Lakástüzek panelházban

Ne dobd ki a csikket

Ne dobd ki! Don’t throw it out!

Ezt a „plakátot” abból az alkalomból készítettem, mert… de bevezetésként aligha kell új szöveggel előrukkolnom, amikor az eset lényegét a facebookon már leírtam.

Vita a kis plakátunkról
Előzmény:
A tízemeletesünk szomszéd lépcsőházában nagyjából egy hete kiégett egy lakás. A tűzoltók és a lakásban éppen bent lévő albérlő szerint a tüzet okozó szikra kívülről érkezett az erkélyre, ahol tulajdonképpen nem tároltak semmit, mégis lángrakapott a redőnyhöz tartozó faszerkezet és megállíthatatlanul kiégett a teljes lakás.
Néhány napja a mi erkélyünk előtt – tehát a mi lépcsőházunk egyik magasabb emeletéről érkezve – parázsló cigaretta húzott el. Ez nagyjából azt jelenti, hogy részben hülyékkel vagyunk körbevéve, de a mérgelődés aligha egy hatásos prevenció.
Ezért készítettem egy kis A/4 méretű „plakátot” és kiragasztottam a liftben. A mellékelt kép ezt mutatja.
Erre magyarul és angolul azt írtam: „Ne dobd ki!”
Angolul azért, mert a házban számos külföldi egyetemista is bérel lakást és a kidobott csikkek nem árulják el a felelőtlen kéz nemzetiségét. Ráadásul ők, a magyar albérlőkkel együtt nem vettek részt az eset utáni lakógyűlésen.
A vita lényege:
A feleségem szerint az én kis „plakátom” semmit se ér, bővebb magyarázatot kéne adni, mert lehet, hogy a csikkdobáló(k) nem tudja, hogy a szomszéd lépcsőházban mi történt.
Tehát a szövegnek a példát is tartalmaznia kéne, sőt mérgében azt is hozzá tette, egy kis fenyegetés sem ártana: például, hogy letörjük a kezét annak, akit meglátunk csikkdobálás közben. Mert gondoljak csak bele, mi lenne, ha a mi lakásunk égne ki egy hülye miatt.
Bár tartalmilag aligha van kivetnivaló az asszonyom gondolatmenetében, de regényt mégsem írhatok.
Te mit javasolsz, jó ez a plakát így, ahogy van, vagy mit kéne vele csinálnom?

Pécs után Szegeden is lakástűz

Ezek után nem is ejtenék több szót, ha az egyik ismerősnél, aki megosztotta a bejegyzést, nem írta volna oda valaki: ma Szegeden is lakástűz volt!
Vagyis aligha egyedi a mi házunk gondja, éppen ezért utána jártam, mi a helyzet országosan a lakástüzekkel, különösen a panelok esetén.
A katasztrófavédelem honlapján például ezt olvasom:

„Panelházakban a legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik (44%), ami az ott folyó sütéssel főzéssel van összefüggésben. Második legveszélyesebb terület a lépcsőház (9%), mivel ezek jellemzően közösen használt részek, a felelősség így megoszlik, nincsen állandó ott tartózkodás, ráadásul a terek geometriája, a közműcsatornák, liftakna és hulladék ledobó általi összeköttetés a tűz gyors kifejlődésének és terjedésének kedvez. Ezek után előfordulásukat tekintve előkelő helyen szerepelnek az erkélyen keletkezett tüzek (6%), ami egyértelműen a dohányzási szokásokkal van összefüggésben.”

A Magyar Nemzet archívumában egy 2016-os cikk szerint (ápr. 27, szerda) a legtöbb tüzeset oka az emberi gondatlanság. 2015 számokban pedig így festett a tűzoltóságtól szerzett információik alapján:

„tavaly összesen 6512 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, a tűzesetek következtében pedig 598 ember sérült meg és 75 vesztette életét. Ismeretes az is, hogy a több mint 6500 kigyulladt lakásból csak tizennégyben volt tűzjelző készülék, pedig ez a 2000-3000 forintos szerkezet akár életet is menthet.”

Ezek után, ha jól számolok, akkor a nagyjából 6500 tűzeset 6%-a, nagyjából 390-400 erkélyen keletkezett, dohányzásból eredő tüzet jelent. Azt sajnos nem tudom, hogy ebből mennyi köszönhető „felsőbb körökből”, vagyis a feljebb lévő emeletekről kidobott cigarettáknak és mennyi a helyben történt önkéntelen lakásfelgyújtás.
Nekem egy is sok volna, a szomszédnak pedig a kiégett lakása még annál is több volt!

*****

A témába vág:

Dohányzásról leszokás – neked milyen recepted van?

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!