Mézeskalács nagymami módra

Vendég bejegyzés, írta Bognárné Kapes Klára.

Mézeskalács, ahogy nagyanyáink készítették

Most van a mézeskalács készítésének ideje, megosztok egy viszonylag egyszerű, de annál finomabb mézeskalács receptet. Ráadásul az elkészült süti sokáig eláll.

Hozzávalók:
16 dkg méz
16 dkg kristálycukor
12 dkg margarin
1 evőkanál zsír
50 dkg kenyérliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
4-5 őrölt szegfűszeg
1 citrom héja
2 egész tojás + 1 sárgája

A liszttel elkeverjük a fűszereket. a mézet, a cukrot. a margarint és a zsírt felolvasztjuk és még forrón a liszthez adjuk. Fakanállal jól összedolgozzuk.
Egy éjszakát pihentetjük (nem szükséges hűtőben).
Másnap a kívánt formákra szaggatjuk. A tészta ne legyen kemény!
A tepsiben még kicsit megnőnek, ezért ne rakjuk túl sűrűn egymás mellé a sütőpapírra.
Előmelegített sütőben sütjük. Amikor kihűlt, tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, ettől szép fényes lesz.
Lehet a szokott módon is díszíteni.

Jó sütögetést, boldog karácsonyt kívánok!

*****

Más receptek gyűjteménye: Receptek

GYIK:

Mik a mézeskalács elkészítésének alapvető hozzávalói?
A mézeskalács elkészítéséhez szükséges alapanyagok közé tartozik a méz, kristálycukor, margarin, zsír, kenyérliszt, szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg, citromhéj és tojás. Ezek az összetevők biztosítják a süti ízét és állagát, így fontos, hogy pontosan mérjük ki őket az ízletes végeredmény érdekében.
Hogyan kell előkészíteni a mézeskalács tésztáját?
A mézeskalács tésztájának előkészítése során először a lisztet összekeverjük a fűszerekkel. Ezután a mézet, cukrot, margarint és zsírt felolvasztjuk, majd a forró keveréket a liszthez adjuk. Az egészet fakanállal alaposan összedolgozzuk, majd egy éjszakára pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Milyen formákra érdemes szaggatni a mézeskalácsot?
A mézeskalács tésztáját különböző formákra szaggathatjuk, attól függően, hogy milyen ünnepi alkalomra készül. Fontos, hogy a tésztát ne szaggassuk túl vékonyra, mert sütés közben még meg fog nőni. A szaggatott formákat sütőpapírra helyezzük, ügyelve arra, hogy ne rakjuk túl sűrűn egymás mellé.
Milyen díszítési lehetőségek vannak a mézeskalács tetején?
A mézeskalács tetejét tojásfehérjével megkenve szép fényes felületet kap, de ezen kívül számos díszítési lehetőség is létezik. Használhatunk színes cukormázat, különböző magvakat vagy szárított gyümölcsöket, hogy még vonzóbbá tegyük az elkészült süteményt.
Mennyi ideig áll el a mézeskalács?
A mézeskalács hosszú ideig eltartható, ha megfelelően tároljuk. Az elkészített süteményeket légmentesen zárható edényben, hűvös helyen érdemes tartani, így akár hetekig is frissen maradnak. Ezért ideális választás karácsonyi ajándéknak vagy ünnepi desszertnek.
Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. A vezérfonal: a szolgáltatás.
De újabban itt is nyújtok szolgáltatást: Turisztikai régió

Szólj hozzá!