Az uberesek sofőrszolgálatnál keresnek munkát

Uber volt, uber nincs Budapesten

Uber és sofőrszolgálat
Az Uberre Pozsonyban is rájár a rúd

Ma, 2016 február tizenkilencedikén Budapesten elkezdték találgatni az emberek, miért nincsenek az utcán és az Uber internetes alkalmazás képernyőjén szabad uberes kocsik.
Egyesek szerint ennek csupán az eső az oka, vagyis fuvarban van minden uberes. Míg mások tudni vélik, a mától életbe léptetett szabályozás azon paragrafusa a ludas, amely lehetőséget ad a szigorú szabályok alól kilógó uberes autó rendszámának azonnali levételére.

Elegendő volt egyetlen telefon ahhoz, hogy kiderüljön számomra: az uberesek valóban félnek s felhagynak az uberes sofőrködéssel. Ugyanis a mai napon eddig már három volt uberes is jelentkezett a Sofőröm Sofőrszolgálatnál munkát keresve!

Hogy nem könnyű uberes sofőrnek lenni, azt eddig is tudtuk. S nem csak a szigorodó szabályok miatt, (amelyek például vizsgát, megfelelő autót, adózási fegyelmet kívánnak meg), hanem a taxisok ellenállásától is tartva. Ez az ellenállás taxis tüntetésben – és más országokhoz, például a szomszédos Szlovákiához is hasonlóan – rongálásban és tettlegességben is megnyilvánult.

Az uberes személyszállítás még a mostanihoz képest is szigorodni fog. Márciusban a „feketén taxizás” azonnali 300.000 ft-os büntetést vonhat maga után. Márpedig ha se rendszám, se háromszázezer forint – akkor az már nagyon keményen ellehetetleníti az uberben utazó gépkocsis vállalkozót.

Sofőrszolgálat

Míg az Uberről sokan tudják, hogy ez a személyszállításban a taxizás egy különleges, internettel támogatott formája, addig a sofőrszolgálatok funkcióját kevesebben ismerik.
A sofőrszolgálat azon gépkocsivezetők „mentőangyala”, akik a gépkocsijukkal érkeznek meg valahová, de onnan már nem tudnak vagy nem akarnak úrvezetőként tovább hajtani. (Ennek számos oka lehet, jellemzően italozásról van szó a bulinegyedben, vagy esküvőn, s a személyautóval érkező nem akar balesetet okozni, és a jogosítványáról sem akar lemondani.)
Ilyenkor lehet hívni a sofőrszolgálatot, amikor is képzett sofőr érkezik, aki az autóst és esetleges utasait és az autót a kívánt helyre vezeti. Az ilyen sofőrök kiterjedt biztosítással is rendelkeznek és gondos válogatáson esnek át.
Tehát az uberesek egy része most ebben az üzletágban, a már bejáratott sofőrszolgálatoknál keresi a munkát. És rokon szakmákban is próbálkozhatnak még, mint például az autóbérlés, az autószerelés.

***

Kapcsolódó írások és webhelyek:

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

“Az uberesek sofőrszolgálatnál keresnek munkát” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!