Munkaerő kölcsönzés: lehetőségek itthon

Munkában a kölcsönzött vietnámi munkaerő.
Munkában a kölcsönzött munkaerő

Atipikus megoldások a munkaerő piacon

A régi mondás, mely szerint „Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön!” a munka világában is egyre nagyobb teret hódít magának. Formáját tekintve egy atipikus megoldásban ölt testet, a munkaerő kölcsönzés, köztük a külföldi munkások kölcsönzése során.

A jelenség napjainkra jellemző kiindulópontja, vagyis az ok közismert. Munkaerő hiány jellemzi hazánkat. (Persze tágíthatnánk is a kört Kelet-Európára, sőt Angliából is a termőföldek munkáskezek utáni sóhajáról érkeznek riasztó hírek…)

Kezemben a Dél-Dunántúli Gazdaság elnevezésű lap XXIV. évfolyam 5. száma , benne olvasom az Atipikus megoldásokkal a munkaerőhiány ellen című írást.
A HR Festről nyilatkozó pécsi formáció így számol be az ottani tapasztalatáról:

„Egyre nő az igény a valódi employer branding megoldások iránt, amelyek köré sorolhatók az atipikus foglalkoztatási formák is. A munkaerőpiac perifériájára szorult csoportok, mint a megváltozott munkaképességűek, a nyugdíjasok vagy akár a kisgyermekesek alkalmazása értékteremtő és hatékonyságnövelő döntés…”

Ez az idézet jól mutatja a munkaerő iránti óriási éhség jelenlétét, az eddig munkaerő tartaléknak nem tekintett csoportok felé megnyilvánuló keresletet. Ám ez a kör sem pótolhatja a hiányt!
Akkor nézzünk vendégmunkások után! És a ne sokat költsünk intelemnek is tegyünk eleget.

A kölcsönzés előnyei a munkaerő közvetítéssel szemben

A munkaerő kölcsönzés vitathatatlan előnye az alábbiakból kiolvasható:

  • munkaerő közvetítés számos átfogó adminisztrációt igénylő teendőt indukál, mindennek a klasszikus eljárásokban igen hosszú az átfutási ideje. A közvetítés nyomán munkaadó és munkavállaló alkalmazotti jogviszonyt hoz létre.
  • munkaerő kölcsönzés eredményeként a foglalkoztató utasítási jogkörrel bír, anélkül, hogy a kölcsönzött munkaerő és közte alkalmazotti jogviszony létesülne. Ráadásul az adminisztráció egyszerűsödik, mennyisége csökken, így az átfutási idő is rövidül.

A média felkapta a témát

Az online és az offline médiumok nem a divat kedvéért foglalkoznak kiemelt mennyiségben a munkaerő helyzetével, a vendégmunkások alkalmazásával, az ázsiai, köztük a vietnámi betanított és szakmunkások hazánkba csábításával. Szóval nem a divat, hanem a valóság dobja bájtokra a témát például a Napi hu, a HVG, a G7, a HR magazin online oldalain.

Ám eme információdömpinggel együtt is élnek rémképek az „idegen”, más nyelvet, más kulturális szokásokat képviselő, más vallás útmutatásait követő munkásokkal szemben. A hazafiasság kérdése velük kapcsolatban pedig nem az „idegenség”, hanem erőteljes megfogalmazásban az: termeljünk-e velük, vagy zárjanak be nagy számban a termelő egységeink.

A KKV-k körében az a rémképzet él, hogy csak százas, ezres nagyságrendben lehetséges a kölcsönzés, tehát ez a nagyvállalatok „bulija”.
Pedig ez nem így van, 10 főtől nyitott a lehetőség!
Vélelmezik azt is, gond lesz a nyelvvel, a szállásolással, az étkeztetéssel. Ám a legjobb cégek, amelyek hivatalosan munkaerő kölcsönzést végezhetnek, mindehhez segítséget nyújtanak, ehhez működő kapcsolatrendszert építettek ki.
Továbbá szó sincs állami gáncsoskodásról, a magyar állam lehetővé tette kilenc EU-n kívüli ország polgárainak alkalmazását, kölcsönzését a hazai munkaerőpiacon. Ennek persze vannak jogi feltételei, csakis engedéllyel rendelkező cégek intézhetik a toborzást.

A weben ezt látjuk

Az internet rákeresésünkre megmutatja, hogy hány weboldal foglalkozik egy-egy témával. Ezzel tulajdonképpen a téma kínálati oldalát mérhetjük fel. Íme, a 2022 nyarán tapasztalható állapot:

KeresőkifejezésHonlapoldalak száma
munkaerő kölcsönzés104.000
ázsiai munkaerő kölcsönzés 24.100
vietnámi munkaerő kölcsönzés 6.510
Keresőkifejezések és a Google válasza a mennyiségre

A tábla azért tanulságos, mert az ázsiai munkaerő kategóriát jóval több oldalon prezentálják a kölcsönzés hivatalos képviselői, mint a nagy számban leggazdaságosabban „importálható” vietnámi munkaerőt.
Ennek az állításnak a valóságtartalmáról ebben a cikkben olvashatunk:

> Az ázsiai munkaerő kölcsönzés igaz története Magyarországon


A munkaerő témájában elolvasásra ajánlom!

A kölcsönzés részletei egy szakmai cégnél (Aarenson Consulting) és további információk, érdekességek a témában: :

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!