Mitől lesz sikeres egy blog?

BLOG

Az internet elterjedésével döntenek úgy emberek, hogy saját blogot hoznak létre. De ugyanezt a tendenciát látjuk cégek, vállalkozók, intézmények és társadalmi szervezetek esetében is. Mindez párhuzamosan azzal, hogy egyre nagyobb szerepet kap életükben az online jelenlét.

Azonban az, hogy egy blog mennyire lesz sikeres, nagyban függ attól, hogy mennyire képes megszólítani a célközönséget, és mennyire sikerül elérnie az általa kitűzött célokat.
Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy mitől lesz olvasott egy blog, és milyen hasonlóságokat és különbségeket mutatnak a klasszikus személyes blogok és a cégek által üzemeltetett blogok.

A blogok funkciói és struktúrája

A blogok lehetnek személyes vagy céges jellegűek, és többféle célból hozhatók létre. Az egyik legfontosabb funkciója a blogoknak az információközlés, azaz az, hogy az olvasók megtudjanak valamit a témáról, ami érdekli őket. Emellett a blogokon keresztül számos más funkció is megvalósítható, mint például az értékesítés, az ügyfélkapcsolatok ápolása, a márkaépítés vagy a közösségépítés.

A blogok struktúrája általában megegyezik, legyen az személyes vagy céges blog. A bejegyzések címe, az első mondatok és az első bekezdés nagyon fontosak, hiszen ezek alapján dönti el az olvasó, hogy érdemes-e folytatnia a cikket. A blogbejegyzésekben fontos, hogy legyenek képek vagy más vizuális elemek, mivel ezek segítenek a tartalom könnyebb fogyaszthatóságában, és vonzóbbá teszik a cikket. Emellett fontos a blog tartalmának minősége, azaz hogy releváns és értékes információkat nyújtson az olvasóknak.
Kitekintés: A cég blog létjogosultsága és stratégiája

A blogok pszichológiai összetevői

A blogolás nem csak technikai vagy tartalmi kihívásokat jelent, hanem számos pszichológiai összetevőt is magában foglal. Az olvasók szempontjából fontos, hogy a blog személyességet sugalljon, és a blogíró azonosuljon a célközönséggel. Az olvasók számára fontos, hogy a blogger tudja, miről beszél, és hogy valóban érti a célközönség igényeit és problémáit. A blogoló személyisége, hangneme és stílusa is nagyon fontos, hiszen ezek határozzák meg, hogy az olvasók hogyan élik meg a blogot, és milyen kapcsolatot építenek vele.

A blogolók számára fontos, hogy motiváltak maradjanak, és rendszeresen posztoljanak új tartalmat. Ehhez fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mi a céljuk a bloggal, és hogyan tudják elérni azt. Emellett fontos, hogy a bloggerek figyelembe vegyék az olvasók visszajelzéseit, és reagáljanak azokra, hiszen ez a kapcsolattartás és az olvasókhoz való kötődés egyik módja.
Ráadásul a web2.0 lényege az interakció.

A klasszikus személyes blogok és a cégek által üzemeltetett blogok hasonlóságai és különbségei

A személyes blogok és a céges blogok hasonlóak lehetnek funkcióikban, struktúrájukban és pszichológiai összetevőikben. Mindkét típusnak az a célja, hogy információt nyújtson az olvasóknak, és kapcsolatot építsen velük. Azonban az eltérések is jelentősek.

A személyes blogok általában az író érdeklődési körére és tapasztalataira épülnek, míg a céges blogok a cégek termékeire vagy szolgáltatásaira fókuszálnak. A céges blogok célja az értékesítés és a márkaépítés, míg a személyes blogoknál inkább a közösségépítés és a személyes márka építése a cél.
Ám a személyes énblogok a szétáradó tartalmak miatt a keresőkben egyre inkább háttérbe szorulhatnak: Énblog, teblog, komplex blog.

Céges blog fejléce
Céges blog marketinggel átitatott fejléc képe: SEO-keresőoptimalizalas

A céges blogok általában professzionálisabbak és nagyobb erőforrásokat használnak a tartalom előállítására, míg a személyes blogok általában informálisabbak és kevesebb erőforrást igényelnek. Emellett a céges blogok általában egyértelműbb célokkal rendelkeznek, és mérhetőbb a ROI-juk, míg a személyes blogoknál inkább a szenvedély és a személyes kreativitás a motiváció.

A közvélekedés Calvert nyomán így határozza meg a blogfunkciókat:

  • ön-tisztázás
  • társadalmi érvényesülés
  • viszonyok (kapcsolatok) építése
  • társadalom-kontroll

A blogok SEO szempontból

Az olvasottság és a sikeres blogolás egyik kulcsa az, hogy hogyan jelenik meg a blog a keresőmotorokban, mint például a Google és a Bing. Az SEO (Search Engine Optimization) számos módon javíthatja az olvasottságot, például a kulcsszavak megfelelő használatával, a releváns tartalmak előállításával, és a linkekkel való kapcsolatépítéssel.

A blogoknak azonban nem csak az olvasottságra, hanem az olvasói élményre is oda kell figyelniük. Fontos, hogy a blog könnyen navigálható legyen, és hogy a tartalom jól strukturált legyen. Az olvasók gyakran csak átfutják a blogokat, és csak a számukra legérdekesebb tartalmakat olvassák el. Ezért fontos, hogy a blogokban a fontos információk és a kulcsszavak jól kiemelkedjenek.

A klasszikus SEO
A klasszikus SEO

A vizuális tartalom is nagyon fontos, mivel a látogatók nagy része a képeket és videókat is kedveli. Emellett fontos a blogok megfelelő betöltési sebessége is, hiszen az olvasók gyors és zökkenőmentes élményre vágynak.

Az olvasók és a felhasználók

Végül, de nem utolsósorban, az olvasók és a felhasználók nagyon fontosak a sikeres blogolás szempontjából. Az olvasók és a felhasználók érdeklődése és igényei határozzák meg a tartalom milyenségét és irányát.

Az olvasók visszajelzései, kommentjei és megosztásai segítenek a blogot íróknak abban, hogy jobban megértsék az olvasók igényeit, és hogyan tudnak még értékesebb tartalmat nyújtani nekik. Az olvasók közössége pedig segít a bloggereknek abban, hogy hűséges követőket szerezzenek.

Az eddigiek rövid összegzése

A blogolásnak számos olyan összetevője van, amelyek meghatározzák a blog sikerét és olvasottságát. Az olvasók és a felhasználók igényei és érdeklődése fontos, és hatással van a tartalomra és az írói stílusra.
Az SEO és a vizuális tartalom fontos szerepet játszik az olvasottság növelésében, és a bloggerek motivációját és céljait is figyelembe kell venni a blogolás során.

Név szerint kik, illetve mely cégek használják kiemelkedő hatékonysággal a blogot?

Az első blogger nyilván ebbe a csoportba tartozik. De az ő pontos azonosítása nehéz, mert a blogolás előtörténete több különböző forrásból származik, és több embernek is tulajdonítható.
Az egyik korai blogolónak a „Online Diary” néven ismert Justin Hall-t tartják, aki 1994-ben kezdett blogolni a „Links.net” című oldalon.
Azonban számos más jelentős blogoló is megjelent az elmúlt évtizedek során, akik nagy hatással voltak az online tartalomra és az internet kultúrájára.

Az üzleti szférában számos cég használja kiemelkedő hatékonysággal a blogolást. Például a HubSpot, egy inbound marketing eszközöket és szolgáltatásokat kínáló cég, rendkívül népszerű és hatékony blogot üzemeltet. A HubSpot blogja számos ingyenes oktatóanyagot, szakmai tanácsokat és szakértői véleményeket tartalmaz a marketing, az értékesítés, a webfejlesztés és más témák terén.

A Content Marketing Institute (CMI) egy másik olyan cég, amely nagyon hatékonyan használja a blogolást a tartalommarketing stratégiájának részeként. A CMI blogja a tartalommarketing, a SEO és az online marketing számos területét lefedi, és sok hasznos és releváns tartalmat kínál a célközönség számára.

A moz.com is egy olyan cég, amely nagy hatékonysággal használja a blogot a célközönségének elérése érdekében. A Moz blogja főleg a keresőoptimalizálás (SEO) témakörére fókuszál, és nagyon hasznos és információ-dús tartalmat kínál a szakértők és a kezdők számára is.

Ezen kívül sok más cég is hatékonyan használja a blogot a tartalommarketing és a márkakép építése érdekében, beleértve a Neil Patel Digital-t, a Copyblogger-t és a Social Media Examiner-t.

A bloggal kapcsolatos szakirodalmából néhány fontos munka

A blogolás a digitális marketing és a tartalommarketing elengedhetetlen része lett, így számos fontos szakirodalom született az elmúlt években ebben a témában. Az alábbiakban néhány fontos munkát sorolok fel, amelyek segíthetnek a blogolás iránt érdeklődőknek és az online tartalomkészítőknek:

  1. „Content Rules: How to Create Killer Blogs, Podcasts, Videos, Ebooks, Webinars (and More) That Engage Customers and Ignite Your Business” – Ann Handley és C.C. Chapman könyve a tartalomkészítés alapjairól és az online tartalommarketing hatékonyságáról szól. A könyvben számos konkrét példát és tanácsot találhatunk a sikeres blogoláshoz és tartalommarketinghez.
  2. „Epic Content Marketing: How to Tell a Different Story, Break through the Clutter, and Win More Customers by Marketing Less” – Joe Pulizzi könyve a tartalommarketing alapjairól és a hatékony tartalmi stratégiákról szól, amelyekkel a vállalatok nagyobb hatékonysággal kommunikálhatnak a célközönségükkel.
  3. „Problogger: Secrets for Blogging Your Way to a Six-Figure Income” – Darren Rowse és Chris Garrett könyve a blogolásról és az online tartalomkészítésről szóló szakértői tanácsokat és tippjeke tartalmazza. A könyvben számos konkrét példát találunk a sikeres blogoláshoz, beleértve az online tartalomstratégia kidolgozását, az olvasótábor építését, a tartalom promoválását és az eredményesség mérését.
  4. „The Art of SEO: Mastering Search Engine Optimization” – Eric Enge, Stephan Spencer, Jessie Stricchiola és Rand Fishkin könyve a keresőoptimalizálás (SEO) alapjait és a hatékony SEO-stratégiákat taglalja. A könyvben számos hasznos információ található a blogolás és az online tartalomoptimalizálás hatékonyabbá tételéhez.
  5. „Contagious: Why Things Catch On” – Jonah Berger könyve az online tartalom megosztásának és terjesztésének pszichológiájáról szól, és bemutatja, hogy miért osztanak meg az emberek bizonyos tartalmakat a közösségi médiában. A könyvben számos példát találhatunk arra, hogy milyen típusú tartalmak és történetek váltak virálissá az interneten, és hogyan lehet ezeket a tudásokat a blogolásra alkalmazni.

A magyar blog őstörténetéből:

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!