A Mellár-Csizi ütközet előjátéka

Pécsi képviselő jelöltek, köztük Mellár Tamás
Pécsi politikusok a Közös Ország Mozgalom rendezvényén 2018.01.29. Balról a második: Mellár Tamás.                                                               Fotó: Bognár Stúdió

Magyarország 2018 április nyolcadikán választ. Az országban mindössze két olyan választókörzetet ismerünk, ahol független jelölt mögött sorakozott föl szinte a teljes ellenzék. Az egyik Veszprém, a másik pedig Pécs I. számú választókörzete, ahol Mellár Tamás mögé (ő jobbról a második) eddig kilenc szervezet sorakozott föl.

– Folyót Pécsnek! – rikkantotta a kép bal oldalán látható, a Kétfarkú Kutyapártot képviselő páros és ennél jobb és hosszabb megjegyzése a Közös Ország Mozgalom pécsi rendezvényén nem is akadt. A mellettük álló Keresztes László Lóránt az LMP-t jelenítette meg, a zöldek képviselő jelöltjeként. Utána Mellár Tamás függetlenként állt, és a sort Nemes Szabolcs, a Momentum pécsi elnöke zárta.
A Jobbik Magyarország képviselője, Fogarasi Gábor betegség miatt nem jelenhetett meg, Csizi Péter (Fidesz) pedig pártja hagyományait követve nem állt ki nyilvános vitára. (Aligha találunk olyan demokratát, aki ezzel a hatalmi érdekből elkövetett antidemokratikus technikával egyetértene.)

Nem lépnek vissza: LMP, Jobbik

A rendezvényen ki-ki elmondhatta véleményét egy-egy, a társadalom számára fontos kérdésben. Jelentősebb felhördülést az LMP képviselője okozott azzal a kijelentésével, hogy ellentétben a többi jelenlévővel ő, akárcsak a többi lmp-s az országban, semmilyen körülmények között nem fog visszalépni más javára, bármit is mutassanak majd a felmérések. Ez általában nem  nyerő alapállás a kormányváltást akaró népességen belül, s ez a rendezvény hallgatóságának morajából is kiderült.
(Bőven a rendezvény után a jobbikos jelölt is ugyanezt nyilatkozza a lapoknak, mármint, hogy esze ágában sincs visszalépni más javára.)

Az online marketinges számára persze a legizgalmasabb kérdés, hogy a keresőoptimalizálás eszközeivel mit lehet kimutatni a politikai harcok állásáról.
(Ezzel ugyan meglehetősen régóta foglalkozom, de az igazi figyelmet csak akkor sikerült ezekre a kiegészítőnek tudott eszközökre irányítanom, amikor az amerikai szakmai példa is megjelent a világhálón. Erről részletesebben itt olvashat: A Duna TV híradója 2 Ft-ot ér; SEO alapú választási előrejelzés).

Tehát nézzük meg, hogy a képviselőjelölt urak nevére az elmúlt kilencven napban hogyan kerestek rá Magyarországon a weben kutakodó emberek! Ebből következtethetünk a rájuk irányuló figyelemre és áttételesen a népszerűségükre is.

Mellár-Csizi küzdelem várható
Ők harcolnak majd a mandátumért. Mellár és Csizi az esélyesek. A tábla a Google Trends eszközével készült.

A grafikonról leolvasható, hogy Mellár Tamás (kék) erőteljesen vezet és ez különösen a három havi átlagból derül ki. Nemes Balázs (zöld) nem valamilyen pozitív cselekedete vagy hórihorgas ígérete miatt ért el fényes keresettséget az időszak végén, hanem a botránya miatt, amit egy korábbi, de most nyilvánosságra hozott, kisebbségeket gyalázó hangfelvétel okozott. Ezt megelőzően nem rúghatott labdába (hasonlatom azért ilyen, hogy mindenki értse), mert a labda közelében sem volt. Fogarasi Gábor és Keresztes László Lóránt is kispadosnak bizonyult eddig a játékban.
Tehát joggal vélhetjük úgy, hogy a jelenlegi felállás alapvetően Mellár-Csizi küzdelemként értelmezhető. A nem visszalépő ellenzékiek ugyan áttételesen Csizit erősítik – és ezzel hosszú távon vélhetően népszerűségük csökkenésével fognak fizetni -, de még így is Mellár tűnik, most a kampány indulásakor, befutónak.
Hacsak a Kétfarkú Kutyapárt az örök élet, az ingyen sör és a pécsi folyó mellé még nem ígér valami nagyot! 🙂

Bognár László

A kétezres évek elején figyelemmel fordultam az online marketing mellett a blog műfaja felé.
A szolgáltató-blog klasszikus „énblogként” indult a Jóljárok Magazin aloldalaként.
A Google számos változtatása a kereső algoritmusában egyre inkább hátrányos helyzetet teremt a sokszálú, sok témát felkaroló klasszikus blogok számára. Ezért a régi blogot frissítem, tartalmi struktúrába szerkesztem. Szolgáltatok.

Szólj hozzá!