Énblog, teblog, komplex blog

Hasznos blog-e a komplex énblog?

Tulajdonképpen szíven ütött egy régi blogger-ismerős flegma hozzáállása a probléma felvetésemhez. Éppen azon borongtam, hogy a Google több lépcsőben elővezetett változtatása a kereső algoritmusában hátrányosan érinti a klasszikus blogokat. Friss változata, a Helpful Content Update is ezt teszi. Az énblog, az annak egyes tulajdonságaira kihegyezett komplex blog el fog tűnni a keresők mélységes mély kútjában.

A minek a korszerű világba énblog, mi köze a piacnak, a kapitalizmusnak az egyén sóhajtásához tartalmú lenézés gyakorlatilag a Petőfi által megénekelt értéket feltételezi az énblog – komplex blog intézményének.. “Ha nem tudsz mást, mint eldalolni saját fájdalmad és örömöd….”
Egy másik költő sorával felelve: “sekély e kéj”!

Bölcs kritikusom elhallgatja a saját blogger múltját és fészbukker jelenét

Kutatók szerint a blog több funkcióval is rendelkezik, például társadalom feletti kontrollal és azt senki sem tagadhatja, hogy az énblog nagyon is alkalmas például ennek a funkciónak a társadalom számára hasznos képviseletére. A blog hasonló vagy akár azonos funkciókat is betölthet, mint az újságírás egyes változatai, azzal a különbséggel, hogy a saját személyiségen átszűri a történéseket és azokon “nyomot hagy”. A személyisége, a világnézete, az ízlése nyomát. Az ars poeticája szerint.

A komplex blog fogalma, funkciói

webnapló,blog

Amikor úgy tizenöt évvel ezelőtt a komplex blog fogalmát próbáltam tisztázni magamban, akkor egyetlen személyből, személyiségből indultam ki. Azt “feltételeztem”, hogy a komplex blogban az adott sokrétű személyiség sokrétegűsége kerül felszínre, gazdag tematikában és gazdag, sokszínű megoldásokban a forma szintjén, textekben – prózától versig; hangokban – zörejektől a zenéig; képekben – mondjuk képverstől festményig; videókban – akár saját kísérlettől átvett műsorokig…

Az “egyszerű” énblogtól (kedves naplóm!) eme többrétegűségen túl az is megkülönbözteti a komplex blogot, hogy nem csak az énről, s homályosan annak környezetéről, a világról tudunk meg valamennyit, kevéskét, hanem a blogot író ember viszonyaiban és viszonylataiban nagyon sokat tudunk meg a világról.

A komplex blog alapvetően tesz eleget a kutatók által (v.ö. Calvert) már feltérképezett blogfunkcióknak: ön-tisztázás, kapcsolatépítés, érvényesülés, társadalom kontroll.

Tehát visszatérve a kiindulópontomhoz: felfogásomban a komplex blog középpontjában a személyiség áll. Ha úgy tetszik: egyetlen ember, egyetlen személyiség, (mégha természetesen ezer szállal kapcsolódik is mások blogjaihoz; ha “osztódik is”, vagyis más-más személyiségként jelentkezik olykor, mint a nagy költő, Pessoa; ha blogjában vendégposztra hív is meg másokat és “vendégségbe megy” maga is.)

De akkor mit kezdjünk a csoportosan elkövetett bloggal, mint a 2008-as Golden Blog “Komplex blog kategória” győztes blogjával (félreértések elkerülése végett a Judapest-et kiváló blognak tartom) és az azzal “rokon”, kollektív blogokkal?
Vajon az én kiindulópontom helytelen, vagy a kollektív blog tényleg egy másfajta “alműfaj”, amely fogalmi meghatározásért kiált?

Az énblog kihullása veszteség lehet

Aki olvasókat szeretne toborozni, az az online marketing számos eszközét vetheti be. Eleve lemondani egy olyan jelentős lehetőségről, mint a Google (és máss) keresők, badarság volna.
Az elhallgattatni szándékozókat pedig a saját értékükön kell kezelni.


Kapcsolódó írások:
A komplex blog – a kezdetek

Blogszféra, blogsuli, blogvilág – magán és céges blog

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé. Létrehoztam blogot a közösségi terekben és saját domainen is. A legismertebb blogom a gerillamarketing.blog.hu.
A szolgáltató-blog tulajdonképpen egy klasszikus “énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként. Ám nem lévén elégedett az énblog meghatározással komplex blog elnevezéssel tekintettem és tekintek rá.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló web konstrukciók számára (v.ö. Helpful Content Update). Ezért igyekszem a régi blogot frissíteni, tartalmi irányokba állítani. Törlök, bővítek, frissítek .
Munkám fő iránya a keresőmarketing, benne a keresőoptimalizálás-SEO.

“Énblog, teblog, komplex blog” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Amennyiben a kollektív blog “komplex” – azt akarom ezzel hangsúlyozni, hogy NEM valamilyen tematikus blog – akkor szerintem csak annyiban különbözik az egyéni komplex blogtól, hogy többen írják.

 2. A komplex világnak két tulajdonsága van: az egyes elemeinek tulajdonsága és az elemek kölcsönhatásából származó eredő tulajdonság. Az eredő tulajdonság állandóan változik, nehezen mérhető és (szerencsére) nehezen előjelezhető, kontrolálható. Van olyan eleme a komlex rendszernek ami kevésbé hat az eredő tulajdonságra és van ami rendkívüli módon. Hogy melyik elemnek lesz erősebb hatása azt (szerencsére) nem a blogversenyek döntik el.
  Ennyi jutott eszembe erről a komplex témárol!

 3. Magam is érintve a komlex blog ügyében (ötödik lettem az említett verseny adott kategóriájában) nem feltétlenül szerencsés az előttem végzettekről nyilatkozni, mégis úgy gondolom, a Judapest több, mint blog. Talán az ilyen blogoknak is külön kategóriát kellene kitalálni. Lehetne mondjuk “blogmagazin”. A komplexicitásához persze nem férhet kétség, de ha “komplex blog”-on valóban egy olyan kiterjesztett személyiségblogot értünk, mint te vázolod (s mint én is gondolom), akkor a kategóriagyőztes valamelyes kilóg a csoportból. De annyi bizonyos, hogy nem “lent”, hanem “fent” lóg ki, vagyis sok szempontból fölötte áll.
  Viszont a komplex blog mibenléte “hivatalosan” nincs meghatározva, úgyhogy most ezen a versenyen ez inkább az “egyéb” kategóriát helyettesítette.
  ———–
  És ha már beírok, akkor kis önreklám: új “szolgáltatás” blogomban: a bal hasáb egyik dobozában (“Most olvastam”) nyomon lehet követni, mely cikkeket, oldalakat böngésztem (és címkéztem fel magamnak) épp az imént. Ez a poszt jelenleg a épp a legfelső a sorban látható.

 4. Ilyen az, amikor mindenkinek igaza van – de a dilemmám maradt.
  A komplex szó vajon a blog tartalmi sokszínűségére vonatkozó jelző? Vagy formai jegy? Vagy matematikailag kiszámítható eredő?
  Individualista vagyok-e a felfogásommal? Esetleg közösségtagadó?

  Egyéb kategória volt-e az idén? Vagy a “minőségi” “énblogok” gyűjtőhelye?

  Énblog, teblog, miblog?

Leave a Reply