Hogyan öltözz nőként kevés pénzből úgy, mint senki más?

Stílus - így öltözz
Hogyan öltözz?

Hogyan öltözz? – Vendég bejegyzés. Írta Carla Moreno, fashion stylist.

Ruhatár márkás ruhák nélkül

A 20-as éveimben nem volt sok pénzem arra, hogy a ruhatáram egytől egyig márkás női ruhákból álljon. Ez, illetve a saját magammal szemben támasztott elvárások és a minőségi ruha igényem hármasa vezetett ahhoz, hogy megtaláljam a megoldást a következő kérdésre, ami bizonyára már benned is felmerült néhányszor.

Hogyan tudnám megteremteni magamnak annak a lehetőségét, hogy minden alkalomra úgy tudjak felöltözni, mint senki más és ne költsek szoknyákra, blúzokra, nadrágokra több pénzt, mint amit megengedhetek magamnak?

Sokat gondolkodtam ezen a kérdésen, aztán rájöttem, hogy a kérdést nem így kell feltennem magamnak. De erről majd később…

Milyen ruhákat szerettem volna?

Szerettem volna az adottságaimnak leginkább megfelelő és egymással harmóniában lévő női ruhákat viselni. Sokat kísérleteztem. Néha varrattam egy-egy nadrágot, blúzt, de előfordult az is, hogy saját magamnak varrtam női ruhákat. Rájöttem, hogy ha mindig egy új, divatos szabásminta alapján készül a ruhám, akkor nagy az esélye annak, hogy a végén nem lesz tökéletes. Azt pedig szerettem volna a változatosság érdekében végképp elkerülni, hogy minden ruhám hasonló vagy azonos szabásminta alapján készüljön.

Azzal, hogy varrattam vagy esetleg varrtam, az előzetes próba lehetőségét veszítettem el és azt kell mondjam, a legtöbb esetben nem álltak tökéletesen ezek a darabok. Általában az volt a vége, hogy az ilyen ruhákra fordított pénzem teljes egészében kárba veszett, mert ezek mindaddig a szekrényben porosodtak, amíg ki nem dobtam vagy el nem ajándékoztam valakinek.

Persze megtehettem volna, hogy profi szabóval dolgoztatok, aki megmondja, hogy az egyes ruhatípusokon belül melyek előnyösebbek a számomra, de ezt a luxust akkoriban nem engedhettem meg magamnak. Ezután következett a mennyiségre törekvő korszakom, ami még nagyobb kudarc volt számomra.

Amikor olcsón vettem a ruhát

Nagyon sok és olcsó ruhát vásároltam magamnak annak a reményében, hogy sokféle ruhából változatosan tudok majd öltözködni és ezekből próbáltam összeállítani valamit… Ebben az időszakban még több olyan ruha gyűlt össze a szekrényemben, ami aztán selejtezésre került, és mint utóbb megállapítottam ezek az olcsó felsők, nadrágok és szoknyák lettek aztán igazán drágák ennek köszönhetően.

Az olcsón vett női ruhákkal alapvetően két bajom volt. Elsődlegesen az, hogy ezek a darabok inkább voltak átlagosak, mint különlegesek. Így aztán hiába kombináltam őket bárhogyan, hiába viseltem érdekes kiegészítőket hozzájuk, a végeredmény szürke és átlagos megjelenés volt. Az olcsó női ruhákkal kapcsolatosan volt egy másik nagy csalódásom is…

Azok a modellek, amik valóban különlegesek voltak, jól mutattam bennük és boldogan vettem fel őket, azok szinte az első mosás alkalmával tönkrementek. Pedig tudnod kell, hogy a legféltettebb ruháimat mindig kézzel mostam és még a szárítást is óvatosan végeztem. Ugye ismerős ez a helyzet? Nem titkolom, éppen emiatt egy-két alkalommal használt ruhákkal is próbálkoztam…

Ruhák másodkézből

Annak ellenére, hogy zavart a tudat, hogy olyan ruhát viselek majd, amit más már hordott előttem, a célom elérésének érdekében ezt is megpróbáltam. Azt tapasztaltam, hogy a jobb modelleket a tulajdonosok már azelőtt kiválogatják, mielőtt az üzletbe bekerülne. Sok szabadidővel és jó stílusérzékkel kell rendelkezed, ha ebből a kínálatból akarnál vásárolni magadnak, mert itt nincsenek méretsorok, nincsenek egymáshoz tökéletesen illő kollekciók.

Nincsenek ugyanolyan anyagú és színárnyalatú, azonos stílusú és varrású szettek (például szoknyák és felsők, nadrágok és blúzok). Nincsenek a ruhák szépen csoportosítva és nem mindig tudsz megfelelő körülmények között ruhát próbálni sem. Rá kellett jönnöm, hogy a sok munkám és a kevés szabadidőm mellett számomra más fog megoldást jelenteni. Na de mi az a más?

Tudnod kell, hogy nem ítélem el azokat az embereket, akik mások által levetett ruhákat hordanak. Sőt, támogatom a ruhák újrahasznosítását ebben a pazarló világban, de sokkal kevesebb ilyen ruha képződne és az emberek egyedibb, különlegesebb és jobb minőségű ruhákat viselhetnének, ha pontosan tudnák, hogyan állítsák össze akár alacsony költségvetésből is az alapruhatárukat.

Most arra kérlek, menj oda a ruhásszekrényedhez és nézd meg mennyi olyan ruhád van, amit szinte soha nem veszel fel. Mennyi pénzt áldoztál ezekre a soha fel nem vett darabokra? Valószínűleg sokkal többet, mint amennyit szerettél volna. Hidd el nekem, a ruházkodásod elsősorban azért kerül sokba, mert számtalan ruhád porosodik a szekrényedben és nem azért, mert túl drága modelleket engedsz meg magadnak. Ha a testi adottságaid tudatában és megfelelő stílus ismeretek birtokában, átgondoltan, minőségi ruhákat előnyben részesítve választasz, akkor ez nem törtéhet meg veled. Sőt! Azt tapasztalod majd, hogy mindez kevesebbe kerül, jobban nézel ki és reggel könnyebb dolgod van a ruhásszekrény előtt.

Tehát, az írásom bevezetőjében megfogalmazott kérdés, így hangzik helyesen:

Hogyan állítsd össze az alapruhatárad? Hogyan állítsd össze úgy, hogy minden alkalomra különlegesen tudj felöltözni és mindez ne kerüljön többe, mint amit megengedhetsz magadnak?

Carla Moreno vagyok és amikor alapruhatárat tervezek a megbízóimnak gyakran megkérdezik tőlem, hogyan vásároljanak magunknak, ha hosszú távon jól akarnak járni. Ilyenkor a következőt szoktam nekik válaszolni: ?Költs ugyanannyit, vegyél feleannyit!? Most ezt azzal is kiegészíteném, hogy törekedj arra, hogy a lehető legkevesebb végezze a gardróbod alján.

***

Carla Moreno egyik megrendelője az Orinocco:
Haine online

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Hogyan öltözz nőként kevés pénzből úgy, mint senki más?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Na, de kedves Carla Moreno, arra biztatni a hölgyeket, hogy álljanak a ruhásszekrény elé – felér egy férfiellenes merénylettel 🙂
    Mert mit is fogunk hallani?
    – Nincs egy rongyom, amit felvehetnék!
    És ebben a mondatban ott lesz a férj elmarasztalása, aki nem egy bezzeg-pasi, aki mellett nincs egy rendes rongya az asszonynak.
    Ezért aztán bátortalanul mutattam meg a feleségemnek ezt a bejegyzést.
    Ő figyelmesen elolvasta és csak annyit mondott:
    – Minden szavával egyetértek!
    Szóval megúsztam az elmarasztalást 🙂

Szólj hozzá!