Home » blog » Idegenlégió vagy nemzetközi brigád?
Idegenlégió vagy nemzetközi brigád? | Szolgáltató blog
blog

Idegenlégió vagy nemzetközi brigád?

Idegenlégió vagy nemzetközi brigád?
Idegenlégió vagy nemzetközi brigád?

Idegenlégió

Olvasom, aki idegenlégiósnak állna be Ukrajnában, annak nem kell vízumot kiváltania. Az jöjjön minél előbb – üzenik ezzel is az orosz inváziós hadsereg ellen harcoló ország illetékesei.
Érdekes, hogy bennem kicsit negatív visszhangra lel az idegenlégió, mint kifejezés.
Ugyan kicsit old a franciák által előszeretettel alkalmazott forma negatív előjelének hosszán Rejtő Jenő halhatatlan életműve, de mégiscsak idegenkedem az idegenlégió fogalmától.

Próbálom lecserélni a szót.

Nemzetközi brigád

Nemzetközi brigád – jut eszembe a spanyol polgárháborúból a kifejezés. Ide a köztársaság mellett, a Franco tábornok ellen harcolni akarók érkeztek.

Ehhez azonban társul egy kis bolsevik jelleg, bár nem csak szovjet-orosz és más európai kommunisták, hanem szocdemek és anarchisták is áramlottak eme seregbe.
Ám ennél is lényegesebb szempont: akkor ott Spanyolországban polgárháború dúlt, Ukrajnában viszont egy demokratikus berendezkedésű ország honvédő háborúja zajlik.

Persze a háború halottjai, sebesültjei, a menekültek százezrei számára az elnevezés valószínűleg mindegy. Az oroszok szemében pedig csupán egyszerű bűnözőnek számítanak a majdani légió tagjai.

A menekültek most nem migránsok

Korábban a háború elől a közel-keletről menekülők migráns jelzőt és a magyar kormány részéről meglehetősen puritán ellátást kaptak. Ennél finomabban az olykor embertelenségbe hajló elbánást lehetetlen megfogalmazni.
Ám most újra a délszláv háború idején megszokott normális, emberi befogadás és ellátás felé fordul Magyarország.

Frissítés 2022.03.04.
Megszületett a légió hivatalos neve: Ukrán Területvédelmi Egységek Nemzetközi Légiója.
Úgy fest, előfelvetésem kombinációjából született meg a név.
Egyébként a hírek szerint már napok alatt 16 000 jelentkező akadt a világ minden tájáról, hogy harcoljanak az ukrán nép oldalán az orosz agresszorok ellen.
***

A háborús témába vág:

A humanizmus, mint nemzetbiztonsági kockázat

Dráva Rádió: vissza a városba!

A menekültek elmenekültek

Bognár László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.