján a magyar felhasználók több mint fele (53%) használja a “közelemben” vagy “a közelben” kulcsszavakat a helyi keresések során. Ez azt jelenti, hogy több mint 2 millió magyar internetező érdeklődik a saját lakóhelye közelében található termékek és szolgáltatások iránt.

A helyi keresés fontos lehetőség a vállalkozások számára, hiszen így elérhetik azokat a potenciális ügyfeleket, akik valóban vásárolni akarnak tőlük. A Google szerint a helyi keresést végző felhasználók 76%-a 24 órán belül meglátogatja azt az üzletet vagy vállalkozást, amelyre rákeresett. Emellett a helyi keresés segítheti a vállalkozások hírnevének és bizalmának növelését is. A BrightLocal kutatása szerint a fogyasztók 87%-a olvas online értékeléseket a helyi vállalkozásokról, és ezek befolyásolják döntéseiket.

Hogyan optimalizálhatjuk weboldalunkat a helyi keresésre?

Bognár Stúdió Vállalkozás profil
A Bognár Stúdió megjelenése a Google Vállalkozás profillal (My Business platform)

Ha szeretnénk kihasználni a helyi keresés előnyeit, akkor fontos odafigyelnünk weboldalunk tartalmára és struktúrájára. Néhány alapvető lépést követve javíthatjuk weboldalunk láthatóságát és relevanciáját a helyi felhasználók számára:

  • Létrehozzuk vagy frissítjük vállalkozásunk profilját az ingyenes Google My Business platformon.(Vállalkozás profil; térképes találat). Itt megadhatjuk vállalkozásunk nevét, címét, telefonszámát, nyitva tartását és más fontos információkat. Emellett feltölthetünk képeket és videókat is termékeinkről vagy szolgáltatásainkról. A Google My Business profil segít abban, hogy megjelenjenek weboldalunk eredményei a Google Térképen és más Google-szolgáltatásokban is.
  • Használjuk ki az NAP konzisztenciát. A NAP konzisztencia azt jelenti, hogy a vállalkozás neve, címe és telefonszáma minden listában megegyezik. Ez fontos a helyi SEO szempontjából, mert segít a Google-nak és a felhasználóknak azonosítani és megbízni a vállalkozásban. Ellenőrizzük tehát, hogy minden idézetünk pontos és frissített legyen.
  • Adjunk hozzá releváns kulcsszavakat és leírásokat. A kulcsszavak segítenek a Google-nak megérteni, hogy milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kínálunk, és milyen keresésekre jelenjenek meg eredményeink. A leírások pedig lehetőséget adnak arra, hogy bemutassuk vállalkozásunk egyediségét és előnyeit. Használjuk ki ezeket az elemeket arra, hogy meggyőzzük a potenciális ügyfeleket arról, hogy miért válasszanak minket.
  • Gyűjtsünk online értékeléseket. Az online értékelések nemcsak növelik a bizalmat és hitelességet, hanem javítják a helyi rangsorolást is1. Kérjük tehát elégedett ügyfeleinket arra, hogy írjanak rólunk pozitív véleményt az online könyvtárakban vagy más platformokon. Emellett reagáljunk az értékelésekre udvariasan és konstruktívan. Ám nem mindenki tesz így, ami hiba.
    Miért? Itt a válasz: Vállalkozás profil: párbeszéd az ügyféllel – lehangoló

A vállalkozás profil megjelenését a keresőben több tényező is befolyásolhatja. Ezek közül néhány:

  • A vállalkozás profiljának minősége és pontossága. A Google Cégprofil szolgáltatás segítségével létrehozhatunk vagy frissíthetünk egy profilt a vállalkozásunkról, amely tartalmazza a nevét, címét, telefonszámát, nyitvatartását és más fontos információkat. Ez segít a Google-nak és a felhasználóknak azonosítani és megbízni a vállalkozásban. Fontos tehát, hogy minden adatot pontosan és naprakészen tartsunk.
  • A vállalkozás profiljának relevanciája és autoritása. A Google arra törekszik, hogy a legjobb találatokat mutassa meg a felhasználóknak az általuk beírt keresési szavakra. Ehhez figyelembe veszi azt is, hogy mennyire releváns és hiteles egy vállalkozás profilja az adott témában vagy iparágban. Ezért fontos olyan kulcsszavakat használni a profilunkban, amelyek jól leírják termékeinket vagy szolgáltatásainkat. Emellett érdemes gyűjteni online értékeléseket vagy hivatkozásokat más weboldalakról is, amelyek növelik a bizalmat és az autoritást.
    Erre leginkább a versenyszféra szereplői hajlandóak a piaci verseny miatt. Ahol nincs verseny, ott nagy a csönd. Példák: Az egészségügy intézményei és a népítélet
  • A vállalkozás profiljának optimalizálása mobil eszközökre. Egyre több felhasználó keres az interneten okostelefonon vagy táblagépen keresztül. Ezért fontos olyan weboldalt készíteni, amely gyorsan betöltődik és jól néz ki ezeken az eszközökön is. A Google Cégprofil szolgáltatása lehetőséget ad arra is, hogy feltöltsünk képeket vagy videókat termékeinkről vagy szolgáltatásainkról, amelyek vonzzák a mobil felhasználók figyelmét.
Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!