Home » blog » Énblog, teblog, komplex blog
Énblog, teblog, komplex blog | Szolgáltató blog
blog

Énblog, teblog, komplex blog

Nagyon blog

webnapló,blogAmikor a komplex blog fogalmát próbáltam tisztázni magamban, akkor egyetlen személyből, személyiségből indultam ki. Azt “feltételeztem”, hogy a komplex blogban az adott sokrétű személyiség sokrétegűsége kerül felszínre, gazdag tematikában és gazdag, sokszínű megoldásokban a forma szintjén, textekben – prózától versig; hangokban – zörejektől a zenéig; képekben – mondjuk képverstől festményig; videókban – akár saját kísérlettől átvett műsorokig…
Az “egyszerű” énblogtól (kedves naplóm!) eme többrétegűségen túl az is megkülönbözteti a komplex blogot, hogy nem csak az énről, s homályosan annak környezetéről, a világról tudunk meg valamennyicskét, hanem a blogot író ember viszonyaiban és viszonylataiban nagyon sokat tudunk meg a világról.

A komplex blog alapvetően tesz eleget a kutatók által (v.ö. Calvert) már feltérképezett blogfunkcióknak: ön-tisztázás, kapcsolatépítés, érvényesülés, társadalom kontroll.

Tehát visszatérve a kiindulópontomhoz: felfogásomban a komplex blog középpontjában a személyiség áll. Ha úgy tetszik: egyetlen ember, egyetlen személyiség, (mégha természetesen ezer szállal kapcsolódik is mások blogjaihoz; ha “osztódik is”, vagyis más-más személyiségként jelentkezik olykor, mint a nagy költő előd, Pessoa; ha blogjában vendégposztra hív is meg másokat és “vendégségbe megy” maga is.)

De akkor mit kezdjünk a csoportosan elkövetett bloggal, mint a 2008-as Golden Blog “Komplex blog kategória” győztes blogjával (félreértések elkerülése végett a Judapest-et kiváló blognak tartom) és az azzal “rokon”, kollektív blogokkal?
Vajon az én kiindulópontom helytelen, vagy a kollektív blog tényleg egy másfajta “alműfaj”, amely fogalmi meghatározásért kiált?

Kapcsolódó írás:
komplex blog

5 hozzászólás

 • kapitanyg

  Amennyiben a kollektív blog “komplex” – azt akarom ezzel hangsúlyozni, hogy NEM valamilyen tematikus blog – akkor szerintem csak annyiban különbözik az egyéni komplex blogtól, hogy többen írják.

 • A tiszteletteljes provokátor

  A komplex világnak két tulajdonsága van: az egyes elemeinek tulajdonsága és az elemek kölcsönhatásából származó eredő tulajdonság. Az eredő tulajdonság állandóan változik, nehezen mérhető és (szerencsére) nehezen előjelezhető, kontrolálható. Van olyan eleme a komlex rendszernek ami kevésbé hat az eredő tulajdonságra és van ami rendkívüli módon. Hogy melyik elemnek lesz erősebb hatása azt (szerencsére) nem a blogversenyek döntik el.
  Ennyi jutott eszembe erről a komplex témárol!

 • BDK

  Magam is érintve a komlex blog ügyében (ötödik lettem az említett verseny adott kategóriájában) nem feltétlenül szerencsés az előttem végzettekről nyilatkozni, mégis úgy gondolom, a Judapest több, mint blog. Talán az ilyen blogoknak is külön kategóriát kellene kitalálni. Lehetne mondjuk “blogmagazin”. A komplexicitásához persze nem férhet kétség, de ha “komplex blog”-on valóban egy olyan kiterjesztett személyiségblogot értünk, mint te vázolod (s mint én is gondolom), akkor a kategóriagyőztes valamelyes kilóg a csoportból. De annyi bizonyos, hogy nem “lent”, hanem “fent” lóg ki, vagyis sok szempontból fölötte áll.
  Viszont a komplex blog mibenléte “hivatalosan” nincs meghatározva, úgyhogy most ezen a versenyen ez inkább az “egyéb” kategóriát helyettesítette.
  ———–
  És ha már beírok, akkor kis önreklám: új “szolgáltatás” blogomban: a bal hasáb egyik dobozában (“Most olvastam”) nyomon lehet követni, mely cikkeket, oldalakat böngésztem (és címkéztem fel magamnak) épp az imént. Ez a poszt jelenleg a épp a legfelső a sorban látható.

 • EL LOBO - A farkas

  Ilyen az, amikor mindenkinek igaza van – de a dilemmám maradt.
  A komplex szó vajon a blog tartalmi sokszínűségére vonatkozó jelző? Vagy formai jegy? Vagy matematikailag kiszámítható eredő?
  Individualista vagyok-e a felfogásommal? Esetleg közösségtagadó?

  Egyéb kategória volt-e az idén? Vagy a “minőségi” “énblogok” gyűjtőhelye?

  Énblog, teblog, miblog?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.