Home » blog » Orvosi váró 2.
Orvosi váró 2. | Szolgáltató blog
blog

Orvosi váró 2.

Ügyintézés az orvosi váró világában
Magyar ügyintézés

Az orvosi várók világa

Ez a világ pontosan tükrözi a magyar valóságot – állítottam az egészségügyi vizsgálataim során szerzett tapasztalataimat közreadó korábbi bejegyzésben. Ez a meggyőződésem tovább erősödött.
Íme, egy általam fotózott kép a magyar orvosi váró világából. (Pécs, uránvárosi rendelőintézet, harmadik emelet.) Mintha csak Csepeli György és Prazsák Gergő Örök visszatérés című könyvét illusztrálná, amelyben arról is szó van, hogy a magyar társadalomban csupán 10% a cselekvő emberek aránya, szemben a lázadók (20%) és a szenvedők (70%) tömegével. Ezekkel az értékekkel Európa utolsó helyét uraljuk.
Szóval nézzünk a képre!

Amit észrevennünk érdemes: a kilincs magasságában lévő nyílás, amely fölött a belátást megakadályozó tejüveg foglal helyet, otthont adva a korántsem esztétikus tacepaóknak.
Ez a nyílás, amely egy ülő ember fejmagasságában látható, célja szerint a fogadó rendelő egészségügyi dolgozója és a beteg közötti kommunikáció korszerű és betegpárti lebonyolítását szolgálja.

Önnek persze igaza van, amikor a fotót szemlélve arra jut, hogy ilyen alacsony termetű ember nincs is, vagyis a betegnek a kommunikáció megvalósítása érdekében meg kell hajolnia, mint tizedre-huszadra kényszerített jobbágynak a földesura előtt. Sőt röpke egy óra alatt olyan asszonyt is láttam, akinek nem hajolt a dereka és letérdelt az ablak előtt, hogy a fülkeforradalom negyedik évében, a huszonegyedik század magyar egészségügyi intézményében előadhassa panaszát, remélve, hogy nem kergetik el, ha nincs hetekkel korábban lefoglalt időpontja.

De itt nincs emberfia, aki az elmúlt években észrevette volna vagy szóba hozta volna a nyilvánvaló őrületet. Nálunk ez rendjén van, nem számít, se az intézmény gondnokának, felügyelőjének, üzemeltetőjének, se betegnek nincs gondja vele.

Korántsem mellesleg jegyzem meg – ha már hivatkoztam a Csepeli-Prazsák szociológus szerzőpárosra -, hogy az interneten kézről-kézre adott 2003 májusi pécsi előadásuk prezentációjában szerepel egy ábra, amely arról vall, hogy az egészség milyen szerepet játszik az európai emberek értékrendjében:

Értékek Európában
Európai értékek

Önnek is van még vagy már európai értékrendje?

*****

Témába (és elevenbe) vág:

Orvosi váró

Pécs húúú

Információs jobbágyfelszabadítás

Mindennapi történet

Véresen komoly

6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.