Home » blog » Szép lesz az új esztendő is
Szép lesz az új esztendő is | Szolgáltató blog
blog

Szép lesz az új esztendő is

Vendég bejegyzés Balogh Zoltántól

Barátom hetvenéves édesanyja vagy tíz napja olyan súlyos agyvérzést kapott, hogy műteni kellett. El is látták rendesen a pécsi idegklinikán. Lekerült a lélegeztető gépről, majd kikerült az intenzívről.
Ez nemcsak fizikailag jelentette, hogy az idegsebészetről a neurológiai intenzívre vitték. Ott azt mondták a barátomnak, hogy írasson tápszert a mamának a körzeti orvosnál, a kórháznak erre nem telik. A körzeti orvos széttárta a kezét: amíg a beteg a kórházban van, nem írhat föl ilyesmit.

Aztán – mielőtt egy doki közölte barátommal, hogy az édesanyja menthetetlen – a mamát kirakták a folyosóra, kellett másnak a hely a kórteremben.
Majd a folyosó is szűk lett:
– A beteget el kell szállítani Szigetvárra, hiszen maguk odatartoznak! – szólt a verdikt.
A mamát, orrában szondával, beültették délben egy betegszállítóba, irány Szigetvár! De előtte még megnézették vele Harkányt, Siklóst, Sellyét.
A mama most már Szigetváron van.
Beszélni ugyan nem tud, de ért mindent.
Nem tudom eldönteni, hogy jó-e neki ez az állapot, vagy sem.

Utóirat: e blog jegyzője a minap megrótt, mert állítólag túl rövidre sikerült egy dolgozatom. Nem is közölte.
Ez úton hívom fel “mindenki” szíves figyelmét Örkény egyik Egypercesére, ami egyben a fenti történet tanulságául, illetve a jövőnkre nézve is mértékként szolgálhat. A címe: Pecsét. Ez egy körpecsét, amiben a felirat a következő: Egye meg a fene az egészet!

Örkény Bélyegző


Ennél már csak az Üres lap a jobb.

***

A kép forrása: http://multiplika2000.wordpress.com/2009/04/23/orkeny-istvan-pecsetje/

4 hozzászólás

 • Bognár László

  Kedves Zoli!
  Nagy örömmel tettem be írásod, mint mindig, amikor megtisztelsz azzal, hogy elküldöd nekem, ha írsz valami blogba valót.
  Az az egyetlen kivétel, amelyet szóba hozol, nem a rövidség okán történt – legfeljebb vagy én fejeztem ki rosszul magam, vagy te emlékszel tévesen.
  Einsteinnel sem az a “baj”, hogy rövid az e=mc2 képlete, hanem az, hogy a fénysebességnél már mértek gyorsabb részecskéket is 🙂
  Annál az írásodnál az volt a problémám, hogy általában nem elég leírni, hogy mondjuk a kormány hülye (mégha esetleg igaz is), hanem valamiféle indokát is kell adnunk a kijelentésnek.
  Írásodat ezért tartottam “rövidnek” – vagyis mert primer közlés volt háttér nélkül.
  De nem szeretném, ha az utókor elmarasztalna engem, mint aki üldözte a rövid írásműveket, s így most pótlom írásod közlését 🙂

  Trágya

  A nyolcvanas évek elején kitalálta valaki a trágyázás új módját. Nem kell összejárni a földet, elég felhalmozni a trágyát, távolság és tömeg és terület függvényében. A kupacokat fel kell robbantani, a számítások szerint a trágya beterít mindent. Mindez, persze, felsőbb jóváhagyással.

  A robbantás másnapján arra jártam. A kísérleti mezőn volt pár kráter, a föld, ezen túl, pucéran maradt, az utat viszont, több száz méter hosszan, beterítette a marhaszar.

  Kérdezem: miért lehet, hogy alig győzök ma is manőverezni?

 • B. Z.

  Kedves Laci,
  Köszönöm, hogy megvilágosodhattam! Nem akarok itten műfajelméleti kérdésekről polemizálni, főleg nem Veled!:)
  Inkább idézek egy klasszikust, Karinthyt, neki is az egyik Kínai versét:

  V í m m j
  e r o e u
  r o s r t
  s k t t o
  e t
  t d a e t
  e b s
  b z v
  a e a
  h m l
  a b a
  g e m
  y i
  o
  m

 • Segítség vezető lettem! - coaching vezetőknek

  Tényleg nehéz évünk lesz! A helyzetet bonyolítja, hogy mindeközben az orvosok és a nővérek is túlterheltek, kevés a pénz stb. Mai problémáink annyira komplexek, hogy azok Budapestről érkező könnyed észosztással nem oldhatók meg. Arra pedig, hogy a különböző érdekeltek összefogjanak nem sok esélyt látok. Inkább annak látom esélyét, hogy hibázókat, bűnözőket keresnek, akiket majd jól pellengére lehet állítani és börtönbe küldeni. No ezért lesz nehéz évünk!!!

 • Bognár László

  Igazad van, a pellengérre most nagy a kormányzati igény – a válságszakmák most, ha ügyesek, átállnak a pellengérgyártásra!
  Igaz, exportra ebből aligha termelhetünk.
  Pedig micsoda pellengérneveket lehetne jó pénzért kitalálni (v.ö. kormányközeli marketing):
  Barosso pellengér, IMF pellengér, Amerika pellengér stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.